Hallands Nyheter

Enkelt, men ack så gott

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Ibland måste det vara tillåtet att fuska. Kanske inte i kortspel och husbyggen, men väl i köket. Jag drar mig inte det minsta för att köra med halvfabrik­at emellanåt – så länge jag vet att de smakar okej. Det är till exempel en enorm skillnad mellan olika märken på färdigköpt tomatsås för pasta. Håll dig till något som åtminstone klingar italienskt är mitt råd.

Och färdigköpt sås funkar alldeles utmärkt om du till exempel ska laga lasagnen som ingår i min busenkla bjudmeny för alla tillfällen. Så varför inte lite helgmys med goda vänner innan vardagen drar i gång på allvar?

Min erfarenhet är att människor överlag inte är så himla kräsna när det handlar om maten när de blir bortbjudna. Visst är det trevligt om den smakar gott, men egentligen är det ju inte därför man är där. Man är där för att umgås, skvallra och ha allmänt hygge, som dansken säger. Maten är sekundär.

” Man behöver liksom inte göra så himla stor affär av det, planera i veckor och hålla reda på vems ”tur” det är att bjuda. Har du mat hemma – dela med dig och skippa en kväll framför tv:n.

Med det sagt vill man kanske inte bjuda på havregryns­gröt direkt. Lite piff känns alltid bättre, även om de flesta jag känner skulle bli evigt tacksamma för spaghetti med hemlagad köttfärsså­s.

Vad jag egentligen försöker få sagt är att alla uppskattar att bli bjudna på middag. Om inte annat så för att slippa behöva laga den själv. Man behöver liksom inte göra så himla stor affär av det, planera i veckor och hålla reda på vems ”tur” det är att bjuda. Har du mat hemma – dela med dig och skippa en kväll framför tv:n.

Förra året vid den här tiden satt jag ensam i en dragig sommarstug­a med coronaviru­set dunkande i kroppen. Allt efterlängt­at helgfirand­e fick ställas in och ingen mat hemma. Aldrig någonsin har jag längtat så mycket efter att få bli bjuden på middag. Hade nog faktiskt räckt med havregryns­gröt.

 ?? BILDER: JANERIK HENRIKSSON ?? Att bjuda hem folk på middag måste inte vara så komplicera­t. Tre enkla rätter trollas fram med mycket vitlök, lite fusk och en mikrovågsu­gn.
BILDER: JANERIK HENRIKSSON Att bjuda hem folk på middag måste inte vara så komplicera­t. Tre enkla rätter trollas fram med mycket vitlök, lite fusk och en mikrovågsu­gn.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden