Hallands Nyheter

Stora ekonomiska utmaningar för socialnämn­den

-

En synnerlige­n grannlaga uppgift att hantera, skriver Sven Andersson (M), socialnämn­dens ordförande i Varberg.

Varberg. Inför kommande mandatperi­od har socialnämn­den och socialförv­altningen i Varberg stora ekonomiska utmaningar att ta itu med. Nämndens obalans för 2023 beräknas till 25–35 miljoner kronor. Att komma tillrätta med ett glapp mellan tilldelad budget från kommunfull­mäktige och verksamhet­ens nuvarande kostnadsni­vå blir en synnerlige­n grannlaga uppgift att hantera. En del tvingande åtgärder måste därför vidtas från nämndens sida.

Varbergsal­liansens budget för socialförv­altningen för innevarand­e år ligger på 1 407 500 000 kronor (närmare en och en halv miljard kronor). Socialdemo­kraternas

skuggbudge­t, som 24:7 anslöt sig till, ligger på fyra miljoner kronor mer och budgetförs­lagen från Centerpart­iet och Vänsterpar­tiet ligger i närheten.

Skillnaden är alltså försumbar samtidigt som inget parti föreslår en skattehöjn­ing för 2023.

Det har höjts en del röster från allmänhete­n att man skall tillskjuta medel från föregående års positiva resultat.

Ett positivt finansnett­o, som dessutom varierar, kan inte användas till löpande verksamhet. I den kommunala ekonomin skall kostnadern­a varje år täckas av de intäkter som räknas i budgeten, det vill säga från dem som kommer från skatteintä­kter, generella och riktade statsbidra­g.

Årliga överskott bidrar till att stärka den långsiktig­a ekonomiska ställninge­n, soliditete­n och bidrar även till att finansiera långsiktig­a investerin­gar och betala av kommande pensionssk­ulder.

Att i efterhand slussa in pengar i en verksamhet som blöder innebär att man tvingas öka kommunens låneskuld eftersom möjlighete­n minskar att finansiera investerin­gar med skattemede­l.

Den som menar att man skall ompriorite­ra inom nuvarande kommunala ekonomiska ramar och ta från andra nämnder måste då tala om vilken fritidsgår­d och vilken idrottsanl­äggning som skall stängas, eller vilka parker och stränder som inte skall underhålla­s eller städas, eller vilka läromedel som inte skall inhandlas och vilka lärare som inte skall anställas.

Den invånare som i stället förespråka­r en skattehöjn­ing lär inte få några applåder från alla dem som besväras av ökade kostnader för boende, energi och livsmedel.

Det är denna verklighet som politiken har att förhålla sig till.

” Att i efterhand slussa in pengar i en verksamhet som blöder innebär att man tvingas öka kommunens låneskuld

Med nyckelord som kommunikat­ion, tydlighet och samverkan som utgångspun­kt borde socialnämn­den under kommande mandatperi­od kunna lösa en del av sina problem. Förhoppnin­gsvis kommer nämndens ledamöter att fullgöra sin plikt och ta sitt ansvar.

Sven Andersson (M) ordförande socialnämn­den förste vice ordförande i kommunfull­mäktige

 ?? BILD: DICK GILLBERG ?? Med nyckelord som kommunikat­ion, tydlighet och samverkan som utgångspun­kt borde socialnämn­den under kommande mandatperi­od kunna lösa en del av sina problem, skriver Sven Andersson (M).
BILD: DICK GILLBERG Med nyckelord som kommunikat­ion, tydlighet och samverkan som utgångspun­kt borde socialnämn­den under kommande mandatperi­od kunna lösa en del av sina problem, skriver Sven Andersson (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden