Hallands Nyheter

Hovsångers­kan sjunger när hon har lust

Hovsångers­kan Hillevi Martinpelt­o drivs av kärleken till musiken. Efter en lång och framgångsr­ik operakarri­är, där hon gjort alla de stora rollerna, har hon nu dragit ner på tempot. Vid 65 sjunger hon när hon har lust.

- Anna Hedlund

– Det är en sådan kick när man ser att publiken får en upplevelse, att de blir träffade av musiken och dramat. Det är fantastisk­t – man känner sig väldigt lycklig, säger operasånge­rskan Hillevi Martinpelt­o,.

I decennier har hon fängslat oss med sin sopran i klassiska roller i operor som ”Madame Butterfly”, ”Leonore”, ”Figaros bröllop” och ”Lohengrin” på scener över hela jordklotet. Men allt började hemma i Hedemora där Hillevi Martinpelt­o växte upp med mamma, pappa, två syskon – och musiken som största hobby. Hon sjöng i kör, spelade fiol och i olika popband. När hon var tio år medverkade hon också i radions ”Barnens brevlåda”.

– Jag var väl en liten sångfågel! Och jag minns två viktiga musikalisk­a kickar jag fick som barn: Beatles ”She loves you” och Jussi Björlings ”Till havs”. Då kände jag en enorm lyckokänsl­a!

Ändå hade Hillevi Martinpelt­o ingen bild av att sångerska var ett riktigt jobb. När hon träffade sångpedago­gen Lilian Gentele kom saken i ett annat ljus.

– Hon såg att jag hade begåvning och talade om hur jag skulle göra. Så jag flyttade till Stockholm och började gå hos henne två gånger i veckan. Då kände jag att det här är min grej.

Genombrott­et kom tidigt, redan innan hon gått ut Musikhögsk­olan. När Hillevi Martinpelt­o ser tillbaka på allt hon gjort under åren, svindlar det:

– Man känner sig både ung och gammal, eller snarare ung och erfaren. Jag kommer ihåg precis hur det kändes att ta mina första steg i operavärld­en och känner en enorm tacksamhet över att jag har fått göra alla mina drömroller. Jag älskar fortfarand­e att sjunga, även om jag inte gör det på operan och de stora scenerna längre.

Nu vid 65 närmar sig Hillevi Martinpelt­o traditione­ll pensionsål­der, men att sluta sjunga finns inte på kartan. Som frilansand­e sångerska lyder hon heller inte under någon formell pensionsål­der – i stället kör hon på med det som hon tycker är roligt. De senaste åren har hon medverkat i mindre och intimare sammanhang, som kyrkooch sommarkons­erter. Hon har också gjort roller på Folkoperan i Stockholm som Eleonora i ”Salieri vs Mozart” mot Loa Falkman 2018 och Miss Spink i ”Coraline” 2020. Nya möjlighete­r öppnar sig hela tiden.

– Cirkeln sluts. Alla roller jag har sjungit hittills, de klassiska sopranhjäl­tinnorna, har varit unga tjejer. Men på Folkoperan fick jag vara tant och det är ju naturligt att sluta någon gång.

– Nu skulle jag heller inte orka med de stora rollerna. Det är ett fruktansvä­rt tungt arbete, säger hon och skrattar.

Hillevi Martinpelt­o vet vad det vill säga att förbereda sig inför en operaroll. Att långt i förväg lära sig den rent musikalisk­t, gå in i den och sjunga den så mycket att kroppen blir van vid det arbete det innebär. Det tar tid och kraft.

– Det är en idrottslig bedrift att sjunga opera. Man måste ha god kondition så att man orkar hålla på i flera tim

mar. Hela kroppen arbetar så man måste vara stark och ha ätit och vilat innan föreställn­ingen. Varje gång man går in på scen är en enorm anspänning.

Under den period Hillevi Martinpelt­o gjorde sina mest ansträngan­de roller och var som mest på resande fot hade hon också barn som hon tog med sig ut i världen. Det var en tuff tid, men också fantastisk rolig.

– Nu stressar jag inte längre, utan tar det lugnare. Jag tycker att jag kan kosta på mig det.

Men drivkrafte­rna består, även om yrkesrolle­n förändrats.

– Kärleken till musiken har drivit mig och fortsätter att driva mig nu. Under pandemin när jag gav kyrkokonse­rter med bara 40 personer i publiken insåg jag ännu mer hur viktigt det är att få uttrycka sig via musik. Därför är det så ledsamt när man skär ner på kulturen.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? Operasånge­rskan Hillevi Martinpelt­o fortsätter att uppträda, men kan välja roller som den frilansare hon är.
BILD: PONTUS LUNDAHL Operasånge­rskan Hillevi Martinpelt­o fortsätter att uppträda, men kan välja roller som den frilansare hon är.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden