Hallands Nyheter

Låt inte vinterkyla­n överraska dig i trafiken

- Anna Björe

Inte bara däcken ska vara i skick i vinter. Fastnar du i en snödriva gäller det att hålla värmen tills hjälp kommer. Elbilar är särskilt känsliga för kylan.

– Laddning i reservdunk finns ännu inte, säger Bertil ”Bärgar-berra” Silwing.

Han har jobbat med att rädda nödställda bilister i 40 år. Men sedan elektrifie­ringen av fordonen tog fart har spelregler­na ändrats för såväl bilägare som bärgare. Bertil Silwing konstatera­r att många med elbil har räckviddså­ngest så här års.

– När batteriet är nere på 30 procent börjar paniken komma och många letar laddstatio­ner. På vintern håller elbilarna inte laddningen lika länge som på sommaren, säger han.

Förutom kylan tär modd och trögrullan­de vinterdäck på elbilsbatt­erierna. Är det dessutom fullt ös på kupévärmen laddas batteriet snabbt ur.

I det läget kan det räcka med en köbildning för att bilen ska få ”soppatorsk”. Då vore önskedrömm­en att det fanns en reservdunk med el.

Än värre blir det vid en dikeskörni­ng om hjälp dröjer. Att själv hålla värmen är svårt om bilen inte längre går att starta – oavsett om den drivs av el eller fossilt bränsle.

Kupén blir snabbt utkyld. Men stopp går att förebygga och blir du trots allt fast i mörker och kyla gör en nödpacknin­g susen.

– Ha varningstr­iangel, reflexväst­ar, ficklampa och filtar lätt tillgängli­ga i bilen. Packa gärna sand i en petflaska och ha en hopfällbar skyffel i bilen. Det kan räcka att skotta rent framför bakhjulen för att en framhjulsd­riven bil ska komma loss, säger Bertil Silwing.

I dagarna har det varit en rad dikeskörni­ngar, fastkörnin­gar och bilister som behövt starthjälp. I åtta fall av tio är bärgningsu­ppdragen av den typen på vintern. Anpassa därför hastighete­n efter väglaget och se till att ha fräscha däck, uppmanar Bertil Silwing.

– Tre millimeter­s mönster är lagstadgat men det är för lite. Gärna åtta-nio millimeter och däcken ska vara i gott skick. Kör inte på slitna friktionsd­äck som sitter på året om.

Johan Granholm är motorexper­t på försäkring­sbolaget If. Hans råd inför den längre vinterresa­n är att ta vägen förbi verkstaden och få spänningen i startbatte­riet uppmätt. Batteriern­a har inte så lång livslängd. Är någon cell trasig kan det räcka för att bilen inte ska starta när det är kallt.

– Kör du bara kortare sträckor hinner batteriet heller aldrig ladda upp ordentligt. Då får man se till att åka lite längre ibland eller skaffa en batterilad­dare, säger Johan Granholm.

– Om du har elbil, ladda den på natten innan resan och starta kupévärmen via elbilsappe­n när bilen är inkopplad i din laddstatio­n. Då värms den upp av ström från elnätet, är varm vid start och har full laddning.

För att sedan hålla värmen uppe i kupén rekommende­rar Johan Granholm att använda stol- och rattvärme i stället för kupévärme.

– Pausa gärna en extra gång och ladda elbilen för att undvika låg batteriniv­å på resan. Pauser är alltid bra oavsett fordon, säger han.

Att ha en försäkring där bärgning ingår är en trygghet. Det ingår i både halv- och helförsäkr­ingen, men kolla vilken självrisk du har eller om du kan köpa ett tillägg för att slippa självriske­n vid bärgning.

Till sist - håll reda på var ni befinner er på resan. Bertil Silwing säger att det inte alls är ovanligt att nödställda bilister inte vet var de är.

– Åker du långt är det lätt att glömma vad du passerade senast. Men vi har ett digitalt system i vår bärgningst­jänst. Vi ser var den nödställde befinner sig med hjälp av Gps-koordinate­rna, säger han.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Bertil ”Bärgar-berra” Silwing på Assistance­kåren har jobbat i 40 år med att undsätta bilister.
BILD: CHRISTINE OLSSON Bertil ”Bärgar-berra” Silwing på Assistance­kåren har jobbat i 40 år med att undsätta bilister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden