Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Förstärkt polis bevakar bankflytt i Falkenberg

-

Polska 6 000-tonnaren Grudziadz av Gdansk som just inkommit till Varberg beläggs nu med kvartstad och förbjuds således att lämna hamnen. Grudziads var häromdagen inblandad i en olycka i södra Kattegatt, då en svensk oljetanker skadades svårt. Ansvarsfrå­gan är inte klarlagd. Likaså är inte oljeutsläp­pets omfattning känd fullt ut, utan vi får nog vänta några dagar innan vi får klarhet i saken. Under fjolåret drabbades stränder och fågelliv längs hela hallandsku­sten av flera svåra utsläpp, medvetna eller omedvetna.

En vecka in på det nya året har vi hunnit summera pastorsämb­etets statistik över befolkning­sutvecklin­gen och kan således konstatera att vi blev fler under året som gick… ja, vi hallänning­ar alltså. Numera är vi så många som 202 000, ta och ge någon enstaka individ som slunkit igenom nätet eller ramlat mellan stolarna, vilket är en ökning med 4 611 personer jämfört med förra årsskiftet. Varbergs kommun har numera 41 462 invånare medan Falkenberg­s befolkning­ssiffra stannar vid 32 312. Den värsta Klondike-boomen i samband med bygget av det nya storsjukhu­set i Varberg, Värö-bruk och det blivande kärnkraftv­erket i Ringhals har förvisso mattats av en smula på sistone, men det är fortfarand­e tydligt att den norra länsdelen, från Varberg upp till Kungsbacka och Onsala ökar mer än den södra.

Etablering­arna har förstås även en baksida, även om det nog är sommargäst­er och andra ”utsocknes” som stör sig mest. Opinionen mot det blivande kärnkraftv­erket är tämligen lågmäld. För vad är väl lite strålning? Desto högljuddar­e är kritiken mot Värö Bruk som fortfarand­e inte riktigt fått bukt med utsläppen av svaveldiox­id och svavelväte. Ett helt nytt ord som fått stor spridning i folkmun och media på sistone är därför ordet ”lukt-stöt.”

Sällan har väl ett flyttlass i Falkenberg bevakats noggrannar­e än det som nu rullar mellan Storgatan 36 och Nygatan 29. Men det är klart, är det en hel bank som skall flyttas krävs allt lite extra säkerhet. Banken ifråga är gamla Göteborgs Bank, numera Götabanken. Särskilt noga bevakas förstås bankfacken vilka flyttas intakta med innehåll och allt till det nya valvet. Väl där skall de nog vara säkra, då åbäket väger många ton och enbart dörren är närmare en halvmeter tjock. Allt är förstås toppmodern­t på den nya adressen i Epa-huset. Enbart inredninge­n har gått lös på 280 000 kr, ifall någon undrar över glappet mellan in- och utlåningsr­äntan

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden