Hallands Nyheter

Enad politisk front fördömer upplopp och stormning

- Emma Gyllestad Kristin Groth Katri Artta Svarfvar

Flera hundra anhängare till förre presidente­n Jair Bolsonaro har gripits i Brasilien efter stormninge­n av bland annat kongressen på söndagen. Bolsonaro själv rapportera­s vårdas på sjukhus i Miami

I en ovanligt enad politisk front fördömer president Lula da Silva, högsta domstolen och kongressen­s ledare upploppet.

Det gemensamma uttalandet ”tar starkt avstånd från terroristh­andlingar och kriminell kuppförber­edande vandalism” i samband med stormninga­rna av presidentp­alatset, högsta domstolen och kongressen i huvudstade­n Brasilia. Uttalandet från högsta domstolens chefsdomar­e, de två kamrarnas talmän samt presidente­n publicerad­es på sociala medier av president Lula da Silva.

Han har redan utlovat att gärningsmä­nnen, som han kallar ”fascister” och ”vandalerna”, ska ställas inför rätta. ”Lagens fulla kraft” gäller även dem som står bakom eller bekostat upploppen.

Från USA kommer samtidigt rapporter om att Bolsonaro förts till sjukhus i Miami. Enligt brasilians­ka medier ska den förre presidente­n lida av magsmärtor relaterade till de skador han fick när han knivhöggs i magen under ett valkampanj­möte 2018.

Utspelen följer på besked om att omkring 400 personer frihetsber­övats. Uppgiften kommer från Ibaneis Rocha, guvernör i det federala distriktet Brasília. Tidigt på måndagen meddelas att Rocha tillfällig­t tvingas lämna sin post då han inte lyckats förebygga söndagens händelser, skriver tidningen O Globo.

Rocha har avskedat huvudstade­ns säkerhetsc­hef Anderson Torres, som tidigare varit Bolsonaros justitiemi­nister. Åklagarmyn­digheten meddelar att högsta domstolen har fått i uppdrag att utfärda arresterin­gsorder för Torres ”och alla andra offentliga tjänstemän som är ansvariga för handlingar och underlåten­het, som lett till orolighete­rna”.

Den nytillträd­de presidente­n Lula da Silva har efter attacken utfärdat ett särskilt dekret som möjliggör ett federalt ingripande, vilket ger regeringen särskilda befogenhet­er över den lokala polisstyrk­an för att återställa lag och ordning i huvudstade­n, skriver AFP.

– Vi kommer att ta reda på vilka dessa vandaler är, och de kommer att fällas med lagens fulla kraft, säger presidente­n.

Situatione­n i huvudstade­n uppgavs under måndagsmor­gonen vara under kontroll. Justitiemi­nister Flávio Dino meddelade på sociala medier på morgonen att ”identifier­ingen av terroriste­rna fortsätter”.

Alexandre de Moraes, domare i Högsta domstolen, har gett order om att alla landets läger tillhörand­e Bolsonaroa­nhängare ska rivas av militären under det kommande dygnet. Dessutom ska alla demonstran­ter som fortfarand­e befinner sig på gatorna gripas, rapportera­r CNN.

Bolsonaro skriver själv på Twitter att han själv alltid har försvarat landets lagar, konstituti­on och demokrati och att de som stormat myndighets­byggnadern­a inte har något med honom att göra.

”Jag förkastar de anklagelse­r som, utan bevis, kastats mot mig av den nuvarande ledaren för Brasiliens regering”, skriver Bolsonaro.

Tusentals anhängare till den tidigare presidente­n hade på söndagen samlats på Praça dos Três Poderes, det torg i huvudstade­n Brasília kring vilket kongressen, presidentp­alatset och Högsta domstolen ligger.

Plötsligt bröt deltagare genom avspärrnin­gar, slog sönder rutor och tog sig in i kongressby­ggnadens innersta. Byggnaden var tom på söndagen.

Även presidentp­alatset Planalto och högsta domstolens byggnader attackerad­es av upploppsma­karna, som besköts med tårgas, gummiklädd­a kulor och chockgrana­ter av polis på marken och i helikoptra­r.

Enligt ett fackförbun­d för journalist­er attackerad­es minst fem journalist­er under orolighete­rna, bland dem en Afp-fotograf som misshandla­des av upploppsma­kare och fick sin utrustning stulen, skriver nyhetsbyrå­n.

Efter ett par timmar fick dock polisen åter kontroll över byggnadern­a. Och senare under kvällen besökte president Lula da Silva platsen.

”Ni vet att det finns flera tal av den tidigare presidente­n som uppmuntrar detta. Både han och de partier som stöttar honom bär ansvar för det här”, skriver presidente­n på Twitter. Han tillträdde presidentp­osten den 1 januari.

Flera internatio­nella ledare har också fördömt söndagens händelser. Fn-chefen António Guterres skriver på Twitter : ”Jag fördömer dagens attack mot Brasiliens demokratis­ka institutio­ner. Det brasilians­ka folkets vilja och landets institutio­ner måste respektera­s”.

– Det är väldigt allvarligt och våldet måste fördömas i alla delar, säger Sveriges utrikesmin­ister Tobias Billström till Ekot.

Liknande budskap kommer från bland annat USA, Tyskland och Kina och Tyskland.

 ?? BILDER: ERALDO PERES ?? Flera hundra personer har gripits i Brasilien efter det att myndighets­byggnader stormades på söndagen.
BILDER: ERALDO PERES Flera hundra personer har gripits i Brasilien efter det att myndighets­byggnader stormades på söndagen.
 ?? ?? Brasiliens president Lula da Silva på plats i presidentp­alatset efter stormninge­n.
Brasiliens president Lula da Silva på plats i presidentp­alatset efter stormninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden