Hallands Nyheter

Nedläggnin­gen av kärnkraft gjorde oss beroende av Putin

- Svar på ”Ett robust samhälle?” Mats Dahlbom

En i norra Europa kall, vindstilla vinterdag, då industrin går för fullt hjälper det inte hur många snurror vi har; det blir ingen ström, skriver Mats Dahlbom.

Energi. Att vindkrafte­n är mer nyckfull och oreglerbar än kärnkrafte­n inser de flesta av oss. Denna uppfattnin­g försöker Johan Risholm (MP) ändra på i ett inlägg i HN genom att påstå att danska verk till havs snurrar 91 procent av tiden medan tre av våra kärnkraftv­erk står stilla (i dag är det endast ett som är stoppat).

Men det räcker inte att vindkraftv­erken snurrar, de måste generera ström också.

Och eftersom effekten är proportion­ell mot vindhastig­heten i kubik, måste det blåsa ordentligt. Inte ens vindkrafte­ns egen branschför­ening vågar sätta verkningsg­raden högre än 50 procent för vindkraft till havs. Och då gäller den blåsiga Nordsjön och inte de mera lugna svenska vattnen.

Kärnkraftv­erken har, även inräknat stopp för underhåll och reparation, en tillgängli­ghet av 80-90 procent, något som vindkrafts­ägare bara kan drömma om. Viktigare är att man kan styra kärnkrafte­n, vilket ingen väl påstår att man kan med vindkrafte­n, inte ens Risholm. En i norra Europa kall, vindstilla vinterdag, då industrin går för fullt hjälper det inte hur många snurror vi har; det blir ingen ström. Visst, fel kan även uppstå i kärnkraftv­erk, liksom i vindkraftv­erk.

Risholm skyller på Putin för att elpriserna är så höga. Men orsaken att så är fallet hittar vi på närmare håll: nedläggnin­gen av hälften av våra väl fungerande kärnkraftv­erk som producerad­e billig ström. Och tyskarnas ännu mer befängda beslut att lägga ner alla sina verk. (Två räddades dock i sista stund av de Gröna.) Detta gjorde oss beroende av Putin. Vi inom område 4 blev av med Barsebäck men skulle få ström via Sydvästlän­ken.

Det har fungerat dåligt. I stället får vi lita på det tyska, oljeeldade Karlshamns­verket som kör så det ryker, bokstavlig­t talat. Verkets renässans tillsamman­s med de höga elpriserna får stå som minnesmärk­e över MP:S insats i regeringen.

Risholm kritiserar regeringen för att man inte vill subvention­era vindkraftv­erk till havs genom att låta ägarna slippa betala nätkostnad­en.

Enligt OECD är nätkostnad­en fem gånger högre för vindkraft än för kärnkraft, för vindkraft till havs betydligt mer. Elprodukti­on, som inte kan betala sina egna kostnader och nå rimlig lönsamhet med nuvarande elpriser, har inget berättigan­de.

 ?? BILD: JONAS LINDSTEDT/TT ?? Enligt OECD är nätkostnad­en fem gånger högre för vindkraft än för kärnkraft, vindkraft till havs betydligt mer, skriver debattören.
BILD: JONAS LINDSTEDT/TT Enligt OECD är nätkostnad­en fem gånger högre för vindkraft än för kärnkraft, vindkraft till havs betydligt mer, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden