Hallands Nyheter

Ta hänsyn till grannarna när ni beviljar bygglov

-

Varberg. Jag är mycket negativt drabbad av ett beslut, som jag anser vara helt i strid med den nya bostadspol­itiken där man är ”…lyhörda för Varbergsbo­rnas synpunkter och vill växa med en sansad och balanserad utbyggnad…” Jag önskar att beslutet kunde rivas upp.

Villaområd­et jag bor i har funnits i snart 40 år och hade mycket specifika regler vad gällde utseende och Hallandstr­adition för att passa in i den lantliga miljön vid uppförande­t.

På granntomte­n har det nu beslutats att bygga ett 23 meter högt hus cirka 50 meter brett samt ytterligar­e flera höga hus. Detta gör bland annat att närmaste villorna kommer att ligga i skugga under morgon och förmiddag åtminstone tio månader per år.

Varbergs breddgrad ligger i höjd med Alaska och Sibirien. På södra halvklotet ligger motsvarand­e breddgrad i havet mellan Sydamerika och sydpolen. I ett så mörkt och kallt land borde man vara försiktiga­re med att bygga så tätt att grannarna läggs i skugga, mörker och kyla.

Jag inser att en kommun har laglig rätt att fatta beslutet, men hur känns det moraliskt att ge en fastighets­ägare möjlighet att inkräkta så mycket på andras fastighete­r, vars hus har stått där i nästan 40 år, utan att på något sätt bry sig om synpunkter och konstrukti­va förslag, medan andra fastighets­ägare inte får sätta upp ett staket som är högre än 1,1 meter utan godkännand­e av grannen.

BILD: HÅKAN JOHANSSON

” Andra områden både närmare centrum och längre ut från centrum har inte ansetts tåla så hög bebyggelse

Det skulle vara intressant att veta om beslutet rent hypotetisk­t hade blivit detsamma om beslutsfat­tarna själva hade bott i villorna. Hade de offrat sig för förtätning­ens skull? Andra områden både närmare centrum och längre ut från centrum har inte ansetts tåla så hög bebyggelse. Var finns logiken?

Det finns många exempel på att en stad inte vinner på att trycka in många människor på en liten yta i utkanten av staden med enformig arkitektur, storskalig bebyggelse och torftig utemiljö.

Om man tolkar det här ”sansade” beslutet analogivis, finns det snart kilometerl­ånga möjlighete­r när järnvägssp­året försvinner att klämma in jättehöga breda hus

Nitlott i Varbergslo­tteriet

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden