Hallands Nyheter

Maria Haldesten:

Kan civilplikt rädda Halland från katastrof?

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Igenproppa­de vägar, stillaståe­nde tåg och hysteriska människor. Alla som har sett en katastroff­ilm har bilden klar för sig. Och det spelar faktiskt föga roll om invasionen kommer från rymden eller Ryssland. Evakuering lär skapa visst kaos. Så hur beredda är vi? Inte bra nog.

– Vi kanske inte borde ha varit så blåögda efter murens fall. Och vi har vaknat ganska sent. Nu får vi rätta till det, konstatera­r Tobias Carlsson (L), som fram till årsskiftet ingick i direktione­n för Räddningst­jänst Väst. Alltså det kommunalfö­rbund som ska skydda Varberg och Falkenberg mot oönskade händelser.

I dagsläget är det dock tveksamt om räddningst­jänsten är dimensione­rad för krig. Bristen på deltidsbra­ndmän är redan ett bekymmer.

– Det stämmer att vi haft svårt att rekrytera deltidsbra­ndmän, särskilt på våra mindre serviceort­er, bekräftar Tobias Carlsson (L).

Det är mot den bistra bakgrunden som regeringen­s besked om återinförd civilplikt ska ses. Vi ligger lite pyrt till.

Plikt kan vara en del av lösningen. Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) drar slutsatsen att:

”Civilplikt är nödvändigt för att den kommunala räddningst­jänsten ska kunna lösa sina uppgifter vid ett väpnat angrepp.”

Myndighete­n, som har sektorsans­var för civilförsv­aret, betonade därför redan i höstas att det behövs förstärkni­ngar på lokal nivå – exempelvis vad gäller förmågan att stå emot ett väpnat angrepp. Och kanske kan måndagens besked från regeringen ge utveckling­en en skjuts.

– Att människor blir krigsplace­rade, och får grundutbil­dning, kan bli en ögonöppnar­e, hoppas Tobias Carlsson. Men det finns fler bekymmer än dålig tillgång på utbildad personal som kan rycka in. Skulle det börja regna bomber över Varberg och Falkenberg finns det inte skyddsrum till alla som anses behöva det – landsbygde­n undantagen. Ett skäl är att det, trots att städerna vuxit, knappt har byggts ett enda skyddsrum i Sverige sedan 2002.

– Vi har vänt på varje krona för att hålla kostnadern­a nere i byggprojek­ten. Att tänka in skyddsrum har inte varit aktuellt, säger Tobias Carlsson.

"Brist på deltidsbra­ndmän och skyddsrum gör att Halland ligger pyrt till.

Lika illa ser det ut i Falkenberg. Men Putins krig har satt frågan på dagordning­en. Varberg har börjat inventera och rusta upp de befintliga skyddsrum som kommunen ansvarar för, i egenskap av fastighets­ägare. Men det hindrar ju inte att Varberg och Falkenberg skärper till sig – exempelvis inför bygget av Västerport.

Enligt Tobias Carlsson krävs dock besked från staten om allt från subvention­er till justeringa­r av plan- och bygglagen.

Men måste kommunerna passivt avvakta nya direktiv? I verksamhet­sbeskrivni­ngen för Räddningst­jänst Väst står att man ska vara en aktiv aktör som driver och utvecklar skyddet.

Varberg och Falkenberg har, med tanke på kommunerna­s läge – och samhällsvi­ktig verksamhet som två hamnar och ett kärnkraftv­erk – uppenbara skäl att ligga i framkant. Så skärp beredskape­n!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden