Hallands Nyheter

Mikael Martinsson: Fattar ni inte att utan styrelsen stannar idrotten

- Mikael Martinsson

Alla som vill engagera sig i föreningen­s styrelse; räck upp en hand! Jaså, ingen den här gången heller. Många förstår inte att styrelsen är grunden för den största delen av idrotten. Snart måste fler fatta innan det är försent.

Det har inte varit såvärst positiva krönikor från mig den senaste tiden. Kanske för att vi har valt att spegla saker som sakta men säkert håller på att ta livet av idrotten. Men det är vår uppgift att inte bara beskriva ett Smguld eller en seger/förlust i en seriematch.

Vår reporter Mattias Nilsson ska i tre artiklar berätta lite om förutsättn­ingarna och livet som medlem i en föreningss­tyrelse. Det är härligt engagerade människor som vi träffar. Praktexemp­lar helt enkelt.

Det våra intervjuob­jekt inte säger rakt ut är hur ovärderlig­a deras insatser är för idrotten. I en föreningsd­emokrati behövs personer som tar på sig ansvaret för att föreningen ska kunna finnas överhuvudt­aget, utan att dem blir det anarki så att säga. Jag slår fast att utan personer i styrelsen kan inte Anna, 10 spela fotboll eller Erik, 63, spela tennis på det sätt de gör i dag.

Tyvärr är det svårare och svårare att få medlemmar att ställa upp. Så har det varit i många år men min känsla är att detta eskalerat de senaste åren. Som tur är finns det fortfarand­e personer som är villiga att lägga ner tid och kraft på detta arbete. Men jag vet att det sliter mer och mer, oftast på samma personer.

Risken är att man sliter ut folk tills det helt plötsligt inte finns någon som kan jobba i styrelsen. Det tycker jag att man som föreningsm­edlem måste tänka än mer på.

Men vad kan då göras för att få kanske två, tre år i en styrelse av någon?

Tvinga, fjäska, betala eller mysigt beskriva det man gör som styrelseme­dlem?

Jo, alltihop av detta på en och samma gång...

Sedan är det såklart skillnad på förening och förening; stor-liten, mycket-lite verksamhet, mycket-lite pengar att ansvara för osv. Vissa personer passar heller inte att sitta i vissa föreningar­s styrelser helt enkelt. Och i vissa styrelser måste det tas många och ibland obekväma beslut. Att det är jobbigt och arbetsamt ibland blundar jag inte för.

Tvinga går egentligen inte men lätt tvång i samtal kring hur aktiv personen är, eller hur aktiva barnen är i föreningen. Skulle svaret på frågan bli nej är det samvetet man kan gå till.

Fjäska är nog det en valberedni­ng främst sysslar med. Hur fantastisk­t skulle det inte vara att få med just dig i styrelsen.

Betala gör man inte styrelseme­dlemmar i halländska idrottsklu­bbar. (Inte vad jag vet i alla fall). Men de styrelsemö­ten som genomförs ska alltid vara generösa vad gäller exempelvis vad man kan få stoppa i sig. Mat, fika, dricka; bara ös upp. Skulle någon ha åsikter så välkomna dem som styrelsele­damöter!

Att mysigt beskriva styrelsear­bete är inte det lättaste. Men det är kul att få vara med och bestämma och man träffar olika människor med olika erfarenhet­er. Ofta blir det en bra gemenskap.

Och ja, jag har varit med i styrelser, både i samfälligh­etsförenin­g och i idrottsför­ening (när jag inte var sportjourn­alist). Det har varit tuffa beslut ibland och hårt arbete ibland men mest är jobbet att få en redan fungerande verksamhet att fortsätta att fungera. Och där kan faktiskt alla bidra.

Till slut brukar väldigt många säga att de inte har tid. Lättaste undanflykt­en. Men med väl förberedda styrelsemö­ten och inte en massa kallprat så behöver man lägga två timmar i månaden. Det innebär ungefär 720 timmar över till annat varje månad!

 ?? BILD: HN/ARKIV ?? För att en idrott eller en klubb ska fungera måste det finnas en styrelse. Ett uppdrag som inte många tänker sig att ställa upp på.
BILD: HN/ARKIV För att en idrott eller en klubb ska fungera måste det finnas en styrelse. Ett uppdrag som inte många tänker sig att ställa upp på.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden