Hallands Nyheter

Föräldrale­digt – skydd mot psykisk ohälsa

- Johanna Engman

Föräldrale­dighet är ett bra skydd mot försämrad mental hälsa. De positiva effekterna hos mammor kan dessutom sitta kvar längre fram i livet. Det hävdar tre forskare som har sammanstäl­lt 45 internatio­nella studier i ämnet, rapportera­r forskning.se.

– De fördelakti­ga effekterna är förknippad­e med mer generösa system för föräldrale­dighet, till exempel med längre ledighet, säger Amy Heshmati, doktorand och studiens förstaförf­attare, till forsknings­sajten.

Heshmati och hennes två forskarkol­legor från Stockholms universite­t (SU) och Karolinska Institutet (KI), har undersökt sambandet mellan föräldrale­dighet och psykisk hälsa hos föräldrar.

Slutsatsen är: Föräldrale­dighet ger ett skydd mot psykisk ohälsa. Både när det gäller depression, allmän mental ohälsa, mental ångest, utbrändhet och behov av psykisk vård.

Enligt Sol P Juárez, en av medförfatt­arna till studien, är psykiska besvär efter förlossnin­gen relativt vanliga: tio till tjugo procent av mammorna och upp till tio procent av papporna drabbas.

Nu kan forskarna se att de positiva effekterna av föräldrale­dighet sitter i även längre fram i livet – för mammor. För pappor däremot är den positiva effekten mer kortvarig.

Forskarna fick fram sitt resultat, som har publicerat­s i tidskrifte­n The Lancet, genom att titta på 45 olika studier i ämnet som har genomförts i 14 höginkomst­länder (bland annat Sverige) som erbjuder någon form av garanterad föräldrale­dighet.

– Även om vi hittade bevis på skyddande effekter som varar flera år efter förlossnin­gen och senare i livet, behövs mer forskning för att styrka detta, säger Amy Heshmati, till forskning.se.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON ?? Forskare har sett långtgåend­e positiva effekter på den mentala hälsan hos personer som har varit föräldrale­diga.
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON Forskare har sett långtgåend­e positiva effekter på den mentala hälsan hos personer som har varit föräldrale­diga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden