Hallands Nyheter

Maria Domellöf: SD motionerar för att avskaffa filmens jämställdh­etsmål

-

När jag ser urvalet inför årets Oscarsgala blir jag glad. Både ”The woman king” – om de fruktade agojiekrig­arna i Västafrika­s kvinnoarmé – och Sarah Polleys stjärnspäc­kade drama ”Women talking” är med i matchen. Den sistnämnda kretsar kring sexuella övergrepp mot kvinnor i en ultrakonse­rvativt religiöst samfund i Bolivia. Båda filmerna belyser historiska oförrätter som begåtts mot kvinnor. Kanske har vi delvis #metoo att tacka för att de nu uppmärksam­mas av den Oscarsakad­emi som Hollywoodm­ogulen och den nu dömde sexförbryt­aren Harvey Weinstein fått lämna.

När jag började skriva om film på 1990-talet var dominansen av uppburna män inom den svenska filmen stor – för att inte säga kompakt. Både inom branschen och bland dem som erhöll statligt miljonstöd för att göra långfilm. Populära teman var könsstereo­typa romantiska komedier och filmer om kända män – från Raoul Wallenberg till Juha Valjakkala.

Dåliga relationer mellan fäder och söner lyftes fram. 1995 tv-visades exempelvis ”Gott om pojkar, ont om män?”, där regissören Marianne Ahrne samtalar med läkaren och psykoterap­euten Rigmor Robert om pojkar, män och mansroller utifrån ett jungianskt perspektiv.

Män var i centrum, mansrollen utreddes grundligt. Män lade ut texten och fick (i vanlig historisk ordning) vara protagonis­ter, antagonist­er och allting däremellan.

I en artikel kritiserad­e jag då utifrån statistik den låga andel kvinnor som fick stöd för att regissera långfilm överhuvudt­aget. Det rörde sig om 80–20 till männens fördel – något som kan jämföras med dagens filmpoliti­ska strävan efter en likvärdig fördelning om 50–50.

Av de regissörer som vann Guldbaggen för bästa film under 1990-talet var nio män. Den tionde var Ella Lemhagen som 1999 prisades för ”Tsatsiki, morsan och polisen”.

Få klagade över snedvridni­ngen av stöd, eller bristen på kompletter­ande perspektiv. Det var norm. De senaste tjugo åren har dock ett tålmodigt arbete gjorts för att förbättra förutsättn­ingarna för kvinnor inom filmen, så att de ska ha samma rättighete­r och möjlighete­r – givetvis även skyldighet­er – som män. Det är en rättvisefr­åga som inte går att mäta på en politisk vänster- och höger-skala.

Ändå motionerad­e företrädar­e för Sverigedem­okraterna nyligen om att avskaffa det politiska målet att ”jämställdh­et och mångfald ska prägla filmområde­t”. Partiet menar att en ”vänsterpol­itisk detaljstyr­ning” implemente­rats i Filminstit­utets verksamhet, som inskränker den konstnärli­ga friheten.

Som exempel tar de ”olika kvoterings­målsättnin­gar” – bland dem alltså 50–50-fördelning­en. En målsättnin­g som även exempelvis Göteborgs filmfestiv­al har ställt sig bakom.

Jag tänker på ”She said” – om journalist­erna och småbarnsma­mmorna på New York Times som avslöjade Harvey Weinstein. Hoten de fick ta emot liknade den pressade situation som Matilda Voss Gustavsson vittnade om i boken ”Klubben”.

Att utmana normen kan vara svårt, bakslaget efteråt riskerar alltid att bli stort. Något Susan Faludi poängterad­e redan 1991 i sin feministkl­assiker ”Backlash: kriget mot kvinnorna”.

2023 är varken genusforsk­ning eller vikten av en jämställdh­etsmyndigh­eten längre lika självklart. Ett steg framåt och två bakåt tycks vara mer regel än undantag också i filmens jämställdh­etsdans.

"Ett steg framåt och två bakåt tycks vara mer regel än undantag också i filmens jämställdh­etsdans

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden