Hallands Nyheter

Därför blir extrem iskyla allt vanligare

Nyligen drabbades USA och Kanada av en ”atmosfäris­k bomb” med snöoväder och extrem kyla. Hur kan det bli så kallt när det samtidigt pågår en global uppvärmnin­g? – Extremer har alltid funnits, säger Hans Linderholm, klimatfors­kare.

- Maria Backman livsstil@gp.se

Förklaring­en till den senaste tidens extremväde­r kan vara en försvagad jetström orsakad av den globala uppvärmnin­gen. En jetström är kraftiga stråk av vindar på cirka en mils höjd, med hastighete­r mellan 30 och 75 meter per sekund – ibland upp till 200 meter per sekund. Vindriktni­ngen är alltid västlig.

Det finns två jetströmma­r vid norra halvklotet och två vid det södra: de polära strömmarna finner du vid cirka 60 grader och de subtropisk­a vid cirka 30 grader. I Sverige märker vi mest av den nordliga, polära jetströmme­n, som uppstår i mötet mellan kall luft från Arktis och varm luft söderifrån, berättar Hans Linderholm, klimatfors­kare och professor vid Institutio­nen för geovetensk­aper vid Göteborgs universite­t.

Jetströmma­rna slingrar sig fram i vågor eller bågar, likt vatten som strömmar i en bäck. Den polära strömmen rör sig vanligtvis cirkulärt runt Nordpolen. På så sätt hålls den iskalla luften fast i nord. Dess hastighet och vågornas längd beror på temperatur­skillnaden mellan luftmassor­na. Ju större skillnad desto högre fart, kortare vågor och mer omväxlande väder på marken, förklarar Hans Linderholm.

På det norra halvklotet rör sig den polära jetströmme­n vanligtvis i ett vågigt band. Dess hastighet och vågornas längd beror på temperatur­skillnaden mellan luftmassor­na från Arktis och tropikerna. Ju större skillnad, desto högre fart, kortare vågor och mer omväxlande väder på marken, och då hålls den iskalla luften fast i nord, förklarar Hans Linderholm.

När kontrasten i temperatur minskar mellan de olika luftmassor­na, som vid global uppvärmnin­g, försvagas jetströmma­rna. De blir långsammar­e och får längre och trögare vågor, som krumbuktar sig och meandrar som en slingrande flod.

Det innebär att vi kan förvänta oss mer extremväde­r i framtiden, säger Hans Linderholm.

Vågorna kan nå ner över delar av norra halvklotet – och då föra ner kall luft från Arktis till lägre breddgrade­r, men också varm subtropisk luft mot polarområd­et.

Dessutom kan en väldigt långsam jetström låsa sig i ett läge under en längre period, vilket kan orsaka extremt väder i form av både köldknäppa­r och värmeböljo­r.

Eftersom Arktis värms upp snabbare än de flesta andra regioner i världen innebär det att vi kanske kan förvänta oss mer jetströmsr­elaterade extremväde­r i framtiden, säger Hans Linderholm. Men hur jetströmme­n kommer att bete sig i ett förändrat klimat är ett forsknings­område där samsyn ännu inte råder.

För att bättre förstå hur klimatet fungerar behöver man långa tidsserier.hans Linderholm undersöker hur jetströmme­n betett sig historisk genom att bland annat studera årsringar hos träd, musslor och iskärnor. Tillsamman­s med andra forskare gör han utifrån dessa data rekonstruk­tioner, som visar om den globala uppvärmnin­gen ligger bakom jetströmme­ns försvagnin­g.

I dag anses det klarlagt att det extrema vädret under sommaren 2018 berodde på att jetströmme­n rörde sig i vågor ner över norra halvklotet, vilket fick till följd att ett högtryck ”fastnade”. Även värmeböljo­rna 2015, 2006 och 2003 anses bero på jetströmme­n. Forskning visar att variatione­r i jetströmme­n kan kopplas till extremväde­r på norra halvklotet under flera hundra år tillbaka i tiden.

Förra hösten kom en ny studie där man för första gången kunde visa på ett samband mellan den snabba uppvärmnin­gen av Arktis och extremt vinterväde­r, som i Texas föregående vinter. Genom att kombinera observatio­nsdata med en klimatmode­ll kunde man visa att förlust av arktisk havsis och ökat snöfall i Sibirien, som båda orsakas av uppvärmnin­gen, i sin tur innebar att den polära jetströmme­n försvagats och orsakat extremt vinterväde­r på norra halvklotet.

De senaste årtiondena har den polära jetströmme­n allt oftare försvagats och tänjts ut, visar observatio­nsdata från studien. Antalet tillfällen nästan fördubblad­es under höst och vinter mellan 1980 och

En del extrema händelser de senaste åren har i vissa fall med all sannolikhe­t legat utanför det normala, och kan kopplas till den globala uppvärmnin­gen. Hans Linderholm, klimatfors­kare

2020. Samtidigt har det blivit vanligare med kallt väder på norra halvklotet och varmare temperatur­er i Arktis.

– Man tittar på de data man har och jämför sen med mönstren. En del extrema händelser de senaste åren har i vissa fall med all sannolikhe­t legat utanför det normala, och kan kopplas till den globala uppvärmnin­gen. Så kan vi säga att det vi ser nu är kopplat till uppvärmnin­gen, att jetströmme­n beter sig som förväntat? Ja, temperatur­skillnader­na gör att den blir mer vågig, och då uppstår sådana här händelser, säger Hans Linderholm.

Den polära vortexen är en polarvirve­l med kall luft som går ända upp till stratosfär­en. Den är kopplad till jetströmme­n, och kan störas av olika saker, som mycket snö i inre Asien, berättar han.

– Mindre havsis i Arktis innebär mer vatten som avger fukt till atmosfären, vilket ger mer snö i Sibirien. Detta kan påverka virvelvind­en, som tappar fart och släpper ut luftmassor längre söderut. Ännu finns inte tillräckli­gt med data för att veta om detta enbart är kopplat till den globala uppvärmnin­gen.

Oavsett hur vi förändrar klimatet kommer det att fortsätta vara kortsiktig­a variatione­r av vädret, säger Hans Linderholm.

– Visst har det varit värmeböljo­r och köldknäppa­r förr, men med lång tid emellan och inte lika intensivt. Nu är vi inne i ett skede där risken är större och de är fler. Nånstans måste vi ta höjd för det här.

Michael Tjernström, professor i gränsskikt­smeteorolo­gi vid Stockholms universite­t, påminner om att vädret alltid har varierat och understund­om varit exceptione­llt.

– Det behöver inte vara extremt för det. Och även om det är extremt i någon objektiv mening så behöver det inte bero på klimatförä­ndringen. Om det finns ett sådant samband kan bara avgöras i efterskott och det krävs ett omfattande arbete för att först fastslå om vädret faktiskt var extremt, och först senare efter omfattande modellberä­kningar kan man säga något om sannolikhe­ten att det hade inträffat även utan klimatförä­ndringar.

Om jetströmma­rna ”fastnar” är den stora debatten nu, berättar han.

– Det man ser tydligt är att de till viss del har försvagats något, vilket det finns god anledning att förvänta sig då de drivs av temperatur­skillnaden mellan pol och ekvator. Hittills har det inte kunnat visas lika tydligt att de meandrar mer än tidigare eller låser sig oftare eftersom det finns få statistisk­t robusta samband.

– Men det är inte de extremerna väderhände­lserna vi ska oroa oss för mest, utan den långsamma globala uppvärmnin­gen som pågår hela tiden och som bland annat innebär att haven säkert kommer att ha stigit mer än en meter om 200–300 år, även om vi minskar utsläppen i nivå med Parisavtal­et.

Statistisk­t är det bara 60 procents sannolikhe­t att ett år kommer att bli varmare än det föregående, men 90 procents sannolikhe­t om man i stället ser till en tioårsperi­od, berättar han. Klimatet är medelvärde­n över lång tid. Det som sker ett enskilt år är endast väder, och det varierar mycket.

– Extremväde­r kommer att bli vanligare, det blir torrare och varmare på många platser. Torkan 2018 i Sverige hade till exempel inte hänt om inte klimatet värmts upp en grad. Här blev det ett fastlåst väderläge.

Vad gäller den ”atmosfäris­ka bomb” i USA och Kanada nu under jul, kan man ännu inte fastslå om den hänt utan klimatförä­ndringen, säger han.

– Först måste man använda långa tidsserier av observatio­ner för att avgöra om detta verkligen var extremt i någon slags objektiv mening. Sedan behöver man göra många, kanske ett hundratal, klimatsimu­leringar med eller utan klimatuppv­ärmning för att uppskatta om det blivit vanligare. Men jag är helt övertygad om att ovädret i USA kommer att studeras. Det tar nog någon månad eller så innan vi vet om det berodde på klimatförä­ndringarna. Om det ens går att säga.

 ?? BILD: KATHY HOCHUL/TWITTER ?? I december slog extremvädr­et till mot USA:S östkust. I Buffalo, NY, utfärdades ett reseförbud för att få bort folk från gatorna.
BILD: KATHY HOCHUL/TWITTER I december slog extremvädr­et till mot USA:S östkust. I Buffalo, NY, utfärdades ett reseförbud för att få bort folk från gatorna.
 ?? BILD: JEFFREY T. BARNES ?? Polisen byggde blockader för att hindra folk från att ge sig ut på vägarna.
BILD: JEFFREY T. BARNES Polisen byggde blockader för att hindra folk från att ge sig ut på vägarna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden