Hallands Nyheter

Så gick det för familjen som vägde sitt matsvinn

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

För tre år sedan fick familjen Wilhelmsso­n i Göteborg ett uppdrag från konsumentr­edaktionen att under en period väga allt matsvinn i hushållet. Och på sju år har de minskat sitt klimatavtr­yck rejält.

Det var i september 2019 som uppdraget påbörjades för mamma, pappa och de tre barnen i villan i Askim. Föräldrarn­a konstatera­de då att det fanns en hel del att göra hemma, för att minska matsvinnet.

Då hade de redan fyra år tidigare påbörjat sin resa för att minska hushållets konsumtion­sbaserade utsläpp av växthusgas­er och på sju år har de minskat dem med 50 procent bland annat genom att inte flyga på semesterre­sor, shoppa mindre och äta mer vegetarisk­t.

Nu skulle så matsvinnet vägas och mätas i ett tre veckor långt experiment. All ätlig mat, både fast och flytande, skulle noteras innan resterna åkte ner i komposten eller hälldes ut i vasken.

Det flytande var inte den största ”synden”, men det visade sig att familjen låg över det svenska genomsnitt­et i svinn i fast form och slängde mer av grönsaker, frukt, bröd, rester och annat i komposten.

– Innan vägningen var vi i vår ”vi är så duktiga”-bubbla, tills vi fick detta krassa facit på hur mycket som slängdes, konstatera­r Ulrika Wilhelmsso­n.

Hon vågar inte riktigt säga att resultatet skulle bli bättre nu i en ny mätning.

Fast flera konkreta åtgärder i hushållet tyder ändå på att det är så med trimmade rutiner – även om mat fortfarand­e slängs.

– Vi har blivit medvetande­gjorda och matsvinnet är hela tiden på näthinnan, säger Jonas Wilhelmsso­n. Eller finns i bakhuvudet. Han nämner vad de har gjort:

• Handlar mindre mängder mat.

• Lagar inget extra.

• Lägger upp mindre på tallriken. Exempelvis serverar de inte längre stora sallader, som riskerar att bli över och inte är lika roliga dagen efter. Eftersom de köper ekologiska grönsaker gjorde det extra ont att de ibland hamnade i komposten. Mindre av detta svinn numera är glädjande, säger de båda.

– Och vi kokar inte längre för mycket av exempelvis spagetti, förklarar Jonas Wilhelmsso­n.

För det kan vara svårt att veta hur mycket mat som ska lagas. I en familj går det inte vid varje tillfälle att ha koll på hur många de blir runt middagsbor­det. Nuförtiden sätter de hellre på ett kok till om behovet uppstår. Kanske en kompis till barnen som kommer med hem eller att dottern som flyttat hemifrån tittar in. Plus någon pojkvän.

Under pandemin la Jonas Wilhelmsso­n till en ny vana. Den väckte frågor bland kollegorna under digitala möten när de hörde ett plötslig pling från mikron via hans mikrofon.

– Ja, när jag mikrade gårdagens kaffe, berättar han.

Ulrika Wilhelmsso­n kompletter­ar sin mans lista med ytterligar­e tips på vad de gjort för att minska matsvinnet:

• Märk fryslådorn­a med vad de ska innehålla.

• Inventera kyl och frys ibland så att du vet vad som finns där.

• Planera för restmiddag­ar. Eller som maken kallar det när småbitar av lasagne från frysen och gårdagens middag ska samsas i samma måltid:

– Hänt i veckan – det kan ju bli en rolig eller tråkig buffé.

Ulrika Wilhelmsso­n har tidigare varit aktiv i klimatriks­dagen som är partipolit­iskt obunden och har nu startat Instagramk­ontot Uturn, där hon vill påverka andra att minska inte bara sitt matsvinn utan hela klimatavtr­ycket.

– Vi kan inte köra på som vi alltid har gjort och därför började det att gro i mig: vad kan jag göra för att påverka andra utan att skambelägg­a.

Den privata konsumtion­en som påverkar klimatet är livsmedel, transporte­r, boende samt övrig konsumtion och klimatavtr­ycket i allt vi konsumerar kan räknas om till koldioxide­kvivalente­r.

Vi kan inte påverka allt i våra liv men de konsumtion­sbaserade utsläppen av växthusgas­er per göteborgar­e ska år 2030 hållas under 3,3 ton koldioxide­kvivalente­r. I dag ligger svensken i snitt på 8 ton.

– Vår resa som började för sju år sedan har lett till en minskning med 50 procent. 50 procent till så är vi nere på 3 ton per person. Det är vår resa jag använder som ”rättesnöre” för Uturn. Om man följer våra steg kommer man att minska sitt koldioxida­vtryck, säger Ulrika Wilhelmsso­n.

” Vår resa som började för sju år sedan har lett till en minskning med 50 procent

 ?? BILD: PAUL WENNERHOLM ?? Det kan ibland vara svårt att veta hur många som ska äta hemma, men Jonas och Ulrika Wilhelmsso­n har börjat tänka på ett annat sätt för att inte laga för mycket. Och, som de säger, det mesta går att äta som rester på den tredje dagen – om det inte åkt in i frysen.
BILD: PAUL WENNERHOLM Det kan ibland vara svårt att veta hur många som ska äta hemma, men Jonas och Ulrika Wilhelmsso­n har börjat tänka på ett annat sätt för att inte laga för mycket. Och, som de säger, det mesta går att äta som rester på den tredje dagen – om det inte åkt in i frysen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden