Hallands Nyheter

Dags att frosta av frysen – och koka soppa

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

• Hej alla fina matälskand­e vänner, Nytt år, ny inspiratio­n, ny lust att skapa eller återfinna gamla recept. Jag älskar startskott­et med det nya året och möjlighete­rna att rensa bort det gamla och starta på ny kula igen. Jag börjar året men ett gammalt löfte: laga nyttigare med mer grönsaker i maten, mer hållbart för naturen men i år även med tillägget att det skall vara mer plånboksvä­nligt. Som en del av det nya löften tänkte jag tömma min frys för att använda upp allting innan det köps något nytt och även börja preppa veckans mat på helgerna. När man äter för sig själv största delen av veckan kan det ibland vara svårt att motivera sig till att laga mat bara för en person, jag har genom åren insett att det gör att jag i perioder slarvar med maten. Tyvärr är det mycket lättare att ta en macka än en nyttig måltid. Med det sagt skall det nu bli ändring.

Jag har även genom åren blivit snällare mot mig själv och klappar mig på axeln när jag börjar göra vad jag tycker är rätt för mig snarare än skälla på mig själv när jag gjort fel. Så vad hittar vi i min frys kan man undra? Fjolårets svamp, bitar av kött och fisk, frysta bär, färdigkokt­a fonder, skivat bröd, olika grönsaker samt en del färdiglaga­t. Av råvarorna kommer det att bli mycket grytor! Perfekt för att portionera inför veckans måltider.

En gryta kan alltid varieras med topping, örter och ris, bönor eller pasta. Ja, det blir kanske lite lika smaker under veckan men vi kanske ska skuta att vara så bortskämda med att inte kunna äta samma mat två gånger. Tack till Erica som skrev in och riktade mitt fokus överfulla frysar – du är inte ensam. God fortsättni­ng på Er.

• Hej Alexandra, Hjälp, hjälp, hjälp. Jag har en förmåga att samla saker i frysen, men sedan glömmer jag bort dem? Tycker inte att jag kan laga något av det som finns och jag är alltid ute i sista minuten så det blir att springa till affären för att laga middag. Hur kan jag göra det enkelt? Kram på dig. Erica

• Hej Erica, Jag är en fantast av frysen, älskar att jag alltid kan ha mat hemma för att skapa både vardags- och festmåltid­er. Med det sagt är min frys också överfull så jag tackar dig för att du får mig att ta tag i den.

Steg ett får bli att tömma frysen helt och frosta av den. Vi gör det nu på vintern så kan man ställa ut alla råvarorna på balkongen eller uteplatsen (alternativ­t i kylväskor). Då passar vi även på att göra rent kylskåpet när vi ändå håller på. Gör det en dag när du är ledig.

Steg två: sortera. Vad skall användas direkt? Laga mat till veckan som kommer. Grytor och soppor är perfekt. Och nu till din fråga: hur gör man det enkelt? Jag brukar slänga in frysta större köttbitar och liknande i ugnen. De tar 2-3 timmar så här bör man ha tid att låta ugnen göra jobbet. Lägg köttet i en ugnstålig kastrull med lock (gjutjärn är bäst) alternativ­t en stekpåse, strö över kryddor, salt och peppar och ställ in i ugnen på 180 grader. Efter en timme sätter du i en stektermom­eter i köttets mitt och tar upp i önskad grad beroende på köttsort. Är det magrare kött, typ kyckling, kan du kolla redan efter 20 minuter hur temperatur­en ligger. Kyckling är hyfsat snabblagat. Tidsvinste­n är att du inte behöver springa till affären och ugnen gör jobbet för dig.

När det gäller styckpacka­d fryst fisk tinar det fort i hett vatten. Lägg fisken i hett vatten, i en plastpåse, i 15 minuter och ånga eller ugnsbaka sedan. För att göra det ännu snabbare kan du göra basen på en fisksoppa, under tiden tina fisken i hett vatten, tärna i kuber och lägga någon minut i din fisksoppa eller gryta. Här kommer ett enkelt recept på fiskbas. Hoppas det smakar och att metoderna inspirerar.

Bas till soppa eller gryta

4 personer

• 1 gul lök, fint hackad

• 2 msk olja eller smör

• 1 msk tomatpuré

• 1 grönsaksbu­ljongtärni­ng

• 1 skalad, fint tärnad morot

• 1/5 selleristj­älk, fint hackad

• 1 kvist backtimjan alt

• 1-2 krm torkad timjan

• 1 lagerblad

• 2 dl vatten (för gryta),

• 8 dl vatten (för soppa)

• 1 burk hela skalade tomater

• 2-3 dl grovt skurna rotfrukter, typ persiljero­t, palsternac­ka mfl.

• 100 g gröna bönor, typ haricots verts

• 1-1,5 dl crème fraiche

• 2-3 dl grovt tärnad fisk av valfritt slag (går även bra med kyckling och kött men då skall det sjuda längre)

• smaka av med salt och peppar samt valfria örter Gör gärna så här:

1. Lägg fett och lök i en tjockbottn­ad kastrull. Stek med tomatpuré, buljongtär­ning, morot och selleri.

2. Rör om, häll i vatten, tomater, rotfrukter och kryddor. Låt sjuda i 15 till 20 minuter.

3. Lägg i bönor och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

4. Låt sjuda tills rotfrukter­na är mjuka, men fortfarand­e har lite kärna.

5. Lägg i fisken och låt koka upp. Lägg på lock och låt vila i 5 till 10 minuter.

6. Servera med ris eller potatis, om så önskas.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden