Hallands Nyheter

”Hon kommer att växa massor på marknaden”

- Anders Hansson

Segern i Tour de Ski innebär ett stort lyft för Frida Karlssons varumärke. Kanske lika stort som för Charlotte Kalla när hon vann 2008.

– När man gjort ”skitjobbet” och vinner betyder det väldigt mycket, säger Keith Karlsson, som då var Kallas manager.

Tour de Ski-vinsten är Frida Karlssons första stora individuel­la seger på seniornivå. Det finns likheter med Charlotte Kallas genombrott, när hon vann samma tävling 2008.

Torbjörn Nordvall, som sedan 2008 varit Kallas pressansva­rig, säger att detta kan vara Karlssons viktigaste triumf i karriären:

– Lyckas Frida med sin profil och sin förmåga att kommunicer­a med medier så kommer hon att växa massor på marknaden. Hon har redan ett starkt marknadsvä­rde, men detta kan vara en topp på hela karriären, även om hon vinner OS och Vm-guld individuel­lt, säger han.

För Charlotte Kalla var segern i Tour de Ski på många sätt viktigare än Os-guldet 2010, enligt Nordvall:

– Charlotte Kalla skulle aldrig ha blivit den folkkära idrottsutö­varen om hon inte hade vunnit Tour de Ski. Om hon hade gått rakt in och vunnit OS i Vancouver hade det inte fått samma effekt som det nu blev efter Tour de Ski.

Keith Karlsson, som bland annat varit manager för Pernilla Wiberg, Susanna Kallur och Gunde Svan, var ekonomisk rådgivare åt Kalla. Han intygar värdet av Tour de Ski-segern.

– När man gjort ”skitjobbet” och vinner betyder det väldigt mycket. Charlotte gick från att vara känd till att bli väldigt känd. Det blev oerhört mycket lättare att sälja idéer och tankar med Charlotte, säger Keith Karlsson.

Han ger Frida Karlsson följande råd:

– Spring inte för fort. Det viktiga är att hon mår bra och gör det som är rätt för henne. Hon ska träna, tävla, vila och sova i många år framöver för att sedan kunna ta hand om de inviter och möjlighete­r som finns.

Mia Karlsson, Frida Karlssons mamma och manager, är redan inne på den linjen.

– Vi kommer att vara väldigt restriktiv­a. Nummer ett är att Frida mår bra som person och kan jobba mot sina mål. Nu är det viktigt att inte blanda in något sådant så här i säsongen. Nu är Frida i prestation­sfasen.

Frida Karlsson kan kvittera ut drygt 900 000 kronor efter söndagens triumf. Dessutom aktiveras bonusklaus­uler i hennes sponsoravt­al.

– Många avtal är skrivna med olika typer av trappor beroende på vad hon presterar. Så ser de flesta avtalen ut, med en hel del förpliktel­se åt andra hållet också, säger Mia Karlsson.

Efter de framgångsr­ika veckorna i Alperna kan hon räkna med erbjudande­n från fler företag som vill

” Nummer ett är att Frida mår bra som person och kan jobba mot sina mål Mia Karlsson

Mamma och manager

synas tillsamman­s med den populära skidåkaren.

– Det som tillför energi för Frida kan vi vara ödmjuka inför, lyssna på och ta in. Men hon har redan en fantastisk fin bas av sponsorer just nu, säger Mia Karlsson.

Hon beskriver det som en avvägning.

– Vi säger, exempelvis, dagligen

nej till samarbeten i sociala medier. Det skulle bara ta mer energi än det ger. Ett samarbete ska inte bara ge pengar. Det ska ge mer. Det är något man står för.

Hur viktigt är det att få en bra ekonomisk grund till livet efter skidkarriä­ren?

– Frida är smart och kreativ. Vad är det som säger att hon inte skulle kunna börja studera till läkare som (skidskytte­n) Fredrik Lindström gjort? Det är ingen omöjlighet. Här är hon i en parentes i livet, likt andra som åker och reser runt världen. Jag är inte ett dugg orolig för hennes framtid, även om hon har noll kronor på kontot efter karriären.

Mia Karlsson betonar också vikten av att dottern uppträder på ett bra sätt parallellt med de sportliga framgångar­na.

– Vi har försökt att fostra våra barn till att bejaka sig själva. Vara sig själva och bemöta andra på ett bra sätt. Det handlar om vad man har för grundvärde­ringar kring etik och moral.

 ?? ?? Frida Karlssons varumärke lär få sig ett lyft efter Tour de Ski-segern.
Frida Karlssons varumärke lär få sig ett lyft efter Tour de Ski-segern.
 ?? ARKIVBILD: HEIKO JUNGE ??
ARKIVBILD: HEIKO JUNGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden