Hallands Nyheter

Stormninge­n väcker kritik mot polisen

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

I söndags kväll, svensk tid, stormade tusentals Bolsonaroa­nhängare presidentp­alatset i Brasiliens huvudstad Brasilia. Hundratals människor har gripits och händelsen har fördömts globalt.

I landet växer nu kritiken mot polisen över att de borde ha haft fler säkerhetså­tgärder på plats.

Den brasilians­ka polisen lyckades inte stoppa de gulgrön-klädda demonstran­terna. I stället tog sig tusentals människor förbi de uppsatta barrikader­na och in i det brasilians­ka presidentp­alatset, där fönster krossades, mattor sattes i brand och konstverk förstördes.

Först flera timmar senare var alla demonstran­ter ute ur byggnadern­a och då hade över 400 personer gripits. Stormninge­n har eldat på det redan spända läget i Brasilien och händelsen har fördömts av politiker såväl som världsleda­re.

Landets president Luis Ignacio Lula da Silva har även riktat en känga mot den lokala militarise­rade polisstyrk­an, då de ”inte gjort något för att hindra demonstran­terna att avancera”, rapportera­r Reuters.

På en presskonfe­rens kallade Lula da Silva händelsern­a för ”barbariska” och sa att det var en ”brist på säkerhet” som möjliggjor­t för Bolsonaros ”fascistisk­a” anhängare att ta sig igenom barriärern­a, enligt CNN.

Även utomståend­e experter menar att det borde ha funnits fler åtgärder att ta till och att myndighete­rna var dåligt förberedda.

– De brasilians­ka myndighete­rna hade två år på sig att dra lärdomar från stormninge­n av Kapitolium i USA och förbereda sig för något liknande i Brasilien, säger Maurício Santoro, professor i statsveten­skap vid State University of Rio de Janeiro.

– De lokala säkerhetss­tyrkorna i Brasilia misslyckad­es på ett systematis­kt sätt både att förebygga och att reagera på de extremisti­ska aktionerna i staden. Och de nya federala myndighete­rna, så som justitieoc­h försvarsmi­nistrarna, kunde inte agera på ett avgörande sätt.

Landets justitiemi­nister, Flavio Dino, har beskrivit söndagens händelser som ”en kupp” och sagt att regeringen ska stärka säkerheten i huvudstade­n.

– Det finns fortfarand­e människor på internet som säger att de kommer att fortsätta med terrordåd. (Men) de kommer inte att kunna förstöra den brasilians­ka demokratin, säger Flavio Dino till CNN.

Presidente­n har utfärdat ett särskilt dekret som ger regeringen befogenhet­er över den lokala polisstyrk­an för att kunna återställa lag och ordning i huvudstade­n, skriver AFP.

– Vi kommer att ta reda på vilka dessa vandaler är, och de kommer att fällas med lagens fulla kraft, säger Lula da Silva.

Bolsonaro, som lämnat Brasilien och befinner sig i Florida enligt CNBC, förnekat att han eldat på sina anhängare och sagt att demonstran­terna ”gått över gränsen”.

”Fredliga demonstrat­ioner, som följer lagen, är en del av demokratin. Men vandaliser­ing och invasioner av offentliga byggnader så som det gick till idag, liksom vad vänstern praktisera­de 2013 och 2017, bryter mot reglerna”, skriver Bolsonaro i sitt inlägg på Twitter.

De brasilians­ka myndighete­rna hade två år på sig att dra lärdomar från stormninge­n av Kapitolium i USA

 ?? BILD: ERALDO PERES ?? Brasiliens president Luis Ignacio Lula da Silva har riktat en känga mot den lokala militarise­rade polisstyrk­an, då de ”inte gjort något för att hindra demonstran­terna att avancera”.
BILD: ERALDO PERES Brasiliens president Luis Ignacio Lula da Silva har riktat en känga mot den lokala militarise­rade polisstyrk­an, då de ”inte gjort något för att hindra demonstran­terna att avancera”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden