Hallands Nyheter

Närmare 30 döda när knarkbosse­n Gúzman greps

- TT-AFP

Minst 29 personer har dödats i samband med våldsamhet­er efter gripandet av Ovidio Guzmán som misstänks vara ledande i en mexikansk knarkkarte­ll. Tio av de döda tillhör mexikanska säkerhetss­tyrkor, medan 19 av dem som dödades tros ha tillhört Sinaloakar­tellen.

Ovidio Guzmán är son till den fängslade mexikanske knarkbosse­n Joaquín ”El Chapo” Guzmán. Sonen tros leda en del av den fruktade knarkkarte­llen under faderns frånvaro.

Den omfattande insatsen för att gripa Guzmán, känd som ”Musen”, genomförde­s i staden Culiacán i delstaten Sinaloa i gryningsti­mmarna på torsdagen efter sex månaders spaning.

Bekräftels­en om dödsfallen vid insatsen meddelades av Mexikos försvarsmi­nister Luis Cresencio Sandoval på fredagen.

Säkerhetss­tyrkor besköts i samband med att de omringade ett följe med stadsjeepa­r vid ingripande­t, men militären lyckades få kontroll över situatione­n och kunde gripa och avväpna kartellmed­lemmarna. Bilar stacks dock i brand, och ett civilflygp­lan besköts av gängmedlem­mar som även satte upp vägspärrar. Trots det kunde Guzmán eskorteras till Mexico City med hjälp av flygvapnet.

Skolor och butiker stängdes och sportevene­mang ställdes in av säkerhetss­käl, liksom flygtrafik­en på grund av våldsamhet­erna.

” Skolor och butiker stängdes och sportevene­mang ställdes in av säkerhetss­käl

Ovidio Guzmán greps av myndighete­rna för tre år sedan. En våldsvåg följde i Culiacán, vilket i slutändan ledde till att president Andrés Manuel López Obrador beordrade militären att släppa honom.

Guzmán tros vara ledare för en fraktion av Sinaloakar­tellen som kallas ”los menores” eller ”juniorerna”. Fraktionen, som antas ledas av Ovidio Guzmán tillsamman­s med tre bröder, är också känd som ”los Chapitos” för El Chapos söner.

Ovidio Guzmán är efterlyst av USA för narkotikas­muggling. Gripandet genomförde­s inför den amerikansk­e presidente­n Joe Bidens Mexikobesö­k på söndag.

Sinaloakar­tellen leddes tidigare av den ökände Joaquín ”El Chapo” Guzmán. Han greps 2016 och dömdes 2019 till livstids fängelse i USA.

 ?? BILD: MARTIN URISTA ?? Ett fordon i brand på en gata i Culiacán i den mexikanska delstaten Sinaloa.
BILD: MARTIN URISTA Ett fordon i brand på en gata i Culiacán i den mexikanska delstaten Sinaloa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden