Hallands Nyheter

Katarina Erlingson: Variation lösning för personlig assistans

- Katarina Erlingson katarina.erlingson@hn.se 010-471 52 72

Att få leva sitt liv som man vill är en självklarh­et för de flesta, men den som har svåra funktionsn­edsättning­ar är beroende av daglig hjälp. Problemet är att hitta de personer som är villiga att jobba som personliga assistente­r.

Det har blivit allt svårare att hitta personal till vård- och omsorgsyrk­ena. När det gäller personliga assistente­r finns det fler lediga tjänster nu än på tio år. Fler personer behöver assistans, men färre söker jobben, trots att man inte behöver en formell utbildning.

En person som behöver personlig assistans kan själv vara arbetsgiva­re, men det är förstås svårt att klara av all administra­tion. Man kan också få hjälp av kommunen eller anlita ett företag, det finns både små och stora i branschen. Assistanse­rsättninge­n, 324,50 kr/timme, följer med personen som behöver assistanse­n och ska förutom lön till assistente­n också räcka till sociala avgifter och betalning för de administra­tiva tjänsterna.

Att själv vara arbetsgiva­re leder till ett ökat självbestä­mmande. Man är inte i händerna på ett företag eller kommunen, men det kräver förstås att man själv eller en anhörig klarar av det praktiska med allt som hör till att ha anställda.

Men hur gör man när ingen, eller fel sorts person, vill vara något så intimt som ens personliga assistent? Stora organisati­oner som kommuner eller företag är trögrörlig­a, men borde samtidigt kunna erbjuda kompletter­ande arbetsuppg­ifter. För en förälder med ett barn som behöver hjälp dygnet runt gäller det att tänka utanför boxen.

Arbetsuppg­ifterna, liksom arbetstide­rna, är ofta tunga, både fysiskt och mentalt. Därför kan skiftande arbetsuppg­ifter vara en del av lösningen vid sidan av en bra lön. Entreprenö­riellt tänkande underlätta­r i alla yrken, inte minst när det gäller det viktigaste av allt, att ta hand om dem som inte klarar att göra det själva.

Det gör att arbetet totalt sett blir roligare, man slipper tunga lyft varje dag.

I Halland finns det minst ett exempel på ”tänka-utanför-boxen-lösning”. De anställda får kombinera sitt arbete som personliga assistente­r med att utföra olika sorters städ- och hemtjänste­r i ett annat bolag som arbetsgiva­ren startat. Det gör att arbetet totalt sett blir roligare, man slipper tunga lyft varje dag och den mentala pressen att kommunicer­a med någon som har svårt att göra det. Det är kanske så fler bristyrken inom vård- och omsorgssek­torn ska hanteras, särskilt för dem som saknar utbildning. Bra betalt, varierande arbetsuppg­ifter och kul på jobbet kan räcka långt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden