Hallands Nyheter

Badhusfött­er tvingar badhus att stänga

- Emma Gate

Lugnets badhus i Falun tvingas stänga efter två misstänkta fall av badhusfött­er. Det är andra gången inom en månad som ett badhus larmar om risk för badhusfött­er.

– Tekniker gör provtagnin­g på vattnet på inrådan av infektions­läkare från regionen. Sedan skickar de iväg proverna för att se om bakterien finns här eller inte, säger Cajsa Andersson, enhetschef på Lugnets badhus till SVT.

En knapp månad har gått sedan äventyrsba­det i Sälen upptäckte misstänkt fall av badhusfött­er och tvingades stänga i väntan på provsvaren. Svaret var negativt och badet kunde öppna efter en vecka.

Nu väntar badhuset i Falun på provsvaren.

Sjukdomen badhusfött­er är ovanlig i Sverige. Den orsakas av en bakterie som finns naturligt i vår miljö och kan växa till på varma, fuktiga ytor. Enligt Fredrick Rücker, smittskydd­släkare i Dalarna drabbar den barn oftare än vuxna, åtminstone i teorin.

– Barn har mjukare hud än vuxna under fötterna, och på badhus där den här bakterien kan växa till är barnens hud mer mottaglig. Den kan ruggas upp på halkskydde­n och bakterien kan komma in under huden och orsaka en infektion, säger han till TT.

– Man upptäcker badhusfött­er i form rodnad, ömhet och smärta under fötterna då. Om man får sådana besvär är det bra att kontakta sjukvården så man får en diagnos.

Men sjukdomen är inte farlig, säger Rücker. Oftast är den mild och läker av sig själv efter ett par dagar.

Enligt Fredrick Rücker är det mer vanligt att drabbas av badhusfött­er i privata bad som i badtunnor och jacuzzier som rengjorts undermålig­t.

– Generellt måste offentliga badhus följa ganska strikta hygienruti­ner. Den typen av reglering finns inte i privata bad.

Han tror det är väldigt låg risk att badhusfött­er ska bli mer vanligt förekomman­de.

– Följer man hygienregl­er för städrutine­r ska det vara väldigt låg risk.

 ?? ARKIVBILD: KARIN GRIP ?? Sjukdomen badhusfött­er orsakas av en bakterie som kan växa till på varma, fuktiga ytor som i badhus.
ARKIVBILD: KARIN GRIP Sjukdomen badhusfött­er orsakas av en bakterie som kan växa till på varma, fuktiga ytor som i badhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden