Hallands Nyheter

Julia Roddar om förre tränaren: ”Sjuk situation”

- Lasse Mannheimer

Fyra fotbollstr­änare i den nordamerik­anska högstaliga­n stängs av på livstid. En av dem, Richie Burke, var den som värvade Julia Roddar till Washington Spirit.

– Det är såklart en sjuk situation. Jag tycker att det är bra att de har agerat, säger Roddar.

Richie Burke, Paul Riley, Rory Dames och Christy Holly har gjort sitt i den nordamerik­anska damligan NWSL. Kvartetten stängs av på livstid efter att en oberoende utredning av anklagelse­r om emotionell­a övergrepp och sexuella trakasseri­er nu gått i mål.

Hammarbys Julia Roddar, som de senaste två säsongerna spelade i Washington Spirit, gläds åt att utredninge­n gett resultat.

– Det känns skönt att ligan har agerat och tagit bort dem så att det blir en tryggare arbetsplat­s för oss spelare. Av det man har läst om de olika tränarna så känns det rimligt. Man ska vara trygg där man jobbar och tränar, så det känns bra att de agerar, säger Roddar i samband med tisdagens träning under det pågående landslagsl­ägret i Portugal.

Det var Richie Burke som i januari 2021 värvade Roddar från Göteborg. Men 30-åringen vill inte gå in på detaljer kring sin upplevelse av den före detta tränaren.

– Det är såklart en sjuk situation. Jag tycker att det är bra att de har agerat, men jag kommer inte att gå in på några detaljer om vad som har hänt.

Att problemen nu har blivit belysta har dock lett till en förändring i Washington, säger Roddar.

– Jag tycker absolut att klubben under de här åren har tagit steg framåt och att det är en tryggare arbetsplat­s. Nu känns det som att alla skulle vara bekväma att prata om det var något. Vi som spelare och spelargrup­pen har ändå gått ihop och det känns som att det är öppna kort nu.

Flera klubbar där de fyra avstängda tränarna jobbat straffas också. Chicago Red Stars, där Rory Dames var tränare 2011–2021, får böta motsvarand­e drygt 15 miljoner kronor, och Portland Thorns, som tränades av Paul Riley 2014–2015, får böta drygt 10 miljoner kronor.

Även Racing Louisville, North Carolina Courage, OL Reign och Gotham FC tvingas betala mellan runt 500 000 och drygt 2 miljoner kronor. Däremot slipper Washington, som bytt ägare sedan Richie Burke var tränare, straff.

Sofia Jakobsson, som spelar för Nwsl-klubben San Diego, tycker precis som Roddar det är bra att det blir kännbara påföljder.

– Det är viktigt att sätta ner foten och visa att det inte är okej, vilken arbetsplat­s det än är så ska man känna sig trygg. Såklart ska man känna sig trygg i den miljön där man spelar. Det är bra att de har fortsatt utredninge­n och att det har tagits beslut, säger Jakobsson.

 ?? BILD: JESSICA GOW ?? Sofia Jakobsson och Julia Roddar under tisdagens träning med landslaget. Duon spelade båda i nordamerik­anska NWSL under fjolåret.
BILD: JESSICA GOW Sofia Jakobsson och Julia Roddar under tisdagens träning med landslaget. Duon spelade båda i nordamerik­anska NWSL under fjolåret.
 ?? BILD: JESSICA GOW ?? Julia Roddar tränades tidigare av Richie Burke, som nu stängts av på livstid i den nordamerik­anska högstaliga­n.
BILD: JESSICA GOW Julia Roddar tränades tidigare av Richie Burke, som nu stängts av på livstid i den nordamerik­anska högstaliga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden