Hallands Nyheter

ÖB: Måste kunna slåss när allt blir mörkt och tyst

- Anja Haglund Peter Wallberg TT

Svenska soldater måste kunna fortsätta strida även när högteknolo­giska system slutar fungera.

– Vi får inte tappa bort ”the basics”, säger ÖB Micael Bydén.

I sitt tal på Folk och Försvars rikskonfer­ens i Sälen pekade Bydén på lärdomar från kriget i Ukraina.

En är att ett lands stridande förband måste ha en ”robusthet på riktigt.”

– Det som visat sig från Ukraina är att när system degraderas så måste vi fortfarand­e kunna fungera med enkla metoder, säger Bydén till TT.

Det handlar till exempel om att planera med karta, papper och penna. Och se till att informatio­n och order kan nå de stridande när säkra elektronis­ka system inte längre fungerar.

– Man kanske till och med måste köra ut en order via en ordonnans, säger Bydén.

Enligt honom blir det därför viktigt att öva förband med system som inte fungerar fullt ut och med ofullständ­ig informatio­n.

– Trots ett väldigt modernt och utvecklat samhälle, så kommer ingenting att fungera i vissa delar, medan andra delar är nästan opåverkade. Det är det vi ser i Ukraina just nu, säger Bydén.

– Det är vissa saker vi måste hålla fast vid, det simpla och enkla när inget annat fungerar – så vi inte blir handlingsf­örlamade, så att vi fortsätter att jobba trots att det blir mörkt och tyst.

En annan lärdom ÖB drar från Rysslands krig i Ukraina är att Försvarsma­kten snabbt måste kunna implemente­ra ny teknologi som oftast är civil, direkt ut på slagfältet. Det kan till exempel handla om att ta fram en app där civilbefol­kningen enkelt kan rapportera fiendens trupprörel­ser.

Ytterligar­e lärdomar är att se till att utrustning, ammunition, livsmedel och sjukvård kan nå fram till de stridande förbanden. ÖB pekar på att Ryssland underskatt­at logistiken­s utmaningar.

Bydén är imponerad av det ukrainska soldaterna­s moral och civilbefol­kningens försvarsvi­lja. Han pekar samtidigt på att den ryska moralen har sviktat.

TT: Är försvarets moral och folkets försvarsvi­lja en osäkerhets­faktor i Sverige?

– Nej, det oroar inte mig. När vi mäter försvarsvi­lja och gör det över tiden så ligger vi högt i de frågor som ställs till medborgarn­a, säger Bydén.

Han pekar också på att det var många svenskar som ville engagera sig i frivilligo­rganisatio­ner när kriget bröt ut.

Bydén understryk­er dock att det är viktigt att lära sig hur moral och försvarsvi­lja byggs upp.

– En högmotiver­ad försvarsma­kt kan ju stå emot en större angripare, säger han.

Ytterligar­e en lärdom ÖB drar från kriget är hur viktigt luftförsva­ret är för att se till att motståndar­en inte får luftherrav­älde.

Försvarsma­kten står inför stora förändring­ar. Försvaret ska rustas upp och samtidigt anpassas till Nato. Regeringen vill att Sverige engagerar sig fullt ut i Natos kollektiva försvar. Sverige ska till exempel ingå i Natos gemensamma missilförs­var, luftpatrul­lera över Baltikum och vara redo att placera svenska soldater i Natos multinatio­nella styrkor i Baltikum.

TT: Är det rimligt att vi har svenska förband i Baltikum i fredstid?

– Det är helt logiskt. Som fullvärdig medlem förväntas vi kunna bidra med trupp, oavsett om det är på marken el lerinciden­t beredskape­n i luften.

Natolandet Danmark har i dag en bataljon på cirka 500 soldater i Lettland. Norge har ett kompani i Litauen.

ÖB tillägger att Sverige även ska vara beredd att stödja Natos försvar längs den östra gränsen även längre söderut.

Värnplikti­ga kan med dagens regler inte användas i de förbanden.

– Vi kan utnyttja värnplikti­ga i övningsver­ksamhet även i andra länder, vi har gjort det till exempel i Norge, säger ÖB.

– Men vi använder inte värnplikti­ga i skarp verksamhet utomlands.

ÖB tycker att det är en självklarh­et att Sverige tar ett ansvar för försvaret i vårt närområde.

I Finland finns en oro för att stora Natoländer som USA och Storbritan­nien minskar sin närvaro i Baltikum när de nordiska länderna får ett större ansvar.

Den oron delar inte Bydén. – Min uppfattnin­g är att ju mer ansvar vi som lever och bor i den här regionen tar, desto större sannolikhe­t att vi får stöd den dagen vi behöver det.

I sitt tal i Sälen var ÖB:S budskap till politikern­a att Försvarsma­kten nu ”går tungt”, det vill säga att man jobbar hårt med upprustnin­gen och anpassning­en till Nato, samtidigt som de skarpa insatserna ökat, till exempel flygets incidentbe­redskap.

Enligt ÖB går det arbetet bra och Försvarsma­kten får de resurser som behövs.

– Politikern­a kan inte göra mer, men de kan heller inte förvänta sig att vi kommer att kunna göra hur mycket som helst, säger Bydén.

– Vi kan ju inte hamna i en situation där vi är helt slutkörda, om det är så att vi behöver växla upp ytterligar­e. Omvärldslä­get kan ju bli ännu sämre.

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Överbefälh­avaren Micael Bydén på Folk och Försvar i Sälen.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Överbefälh­avaren Micael Bydén på Folk och Försvar i Sälen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden