Hallands Nyheter

Vidar Rydell flyttade till USA för att spela collegefot­boll

- Henric Holmberg henric.holmberg@hn.se

Från spel med Ullared, Tvååker och Varbergs Gif till collegefot­boll i USA. Vidar Rydell har gjort den långa resan över Atlanten för att kombinera fotboll med studier.

– Jag är väldigt stolt och glad att jag tog den här chansen, säger 20-åringen.

Fotbollsta­langen Vidar Rydell är uppvuxen i Tvååker. De senaste fyra månaderna har han bott i Chicago, som är USA:S tredje största stad med cirka 8,7 miljoner invånare i storstadso­mrådet. Där läser han en major i Business Finance på North Park University.

– Jag är inte helt säker på hur jag ska översätta det till svenska, men det är som att jag pluggar ekonomi eller finans. Det är brett, säger Vidar och berättar mer om skolan:

– Det är en svenskstar­tad skola och det är många svenskar som går där. Min tränare i fotbollsla­get är svensk och jag delar rum med Love Brandt från Norrköping. Vi trivs jättebra och har kommit varandra nära på kort tid. Det känns väldigt bra.

Vidars skolgång är anpassad efter fotbollen.

– Vi har haft säsong under hösten med två matcher i veckan plus fyra träningspa­ss. Skolan sköter det på ett proffsigt sätt för att vi ska få det så bra som möjligt och vi har fått lägga vårt schema så vi kan gå på träningarn­a.

Vidar och hans lag Vikings vann 15 matcher, kryssade tre och förlorade tre under hösten. Laget gick vidare till det nationella slutspelet men förlorade mot Ohio Northern University i den andra omgången.

– Det såg väldigt bra ut för oss och vi trodde på oss själva, men vi strulade till det för oss. Vi vann första matchen ganska enkelt och trodde att vi skulle vinna den andra också, men vi förlorade på straffar. Det var tungt.

Vad är det för skillnad på fotbollen i USA jämfört med i Sverige?

– Det är stor skillnad. Vi har en svensk tränare, Kristoffer Grahn, som försöker få oss att spela lite mer ”svensk” fotboll. Jag hade Ali Kraym som tränare i Ullared och Varbergs Gif och där hade vi en speluppbyg­gnad där vi ofta rullade bollen längs marken. I mitt lag försöker vi göra det, men för lagen vi möter handlar det mer om att bollen ska in i straffområ­det tidigt.

Vidar inspirerad­es av sin storasyste­r Vilma Rydell (tidigare i Tvååker och Böljan Falkenberg), som gjorde två år på college i North Carolina. Tanken är att han ska ta sin examen sommaren 2025.

– Jag testar vingarna när jag vågar ta mig ur min komfortzon och åka till ett främmande land själv. Jag är väldigt stolt och glad att jag tog den här chansen.

Vilka är dina tips till de som funderar på att plugga i USA?

– Stressa inte över språket. Det finns väldigt mycket hjälp du kan få. Om någon letar efter ett äventyr skulle jag inte vara feg att testa. Det går alltid att avbryta om du vill.

"Jag är väldigt stolt och glad att jag tog den här chansen Vidar Rydell

 ?? BILD: PRIVAT ?? Vidar Rydell har bytt Tvååker mot Chicago där han kombinerar fotbollen med studier inom ekonomi och finans.
BILD: PRIVAT Vidar Rydell har bytt Tvååker mot Chicago där han kombinerar fotbollen med studier inom ekonomi och finans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden