Hallands Nyheter

Därför är vi plötsligt rädda för matoljor

- Lotta Hohner lotta.hohner@gp.se

Oljor som ofta används i matlagning pekas plötsligt ut som roten till en lång rad hälsoprobl­em. Behöver du vara orolig? Nej, enligt Livsmedels­verket. Ja, men bara om oljorna hettas upp, menar professorn i biotoxikol­ogi.

– De bildar gifter vid höga temperatur­er. Det är ett hälsohot som verkligen förtjänar mer uppmärksam­het, säger Martin Grootveld, professor i bioanalyti­sk kemi.

Sedan en tid tillbaka har så kallade seed oils, eller fröoljor på svenska, blivit ett omdebatter­at ämne på sociala medier. Något som närmast kan beskrivas som en rörelse har bildats kring att upplysa om vad man menar är de stora hälsofaror­na med oljor utvunna ur exempelvis majs, soja, raps och jordnöt. Människor delar tips på produkter och recept som är fria från fröoljor. På Twitter har somliga också börjat dela informatio­nskort att skriva ut och lämna fram på restaurang för att upplysa om vilka matoljor man inte äter och att man i stället vill ha sin mat stekt i olivolja, smör, kokosolja, talg eller ister.

Det plötsliga intresset kan troligen spåras till amerikaner­n Joe Rogan och hans populära podcast ”The Joe Rogan experience”. Podcasten, som är en av USA:S mest framgångsr­ika, har flera gånger varit i blåsväder – inte minst under coronapand­emin när Rogan uttalade sig kritiskt om coronavacc­in och ifrågasatt­e nyttan med massvaccin­ering. Han har också gjort sig känd, både i och utanför USA, för att vara en idel förespråka­re av cannabis.

När den framgångsr­ike poddaren Rogan, med miljoner lyssnare världen över, riktade sitt intresse mot matoljor var det många som lyssnade. I flera avsnitt intervjuad­e Rogan människor som menar att vår kraftigt ökade konsumtion av fröoljor skapar kronisk inflammati­on i kroppen och orsakar en rad hälsoprobl­em som övervikt, diabetes och depression.

Bland dem som varit drivande i att sprida den här idén märks bland andra den amerikansk­a läkaren Cate Shanahan. Hon ska också ha myntat uttrycket ”the hateful eight” om åtta oljor som man enligt henne till varje pris bör undvika: rapsolja, majsolja, druvkärnol­ja, sojaolja, solrosolja, bomullsfrö­olja, safflorolj­a och riskliolja. En del av oljorna är vanliga i hemmakök, medan andra främst används i matindustr­in och storkök eller i amerikansk­a produkter som stekfettet Crisco. Men flera av dem är vanliga i en rad produkter som välling, majonnäs, dressing, kakor samt i restaurang­ers fritöser och stekpannor.

Argumenten för att dessa oljor skulle vara skadliga är bland annat att de är nya i människans diet, eftersom det ofta krävs industriel­l bearbetnin­g för att utvinna dem och få dem att smaka gott. Övergången från mättat fett som smör, ister och talg till en kraftigt ökad konsumtion av fleromätta­t fett i form av vegetabili­ska fröoljor uppges också ge ett för högt intag av omega-6 i förhålland­e till omega-3 och därmed bland annat bidra till inflammati­on i kroppen. Det senare finns det inte belägg för, enligt Anna Karin Lindroos som är doktor i medicin och dietist på Livsmedels­verket.

– Det saknas evidens för att omega-6 skulle vara skadligt och leda till ökad inflammati­on. Det finns till och med studier som visar att det skulle vara tvärtom, säger hon.

Överlag menar hon att oljorna i sig sällan är ett bekymmer, utan produktern­a som de ofta ingår i.

– Man måste se till helheten. Får man i sig mycket vegetabili­sk olja från chips och friterad mat så är det så klart inte hälsosamt. Men det beror ju inte på den specifika oljan. Sambandet mellan vad vi äter och olika hälsoutfal­l är ofta inte så svartvitt, och man tenderar att fokusera alldeles för mycket på detaljer och enskilda livsmedel. Det viktiga är att överlag ha en bra och varierad kost.

När det gäller de oljor som kallas ”the hateful eight” ser Anna Karin Lindroos inga skäl till varför just de skulle klumpas ihop som skadliga.

– Det är oklart för mig varför man buntar ihop dessa åtta oljor och säger att de alla är hälsovådli­ga. Oljorna har ju inte samma fettsamman­sättning och har olika ursprung. Rapsolja lyfter Livsmedels­verket till exempel som ett särskilt bra alternativ eftersom den har en bra fettsamman­sättning.

Ett annat argument från de som väljer bort fröoljor är att de skulle skapa giftiga ämnen vid upphettnin­g. Det stämmer gällande flera vegetabili­ska oljor med ett högt innehåll av fleromätta­de fetter (exempelvis majs- och solrosolja), menar Martin Grootveld som är professor i bioanalyti­sk kemi vid De Montfort Universite­tet i England och publicerad­e sin första studie på ämnet redan 1994.

– Det har tagit lång tid att nå fram och få människor att förstå att de här fetterna är dåliga för oss vid upphettnin­g och fortfarand­e får det inte i närheten av den uppmärksam­het det förtjänar, säger han.

Det här är dock inte identiskt med de ”fröoljor” som nu diskuteras på sociala medier, där i stort sett alla vegetabili­ska oljor utom oliv, avokado och kokos ingår. Det Martin Grootveld syftar på är så kallade fleromätta­de fetter och då specifikt vad som händer med dem när de hettas upp.

– Det är inget fel på mat eller oljor med hög andel fleromätta­t fett. Tvärtom – vi behöver dem i vår diet eftersom de är essentiell­a för oss och vi inte kan tillverka dem själva. Vad vi inte behöver är de gifter som uppstår när de bryts ner. Problemet är att nedbrytnin­gen tar fart när man hettar upp de här oljorna till höga

temperatur­er, vilket är hur de flesta människor använder dem, säger Martin Grootveld.

Han förklarar att oljor med mycket fleromätta­de fetter är kemiskt instabila och lätt oxiderar vid upphettnin­g, vilket gör att de bryts ner till aldehyder.

– Det är samma typ av gifter som man kan hitta i cigarettrö­k. Alla oljor som innehåller mycket fleromätta­de fetter är dåliga för hälsan om man hettar upp dem och lagar mat i dem skulle jag säga. Undvik dem. Solros och majs ligger väldigt högt (innehåller mycket fleromätta­t fett, red. anm.), medan rapsolja är okej så länge man inte återanvänd­er den flera gånger i en fritös eller så.

Enligt Martin Grootveld bildas mest skadliga ämnen vid väldigt höga temperatur­er som man främst kommer upp i om man friterar.

– Men även vid lägre temperatur­er bildas rätt höga nivåer av giftiga aldehyder, säger Martin Grootveld.

Anna-karin Lindroos på Livsmedels­verket menar dock att det inte finns några större skäl till oro.

– Att det bildas nedbrytnin­gsprodukte­r vid upphettnin­g av oljor och mer om oljorna är fleromätta­de är väl känt. Vid vanlig matlagning kommer man sällan upp i dessa höga temperatur­er. Friterad mat ska man vara försiktig med, även om det är helt okej någon enstaka gång.

Martin Grootveld ger rådet att helt undvika friterad, och även stekt, mat så långt det går.

– Om du ska äta sådan mat, använd hellre ett enkelmätta­t eller mättat fett som smör, talg eller till och med ister – det är bättre för dig än fleromätta­t fett om det används med måtta. Olivolja är en bra kompromiss, för det innehåller enkelomätt­ade fettsyror som är mycket mer resistenta än fleromätta­t.

Livsmedels­verket håller med om att olivolja är ett hälsosamt val, men inte om att mättat fett skulle vara ett bättre alternativ till de vegetabili­ska oljorna.

– Det finns övertygand­e evidens för att om man byter ut mättat fett mot fleromätta­t fett som finns i vegetabili­ska oljor minskar risken för hjärt-kärlsjukdo­m.

 ?? ??
 ?? BILD: GREGORY PAYAN ?? Det plötsliga intresset för matoljor och deras eventuella negativa hälsoeffek­ter kan troligen spåras till Joe Rogan och hans populära podcast ”The Joe Rogan experience”, med miljoner lyssnare världen över.
BILD: GREGORY PAYAN Det plötsliga intresset för matoljor och deras eventuella negativa hälsoeffek­ter kan troligen spåras till Joe Rogan och hans populära podcast ”The Joe Rogan experience”, med miljoner lyssnare världen över.
 ?? BILD: MOSTPHOTOS ?? Majsolja, rapsolja, solrosolja, riskliolja, sojaolja, druvkärnol­ja, bomullsfrö­olja och safflorolj­a kallas för ”The hateful eight” och pekas ut som källan till flera stora folksjukdo­mar.
BILD: MOSTPHOTOS Majsolja, rapsolja, solrosolja, riskliolja, sojaolja, druvkärnol­ja, bomullsfrö­olja och safflorolj­a kallas för ”The hateful eight” och pekas ut som källan till flera stora folksjukdo­mar.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Cate Shanahan är läkaren som ska ha myntat uttrycket ”the hateful eight” om åtta oljor som man enligt henne till varje pris bör undvika: rapsolja, majsolja, druvkärnol­ja, sojaolja, solrosolja, bomullsfrö­olja, safflorolj­a och riskliolja.
BILD: PRIVAT Cate Shanahan är läkaren som ska ha myntat uttrycket ”the hateful eight” om åtta oljor som man enligt henne till varje pris bör undvika: rapsolja, majsolja, druvkärnol­ja, sojaolja, solrosolja, bomullsfrö­olja, safflorolj­a och riskliolja.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden