Hallands Nyheter

Falkenberg­s FF värvar anfallare från BK Häcken

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

Falkenberg­s FF har gjort klart med en ny anfallare i BK Häckens Leonardo Farah Shahin. 19-åringen gjorde allsvensk debut mot just Falkenberg och har tidigare i karriären nobbat klubbar i Premier League. Denna gång fanns det bud från klubbar högre upp men valet föll på FFF. – Det fanns andra alternativ på bordet men Falkenberg är en toppföreni­ng som verkligen satsar och jag kände att de hade en bättre vision för de kommande åren, säger han.

Falkenberg­s FF har gjort klart med en ersättare till Robin Hofsö som lämnat klubben för spel med IFK Malmö i division 2. Det handlar om den målfarlige anfallaren Leonardo Farah Shahin från BK Häcken som nu flyttar från Göteborg till Falkenberg.

När vi träffar honom på FFF:S kansli har han skrivit på ett treårskont­rakt som sträcker sig till slutet av 2025 och fått dra på sig matchtröja­n för första gången.

– Känns riktigt bra. Jag har alltid känt till Falkenberg som lag och vet att det är en stor klubb och en bra förening, säger Leonardo Farah Shahin.

Han fortsätter:

– Jag är nöjd över hur hela processen har varit och är taggad på att komma igång med träningen och börja lära känna alla.

Han fostrades i IFK Uddevalla och skrev 2019 på för BK Häcken. Ett år senare gjorde han som 17-åring allsvensk debut mot just Falkenberg­s FF. Det var ett stort ögonblick berättar anfallaren när han slår sig ner i stolen.

– Det blev inte så många minuter. Det blev mest att komma in med energi och springa i den matchen. Jag var stolt över att ha gjort min debut i allsvenska­n. Sen att det var mot just Falkenberg och att jag sitter här nu är lite roligt.

Och nu ska du försöka hjälpa FFF tillbaka till finrummet?

– Ja, det är klart. De flesta vet att Falkenberg är en klubb som minst ska spela i Superettan. Det ser man när man går runt här i byggnaden, det är ju ingen division 1-anläggning direkt.

– Så jag kommer göra allt jag kan för att vi ska vinna så många matcher som möjligt. Sen hoppas vi att det tar oss till det slutgiltig­a målet som för mig är att ta oss till Superettan.

Leonardo Farah Shahin skrev på ett allsvenskt kontrakt med de svenska mästarna 2020. Speltiden uteblev dock och det är minst sagt svårt att slå sig in ett allsvenskt topplag och peta skyttekung­en Alexander Jeremejeff.

– Det är tuff konkurrens i Häcken och då kanske man måste röra på sig någon annanstans som ung spelare för att få chansen och det hoppas jag kunna få här i Falkenberg.

Förra säsongen lånades han därför ut till Qviding i Ettan Södra.

– En lärorik säsong. Min första riktiga seniorsäso­ng där jag fick spela under hela året. Sen gick det upp och ner för laget och Qviding bytte tränare ett par gånger men jag kände att jag utvecklade­s.

– Jag mötte Falkenberg två gånger och förlorade båda gångerna (0-4, 0-1). De spelar bra fotboll och hade många duktiga spelare. Det var tufft att möta dem så det känns bra att nu få spela med dem.

Med sina 12 mål vann han den interna skytteliga­n och slutade på delad femteplats i den totala. Lika många som Godwin Aguda och bara två färre än Hofsö och Wilhelm Ärlig.

– Klart att jag alltid vill vara en spelare som gör mål och bidrar med det till laget. Även många andra saker men en anfallares främsta uppgift är ju att göra mål så det hoppas jag kunna fortsätta bidra med i år.

När BK Häcken säkrade Sm-guldet var Leonardo Farah Shahin med och firade med laget. Han fick bland annat lyfta Lennart Johanssons pokal.

– Häftigt hela grejen att vara med på allt firande och dagarna efter och kunna säga att man fått lyfta den allsvenska bucklan.

– Det är något jag aldrig kom

mer glömma. Även om det var mer glädje för Häckens skull och för alla spelare som gjort någonting den säsongen. Jag har ju inte varit med och vunnit Sm-guldet på samma sätt som de andra men det var min klubb och jag var jättestolt och glad över att tillhöra BK Häcken.

Blir det extra motivation när man får smaka på hur det kan vara?

– Definitivt. Man såg ju glädjen i allas ögon hur mycket det betydde. Då kände jag att det här vill jag göra ”på riktigt” någon gång. Känna att man varit med en hel säsong och bidragit till att vinna ett Sm-guld.

19-åringen har länge ansetts vara en stor talang och under tiden i BK Häckens akademi valde han bland annat att tacka nej till erbjudande­n engelska från Premier League-klubbar. Både Leicester och Wolverhamp­tons ville värva honom till deras akademilag.

– Man måste tänka långsiktig­t. Det är svårt när man är ung och stora utländska klubbar hör av sig. Då vill man bara iväg men som tur är har jag haft bra folk omkring mig där min familj och mina föräldrar hjälpt till mycket och fått mig på rätt väg.

– Klart att det är en dröm att man vill vara i en sådan liga och spela fotboll där men allt har sin tid. När det var på tal för några år sedan kände jag att tajmingen inte var där och valde därför att stanna kvar. När tiden är inne kommer allt falla på plats men just nu är mitt fokus på den här säsongen med Falkenberg.

 ?? BILD: KENT VIKSTRÖM ?? Leonardo Farah Shahin lämnar BK Häcken och har i stället valt att skriva på för Falkenberg­s FF.
BILD: KENT VIKSTRÖM Leonardo Farah Shahin lämnar BK Häcken och har i stället valt att skriva på för Falkenberg­s FF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden