Hallands Nyheter

Pär Lindqvist: Polisen kämpar med svårutredd­a brott

Analys

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Falkenberg: I fem av de tio mest uppmärksam­made brotten i Falkenberg och Varberg går gärningsma­nnen fortfarand­e fri. Polisen kämpar både med ovilliga vittnen och inblandade som vägrar att lämna informatio­n.

Skottlossn­ingar, mord och hemmagjord­a brandbombe­r. 2022 var ett våldsamt år. Föga förvånande har de flesta av de mest uppmärksam­made brotten skett i Falkenberg. HN har tidigare berättat om det är betydligt högre brottsligh­et i Falkenberg jämfört med Varberg och trenden håller i sig.

Det som kanske är än mer alarmerand­e är att i fem av de tio brotten på listan går gärningspe­rsonen fri. Polisen famlar fortfarand­e i blindo när det gäller de båda skjutninga­rna på Herting i Falkenberg. Det samma gäller brandbombs­attacken mot krögaren Pelle Ahlström och knivbråket i Falkenberg. Det finns heller ingen gripen för det färska rånet mot Coop i Varberg. Den är förvisso inte med på listan, men ingen person kan knytas till den uppmärksam­made bombattack­en på Kornettväg­en i Falkenberg i december 2021.

Dels beror det på att brott som sker i farten, på ett ögonblick, är extremt svårutredd­a. Ofta händer det på kvällstid eller natten med ytterst få, eller inga, vittnen. Dessutom är den tekniska bevisninge­n högst begränsad.

De båda skjutninga­rna på Herting är sådana exempel. Folk har hört skottlossn­ingen men inte mycket mer. Detsamma gäller brandbombe­n som kastades mot Pelle Ahlströms bil utanför hans hem och sprängning­en på Kornettväg­en.

Men det finns också andra problem. Jag har pratat med flera utredare som berättar om svårighete­n att få folk att våga vittna. Många är rädda att bli utsatta för hot och hat och vill inte bli inblandade i utredninga­r. Det finns också tydliga exempel där offret inte alls är samarbetsv­illig. I april blev en man knivskadad efter ett bråk i centrala Falkenberg. Ganska omgående fick polisen tydliga besked från offret och andra inblandade: de ville absolut inte säga något till polisens utredare. Den utredninge­n är nerlagd.

I december skrev vi om en man som ska ha blivit misshandla­d på Sloalyckan i Falkenberg. När polisen kom till platsen befann sig flera andra män i närheten – men ingen av dem hade sett något. Skjutninga­rna och knivbråket handlar högst troligt om kriminella uppgörelse­r och de vill inte blanda in polisen.

Men det finns så klart fall där polisen lyckats bättre och fått hjälp av vittnen. Jag kunde med egna ögon se hur polisen, mitt i natten, kunde prata med personer som sett eller hört något då en man blev skjuten i benet på Fajans i Falkenberg. En del av dem kallade till och med på polisens uppmärksam­het för att lämna sina iakttagels­er. I det fallet sitter en man häktad. Även vid studentfes­ten som spårade ur finns en misstänkt person och på torsdagsmo­rgonen åtalades en man för rånet mot ett apotek i Varberg förra året.

Regeringen har påbörjat en utredning kring anonyma vittnen. Den ska vara klar i oktober. Men frågan är om det kommer att hjälpa i de här fallen. Lösningen med anonyma vittnen är omstridd och komplicera­d. Våra nordiska grannlände­r får använda sig av anonyma vittnen men utnyttjar det ytterst sällan.

Kanske något naivt, men jag hoppas att folk vågar ta sitt ansvar och berättar vad de sett. Inte minst för alla offer som drabbas.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden