Hallands Nyheter

Värt att veta inför årets mästerskap

- Carl Göransson

Ska Danmark lyckas skriva Vm-historia? Eller ska Sverige lyckas ta första Vm-guldet sedan 1999? Och hur mycket kommer det här mästerskap­et påverkas av covid-19?

Här är en guide inför årets handbolls-vm i Polen och Sverige.

Regerande mästare

Danmark tog tidernas första Vmguld på hemmaplan 2019 och lyckades sedan försvara guldet i Egypten två år senare. Då stod Sverige för motståndet i finalen i Kairo.

Guldfavori­ten

Det har aldrig hänt att ett land vunnit tre raka VM, men kanske kan just danskarna bli först med den bedriften. Med ett stjärnspäc­kat lag hela vägen från målvakten Niklas Landin till offensiva urkraften Mikkel Hansen får Danmark i alla fall finna sig i att bära favoritska­pet.

Sveriges chanser

Vm-silver, Os-kvartsfina­l, Emguld – så lyder Blågults fina facit sedan Glenn Solberg tog över som förbundska­pten efter fiaskot i hemma-em 2020. Med publikens stöd i ryggen är Sverige tveklöst ett av länderna som bör ha störst guldchans i VM.

Outsidern

Island tog Os-silver 2008 och Em-brons 2010, men sedan har det inte blivit några fler mästerskap­smedaljer. Är det dags igen nu? Klart är i alla fall att det lilla landet, sexa i EM i fjol, nämns med ovanligt stor respekt inför årets VM. Allt talar förresten för att Island och Sverige får mötas i mellanrund­an i Göteborg.

Snackisen

Internatio­nella handbollsf­örbundet (IHF) har beslutat att covidtesta samtliga spelare såväl inför som under VM. Tji fick alla som trodde och hoppades att fjolårets smått parodiska coronakaos skulle innebära en slutpunkt för mästerskap som påverkades av det nyckfulla viruset. Att flera namnkunnig­a spelare har protestera­t högljutt mot IHF:S regelverk har inte haft någon effekt.

Så spelas VM

För andra gången deltar 32 lag, i stället för tidigare 24, och de har delats in i åtta grupper. Från varje grupp går tre av fyra lag vidare till mellanrund­an, som spelas i fyra grupper om sex lag (grupp A och B bildar en grupp, dessutom C+D, E+F och G+H).

Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspele­t. Från mellanrund­an går de två bästa lagen i varje grupp vidare till kvartsfina­l.

Grupperna

• Grupp A (Krakow): Spanien, Montenegro, Chile, Iran.

• Grupp B (Katowice): Frankrike, Polen, Saudiarabi­en, Slovenien.

• Grupp C (Göteborg): Sverige, Brasilien, Kap Verde, Uruguay.

• Grupp D (Kristianst­ad): Island, Portugal, Ungern, Sydkorea.

• Grupp E (Katowice): Tyskland, Qatar, Serbien, Algeriet.

• Grupp F (Krakow): Norge, Nordmakedo­nien, Argentina, Nederlände­rna.

• Grupp G (Jönköping): Egypten, Kroatien, Marocko, USA.

• Grupp H (Malmö): Danmark, Belgien, Bahrain, Tunisien.

Premiären

Redan i kväll drar Vm-festen i gång – med en enda match. Värdnation­en Polen ställs mot jätten Frankrike med avkast klockan 21 i Katowice.

Sveriges matcher

• 12 januari: Brasilien (20.30 i Scandinavi­um).

• 14 januari: Kap Verde (20.30 i Scandinavi­um).

• 16 januari: Uruguay (20.30 i Scandinavi­um).

• 18, 20, 22 januari: Troligen matcher i mellanrund­an.

Finalspele­t

Gdansk och Stockholm (Tele2 arena) delar på kvartsfina­ler (25 januari) och semifinale­r (27 januari), finalen (29 januari) avgörs sedan i den svenska huvudstade­n. I EM 2020 var Tele2 arena också omgjord till handbollsa­rena, men utan att Sverige lyckades ta sig dit. Då kom 17 769 åskådare för att se finalen mellan Spanien och Kroatien.

Vm-historia

Den första Vm-turneringe­n spelades med Sverige som ett av fyra lag 1938, men sedan dröjde det 16 år till nästa VM. Nu spelas herrarnas världsmäst­erskap för 28:e gången och Sverige ligger tvåa i maratontab­ellen med fyra guld (1954, 1958, 1990 och 1999), fyra silver och fyra brons.

” Det har aldrig hänt att ett land vunnit tre raka VM, men kanske kan just danskarna bli först med den bedriften

 ?? ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Danmark och Sverige möttes i den senaste Vm-finalen för två år sedan.
ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER Danmark och Sverige möttes i den senaste Vm-finalen för två år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden