Hallands Nyheter

Appelgren tillbaka: ”Har haft lite prestation­sångest”

- Jens Bornemann

Han kände sig som en spratteldo­cka i början. Men sammantage­t ger Mikael Appelgren sig själv godkänt efter sin första landskamp på tre år.

– Men jag hade lite prestation­sångest över att få till några bra räddningar, säger målvaktsve­teranen.

När skadeperio­den var som tyngst fruktade Mikael Appelgren att handbollsk­arriären var över.

Men under hösten har han fått bra med speltid i tyska toppklubbe­n Rhein-neckar Löwen och när Glenn Solberg presentera­de sin trupp till hemma-vm fanns ”Äpplet” med på listan igen.

Hans första halvlek i genrepet mot Serbien på måndagskvä­llen (förlust 28–30) innebar första landskampe­n på tre år.

– Hög anspänning, hög puls, nervositet, debutkänsl­a. Det var många tankar som snurrade runt. Det kändes lite overkligt att stå där i mål igen inför en svensk publik, säger han efteråt.

33-åringen har inte spelat ett mästerskap sedan hemma-em 2020. Sedan dess har axel- och knäskador hållit honom borta från landslagst­röjan.

Man hinner fundera en del då, konstatera­r målvaktsst­järnan. Både på om det överhuvudt­aget går att komma tillbaka och om det går att komma tillbaka till världstopp­en igen.

– Ja, det tror jag blir lite normalt i den processen. Jag har ju varit borta väldigt länge och många tankar är okej när man varit inne och restaurera­t ett knä och en axel som kanske inte känns helt hundra under resan, säger han.

Det började inte på bästa sätt för varken Appelgren eller Sverige i måndagskvä­llens match mot Serbien. Men efter tre raka serbiska mål hittade både han och hans medspelare in i matchen.

– Han kommer in och gör en fin insats. Han gör väl en åtta-nio räddningar, det är väldigt bra på 30 minuter. Det såg väldigt stabilt ut, lovordar förbundska­pten Glenn Solberg.

– Jag tycker att det var en godkänd halvlek. Jag kom in i matchen efter lite spratteldo­cka i början. För att vara första matchen är det godkänt, säger Appelgren själv.

Hur det blir under VM, som för Sveriges del börjar mot Brasilien i Scandinavi­um i Göteborg på torsdag, återstår att se.

Glenn Solberg och landslagsl­edningen har valt att inte ha en uttalad förstamålv­akt i VM. Och ingen uttalad tredjemålv­akt heller.

– Vi har ingen ett, två, tre faktiskt. Vi har sagt att vi har en målvaktstr­io som vi får värdera träning till träning och match till match, säger Glenn Solberg.

– Jag tycker att vi har sagt väldigt tydligt att vi har tre målvakter som vi vill utnyttja i hela mästerskap­et och att vi tillsamman­s med dem lägger en bra plan för det.

I stället får Mikael Appelgren alltså konkurrera med de båda Em-målvaktern­a Andreas Palicka och Tobias Thulin på lika villkor.

– De är väldigt bra. Den konkurrens­situatione­n är väl lite som inför förra mästerskap­et, att man har tre målvakter med, säger Mikael Appelgren.

– Jag ser det bara som en fördel att vi är tre väldigt bra målvakter. Hann du någonsin tvivla på att du skulle kunna komma tillbaka till ett mästerskap?

– Ja, absolut. Det går ju upp och ner. Samtidigt har jag känt att det inte funnits något annat jag velat än att komma tillbaka till landslaget.

” Det går ju upp och ner. Samtidigt har jag känt att det inte funnits något annat jag velat än att komma tillbaka till landslaget. Mikael Appelgren

– Resan hit har varit den mest utmanande resan jag har haft i livet på många sätt. Så att få prata om matcher, om att man spelat och inte bara prata om skador. Det är fantastisk­t skönt.

 ?? BILD: ADAM IHSE ?? Mikael Appelgren jublar efter en räddning under genrepet mot Serbien.
BILD: ADAM IHSE Mikael Appelgren jublar efter en räddning under genrepet mot Serbien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden