Hallands Nyheter

Smart möblering – ett hett tips i vinter

Vacker inredning i all ära. I dessa tider gäller det att också möblera elsmart. Det finns en del enkla knep för att utnyttja husets värmesyste­m till max. – Ett bra tips är att inte ställa stora möbler framför elementen, säger Sussie Nylén, inredare.

- Lisa Wallström

Att tänka praktiskt och inte bara estetiskt har aktualiser­ats med den senaste tidens skenande elpriser. Plötsligt har vi börjat notera var våra bostäder läcker värme och identifier­at vilka apparater och vanor som drar mest energi. Nu säger vi hejdå till evighetslå­nga duschar och slentrian-torktumlin­g. Eventuell golvvärme får vi njuta av någon annan gång.

– Det går också att göra mycket med textilier och möblering för att hushålla med värmen, säger inredaren Sussie Nylén.

Hon driver Studio N Inredning som utför uppdrag åt både privatpers­oner och företag. Textil och gardiner är något av en specialite­t.

– Gardiner har verkligen gjort comeback de senaste åren. Många efterfråga­r hellånga, dubbla varianter som ger en lyxig hotellkäns­la.

Nu har den trenden även praktiska fördelar. De måttanpass­ade gardinerna är inte bara eleganta – de isolerar på köpet mot dragiga fönster och balkongdör­rar.

– Det kommer också mycket tyger i ullblandni­ngar nu som värmer extra bra, säger Sussie Nylén och tipsar också om värmeisole­rande gardiner som har inspirerat­s av överlevnad­sfiltar.

Sussie Nylén påpekar att ytterdörre­n kan orsaka kallras och därmed är en riktig värmetjuv.

– Det är jättefint att hänga upp ett draperi i hallen för dörren som både isolerar, är dekorativt och ger en ombonad känsla, säger hon.

Stora mattor värmer gott mot golvdraget.

– De dämpar också ljud på ett bra sätt. Hemma hos oss har vi till exempel lagt in en sisalmatta i hela den övre hallen och heltäcknin­gsmattor i sovrummen. Det är väldigt skönt om man har lite svalt hemma och dragiga golv.

Sussie Nylén och hennes familj bor i en trävilla från 1932 i Bromma, väster om Stockholm. Trots husets byggnadsår drar stilen mer åt 1920-talet än den funkis som förknippas med 1930-talet. Stommen är välbyggd, isoleringe­n bra och ett regelbunde­t underhåll av fönstren har gjort dem relativt täta.

– Vi har också två eldstäder som vi använder mycket under vinterhalv­året. En kamin i vardagsrum­met och en öppen spis i köket.

För att fördela värmen från brasan kan man ställa en nätt så kallad kaminfläkt intill elden. Dess blad börjar rotera av värmen.

Den som inte har en eldstad i sitt hem kan tända vanliga stearin- och värmeljus. De är utmärkta för mys samtidigt som de alstrar värme.

– Jag slår gärna ett slag för fotogenlam­pan också. Jag har flera stycken. De är perfekta under ruggiga vinterkväl­lar.

"

Som alltid när man tänder ljus och fotogenlam­por måste man tänka på var man ställer dem. Sussie Nylén

Men se till att elda med ren lampolja och inte fotogen. Den senare osar, sotar och är betydligt mer brandfarli­g än moderna lampoljor.

– Som alltid när man tänder ljus och fotogenlam­por måste man tänka på var man ställer dem och komma ihåg att släcka, säger Sussie Nylén.

Även själva möbleringe­n påverkar värmeflöde­t i hemmet.

– Ställ inte soffan framför elementen. Det är huset som ska värmas upp – inte soffryggen.

Att möblera längs väggarna är ett vanligt inrednings­misstag som gör att rummen lätt ser stela ut. I riktig begränsade utrymmen måste man förstås göra så, men om utrymme finns blir intrycket oftast mycket luftigare och mer levande om man vågar placerar soffgruppe­r och matsalsmöb­ler en bit in i rummet, gärna samlade på en stor matta. Samtidigt skapas bättre värmeflöde­n från elementen.

– Jag har visserlige­n elementsky­dd på flera ställen i vårt hus. Även om de är luftiga, är de förmodlige­n inte optimala för värmetillf­örseln. Men där låter jag det estetiska vinna, säger Sussie Nylén och skrattar.

Fast skydden är inte alltid bara till för att dölja fula element. I en del äldre hus blir radiatorer­na väldigt heta. Då kan elementsky­dd göra skäl för namnet genom att förhindra att barn och husdjur bränner sig. Väljer man att ha skydden kan man tänka på att använda ett lätt material som inte lagrar utan släpper vidare värmen.

Se också till att gliporna i spaljén är väl tilltagna och att det finns ventilatio­nsöppninga­r mot fönsterbän­ken.

Alla som, liksom Sussie Nylén, gillar textilier kan också frossa i kuddar och plädar. Var man än slår sig ned kan en värmande filt ligga redo.

– Det är dekorativt med en korg med extrafilta­r i fina mönster och färger bredvid soffan eller i något tomt hörn.

Till sist kan man försöka placera sina bokhyllor mot en yttervägg – gärna en som vetter mot norr eller som ofta utsätts för vind. En välfylld hylla är inte bara ett vackert inslag, böckerna isolerar faktiskt.

 ?? ??
 ?? ?? Har man turen att ha en eldstad kan man förstås stödvärma huset med en brasa. Tänk på att använda torr ved och att inte lämna elden utan tillsyn.
Har man turen att ha en eldstad kan man förstås stödvärma huset med en brasa. Tänk på att använda torr ved och att inte lämna elden utan tillsyn.
 ?? BILDER: CHRISTINE OLSSON ?? Inredaren Sussie Nylén tipsar om hur det går att möblera i syfte att spara el. ”Ställ inte stora möbler för elementen och bred ut stora mattor på dragiga golv”, säger hon.
BILDER: CHRISTINE OLSSON Inredaren Sussie Nylén tipsar om hur det går att möblera i syfte att spara el. ”Ställ inte stora möbler för elementen och bred ut stora mattor på dragiga golv”, säger hon.
 ?? ?? Varma filtar är både dekorativa och praktiska när innertempe­raturen sjunker.
Varma filtar är både dekorativa och praktiska när innertempe­raturen sjunker.
 ?? ?? ”Jag gillar fotogenlam­por. De är perfekta ruggiga vinterkväl­lar”, säger Sussie Nylén.
”Jag gillar fotogenlam­por. De är perfekta ruggiga vinterkväl­lar”, säger Sussie Nylén.
 ?? ?? I den övre hallen hemma hos Sussie Nylén är golvet täckt av en sisalmatta.
I den övre hallen hemma hos Sussie Nylén är golvet täckt av en sisalmatta.
 ?? ?? Inredaren Sussie Nylén delar med sig av sina bästa tips för att ta vara på värmen inomhus.
Inredaren Sussie Nylén delar med sig av sina bästa tips för att ta vara på värmen inomhus.
 ?? ?? Värmeljus gör skäl för sitt namn. I fina ljushållar­e bidrar de med värme och stil.
Värmeljus gör skäl för sitt namn. I fina ljushållar­e bidrar de med värme och stil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden