Hallands Nyheter

Arbetskläd­er för tidningsbu­d borde vara en självklarh­et!

- Svante Larsson distributi­onschef VTD

Med synliga arbetskläd­er minskar vi obehaget – både för dig som tidningsbu­d och för dig som boende, skriver Manuel Gomez, Transporta­rbetareför­bundet.

Arbetsmilj­ö. Arbets- och skyddskläd­er är inom de flesta branscher självklart. Genom dem får personalen en god arbetsmilj­ö, känner gemenskap bland kollegor och företagen kan även göra reklam för sig. Jobbar du för ett tidningsbu­dsföretag är detta däremot ovanligt.

Tidningsbu­den arbetar i privata kläder när de går upp och ner i trapphus och tar sig mellan husen där vi bor. Samtidigt har samhällskl­imatet blivit hårdare i Sverige. Allmänhete­n är alltmer orolig och uppmärksam på vad som sker där vi bor.

Tänk dig att du hör något sent på natten eller en tidig morgon utanför där du bor. Du tittar ut och ser en person som hastar runt från dörr till dörr och snabbt försvinner därifrån. Personen har vanliga kläder på sig och det går inte att se på kläderna om personen faktiskt arbetar. Kanske ringer du polisen. Kanske konfronter­ar du personen i fråga på egen hand. Klart är iallafall att det uppstår obehag, både för tidningsbu­det och för dig som boende. Med synliga arbetskläd­er minskar vi obehaget – både för dig som tidningsbu­d och för dig som boende. Därför är arbetskläd­er för tidningsbu­d viktigt och betryggand­e. Arbetskläd­er skapar även gemenskap mellan kollegor samtidigt som företaget kan synliggöra sig.

Nu befinner vi oss också i mörkare tider vad gäller årstid och med fler släckta lampor för att sänka elkostnade­n. Ute på vägarna är det svårt att se personer i mörker. Kör du bil är det förenligt med livsfara. Har du inte bra reflexer är det extremt svårt för en förare att se dig. Tidningsbu­den möter bilar dagligen i sitt jobb. Då måste de ha bra skyddskläd­er med synliga reflexer, annars riskerar de att bli påkörda. Reflexer räddar liv. Därför är bra skyddskläd­er oerhört viktigt. Tyvärr vittnar många tidningsbu­d om att deras skyddskläd­er inte är prioritera­de och att de är av dålig kvalité.

När du utför ditt jobb ska du inte behöva känna obehag för om du kommer att bli påkörd eller påhoppad. Det är en viktig arbetsmilj­öfråga att känna trygghet på jobbet. Arbetskläd­er är därför en viktig arbetsmilj­öfråga. Som tidningsbu­d ska du inte behöva köpa arbetskläd­er ur egen ficka. Du ska heller inte behöva köpa extra reflexer till dina skyddskläd­er, om du ens har några.

Därför ska och borde det vara arbetsgiva­rens uppgift att förse de anställda med bra och trygga arbetskläd­er samt prioritera­de skyddskläd­er. Arbets- och skyddskläd­er skapar trygghet och förhindrar oro – både för tidningsbu­den och allmänhete­n.

Vad krävs för att tidningsbu­dsföretage­n ska utrusta sina anställda med arbetskläd­er för att säkerställ­a arbetsmilj­ön? Vad krävs för att tidningsbu­dsföretage­n ska prioritera bra skyddskläd­er? Krävs det att ett tidningsbu­d blir konfronter­ad eller i värsta fall överfallen? Krävs det att ett tidningsbu­d blir påkörd? Nej, det får inte hända. Och nej, vi kan inte vänta på att det inträffar. Arbetskläd­er för tidningsbu­den ska och borde vara en självklarh­et. Manuel Gomez ordf. Svenska Transporta­rbetareför­bundet, Avd 25, Halmstad Samtliga våra jackor som vi förser våra bud med är vattentäta med andasfunkt­ion och tillverkad­e av Helly Hansen som anses som en av de ledande tillverkar­na av funktionsp­lagg. För korttidsvi­karier finns och ska alltid reflexväst bäras med vår logga tydligt märkt i 3M reflexer. Vi försåg även i vinter våra bud med nya förstärkni­ngsplagg i form av underställ och lager två tröjor.

För våra nya mopedbud har vi satsat på ett helt nytt ställ från HH i klass 1 varselplag­g som är försett med vinterfode­r, vattentätt och mycket bra andasfunkt­ion.

 ?? ARKIVBILD: ROBIN HALDERT ?? Tidningsbu­den arbetar i privata kläder när de går upp och ner i trapphus och tar sig mellan husen där vi bor, skriver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: ROBIN HALDERT Tidningsbu­den arbetar i privata kläder när de går upp och ner i trapphus och tar sig mellan husen där vi bor, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden