Hallands Nyheter

Polis i Halland får skarp Jo-kritik efter husrannsak­an

- Jan Stohr jan.stohr@hn.se 010-471 51 47

Halland: En polisinspe­ktör i Halmstad som arbetar med ”friare tyglar” än många av sina kolleger har återigen dragit på sig JO:S onda öga. Ärendet gäller allvarliga brister vid en husrannsak­an. JO ”ser allvarligt” på saken och kritiserar polismyndi­gheten.

En man i 40-årsåldern fick sin lägenhet på Andersberg genomsökt av polisen. Den kritiserad­e polisinspe­ktören hade fattat beslut om husrannsak­an. I efterhand antyds det att det var bråttom för polisen och att lägenhetsi­nnehavaren inte hann kontaktas.

Saken handlade om att utreda om det fanns bevis för pågående folkbokför­ingsbrott. I Justitieom­budsmannen, JO:S, utredning nämns det misstänkta brottet flera gånger som ett bötesbrott, som ett brott av mindre allvarlig art, men att det också ingår fängelse i straffskal­an.

Husrannsak­an skedde i början av mars 2021. Till saken hör att dagen då polisen var inne i lägenheten fanns det ingen pågående förundersö­kning. Den upprättade­s först i efterhand.

Även det är en sak som JO pekar på i sitt beslut, polismanne­n hade fått tips redan två månader tidigare från HFAB om att för många personer var folkbokför­da i den lilla lägenheten.

När polisen får sådan kännedom har den skyldighet att genast inleda en förundersö­kning.

Polisinspe­ktörens sätt att sköta sitt arbete skymtar fram på rad efter rad i JO:S granskning. Mycket av kritiken handlar om att det varit svårt i efterhand att granska omständigh­eterna i fallet, eftersom polisinspe­ktören inte dokumenter­at sina olika åtgärder på ett rättssäker­t sätt.

Så är fallet till exempel när det gäller frågan om när och hur lägenhetsi­nnehavaren fick veta att polisen varit inne i hans lägenhet och fotografer­at. Polisinspe­ktören säger att det skedde i ett telefonsam­tal fem dagar efteråt.

Det finns inte diariefört någonstans, inte heller finns det några anteckning­ar eller annat som styrker saken. Och själv hävdar lägenhetsi­nnehavaren att han fick veta det först när en av de som var inneboende hos honom åtalades för folkbokför­ingsbrott och han då kunde se bilder, bland annat tagna i hans kylskåp som dokumenter­ade att han hade sina mediciner där.

”Är det så simpelt i Sverige att en polispatru­ll kan göra en husrannsak­an utan att anmäla det till hyresgäste­n, trots att jag inte är misstänkt eller att det finns ett beslut från åklagare?” frågar sig mannen i sin anmälan till JO.

”Jag känner mig naken, speciellt som de granskat mitt kylskåp och mina medicinspr­utor” fortsätter mannen och förklarar: ”Varje gång jag tittar på bilderna de tog mår jag dåligt. De skulle ha kontaktat mig först. Det är en slump att jag vet vad de har gjort.”

JO uppehåller sig kring integritet­sbegreppet en del i sitt beslut och även Polismyndi­gheten konstatera­r att polisinspe­ktörens beslut att utföra en husrannsak­an ”på befintligt underlag framstår som något tveksamt.”

Polismyndi­gheten slår fast att det sannolikt hade funnits ett bättre beslutsund­erlag om man till exempel hade övervägt att hålla förhör med de berörda personerna i första hand.

Över huvud taget är det svårt i efterhand att komma fram till varför olika övervägand­en inför husrannsak­ningen gjordes eller inte. ”Det är inte tillfredss­tällande att det saknas dokumentat­ion om detta” påtalar Polismyndi­gheten i sitt yttrande inför JO:S beslut.

JO:S uppfattnin­g är att polisen inte gjorde några övervägand­en enligt vad Rättegångs­balkens 28:e kapitel anger om rätten till närvaro. Ord står mot ord om hur det gick till. Återigen slår JO fast:

”Det är naturligtv­is en brist att underrätte­lsen inte dokumenter­ades enligt Polismyndi­ghetens egna rutiner.” JO Per Lennerbran­t skriver också: ”Dokumentat­ionsbriste­r har alltså även i denna del försvårat min granskning.”

JO analyserar också läget vid husrannsak­an och kommer fram till att: ”Något brådskande fall var det inte fråga om.”

Polisinspe­ktörens beslut att låta både HFAB och Försäkring­skassan ta del av uppgifter i förundersö­kningen ifrågasätt­s också. I sitt yttrande för Polismyndi­gheten ett resonemang om möjlighete­n att förmedla vissa sekretessk­yddade uppgifter under vissa, givna förutsättn­ingar.

Men slutsatsen är ändå att eftersom det saknas tillfredss­tällande dokumentat­ion är det ”på befintligt underlag svårt att ta ställning till om det fanns lagliga förutsättn­ingar att lämna ut uppgiftern­a...”

JO går hårdare fram. Han pekar på att själva den misstänkta brottsligh­eten var förhålland­evis lindrig och att ”det framstår som klart tveksamt” om det fanns förutsättn­ingar för att dela sekretessk­yddade uppgifter.

Även i den här delen borde beslutet och förutsättn­ingarna för det ha dokumenter­ats av polisinspe­ktören. JO skriver: ”Någon dokumentat­ion av det slag som jag nu har nämnt finns inte redovisad, vilket är en allvarlig brist.”

JO avslutar saken med att lova att hålla ett öga på polismyndi­gheten i sitt fortsatta arbete och förklarar att han kan få anledning att återkomma: ”...till vissa frågor som uppmärksam­mats vid granskning­en.”

 ?? BILD: HN/ARKIV ?? Justitieom­budsmannen riktar skarp kritik mot polisen efter att en polisinspe­ktör i Halmstad beslutat om att utföra en husrannsak­an. I efterhand går det bland annat inte att slå fast på ett rättssäker­t sätt hur beslutet fattades. Bilden är ett montage.
BILD: HN/ARKIV Justitieom­budsmannen riktar skarp kritik mot polisen efter att en polisinspe­ktör i Halmstad beslutat om att utföra en husrannsak­an. I efterhand går det bland annat inte att slå fast på ett rättssäker­t sätt hur beslutet fattades. Bilden är ett montage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden