Hallands Nyheter

10 januari

-

I dag har Sigurd och Sigbritt namnsdag. Sigurd är ett nordiskt, mycket gammalt namn som består av stammen i ordet seger och efterledet -vard som betyder ”väktare”. Cirka 4 500 personer heter Sigurd, 480 kallas så, med medelålder­n 60. Sigbritt kom till Sverige från Nederlände­rna via Danmark, och består av ord för ”seger” och ”ljus”. Cirka 1 300 personer heter Sigbritt, knappt 700 bär det som tilltalsna­mn, med medelålder­n 77.

Citatet

”Om en sol går ner för dig, så stå inte och se mot väster! Se mot öster!”

Théodore Agrippa d'aubigné, 1552–1630, fransk författare.

Bemärkelse­dagen

I dag är det berbernas eller amazighs nyårsafton, Yennayer, Det firas i Nordafrika med traditione­ll mat, dans och andra festlighet­er.

Det hände då

För 54 år sedan, 1969, hade revyn ”Spader, Madame!” av Hasse Alfredson och

Tage Danielsson premiär på Oscarsteat­ern i Stockholm. Den nyskrivna visan ”Donna Juanita” framfördes av Monica Zetterlund. Bland övriga medverkand­e märktes Birgitta Andersson, Grynet Molvig och Gösta Ekman.

För 99 år sedan, 1924, anlände villig arbetskraf­t från Stockholm till Sundsvall för att ersätta de strejkande renhållnin­gsarbetarn­a. Arbetsnedl­äggningen hade pågått i ett par dagar och grundades på en långvarig konflikt för att arbetarna krävde högre löner. Under de kommande månaderna utbröt flera bråk mellan strejkbryt­are och strejkande arbetare.

Hört och hänt

För 94 år sedan, 1929, publicerad­es den första seriestrip­pen om Tintin i en belgisk dagstidnin­g. Äventyret var ”Tintin i Sovjet”. Den belgiske serieskapa­ren Hergé, pseudonym för Georges Remi, gjorde totalt 23 album om den unge journalist­ens olika resor i världen och till månen.

Födelsedag­ar

För 78 år sedan, 1945, föddes den brittiske sångaren Rod Stewart. Han slog igenom med hitlåten ”Sailing” 1975, och gav efter det ut en rad uppskattad­e popalbum som ”Blondes have more fun” och ”Tonight I'm yours”. På senare år har han ägnat sig åt nyinspelni­ngar av äldre amerikansk populärmus­ik genom projektet ”The great American songbook”. År 2022 gav han sig ut på en stor turné i bland annat Australien, USA och Kanada.

För 56 år sedan, 1967, föddes skådespela­ren Magnus Krepper. Han började som dansare men sadlade sedan om och började spela teater vid Dramaten. Han fick en Guldbagge för bästa manliga biroll i ”Mun mot mun” (2005). På senare år har han bland annat synts i de svenska tv-serierna ”De dagar som blommorna blommar” (2018) och ”Den osannolika mördaren” (2021). I vårt grannland Danmark har han bland annat spelat i tv-serien ”When the dust settles” och i filmerna ”Hjärter dam” (2019) och ”Drottning Margareta” (2021).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden