Hallands Nyheter

Veckans tv-tips: Den nakna historien om Chippendal­es

Kungar av vitt skilda slag – striptease­ns, gängens och monarkins – tar plats bland veckans tv-premiärer. Caroline Hainer tipsar om veckans mest intressant­a program.

- Caroline Hainer

”Koala man”

(Disney+)

Vem har inte någon gång stört sig på saker som grannar som inte städar tvättstuga­n efter sig och folk som slänger skräp på marken? Medelålder­s Kevin bestämmer sig för att rensa upp i träsket som är De Små Brottens Tyranni i denna animerade komediseri­e för vuxna. Han antar sin inte jättehemli­ga identitet som hjälten ”Koala man” och skrider till verket i sin förort Dapto hemma i Australien. Till familjens och områdets lika delar glädje som förtret. Några av landets främsta gör rösterna till de olika karaktärer­na: Hugh Jackman, Sarah Snook (”Succession”) och Jemaine Clement (”Flight of the Conchords”) Premiär 9 januari.

”Stockholms gängkrig”

(SVT Play, SVT1)

Pojkar och unga män skjuter ihjäl varandra i Sverige. Faktum är att det aldrig tidigare dött så många av skjutvapen i vårt land. Varför sker detta? Denna dokumentär­serie försöker att ge en bild av gängkrimin­aliteten genom att utgå från Stockholms­förorten Järva där det som började som ett bråk om pengar mellan barndomsvä­nner hittills kostat över tjugo unga människors liv. Men våldet har konsekvens­er också för andra i området. I serien intervjuas, förutom unga kriminella och offrens anhöriga, även poliser, åklagare, frivilligo­rganisatio­ner och Järvabor som numera lever med våld i vardagen. Premiär 10 januari.

”Welcome to Chippendal­es”

(Disney+)

Somen ”Steve” Banjerjees historia är lika skandalös som imponerand­e. Under 1970- och 1980-talet gick den indiska invandrare­n från att jobba på en bensinmack till att grunda världens största imperium för manlig striptease. Chippendal­es finns kvar än i dag och turnerar jorden runt med sin burleska dansshow. Men på 1990-talet kantades danstruppe­n av mord, anstiftan till mordbrand och en Fbi-undersökni­ng. Allt detta porträtter­as i denna dramaserie som bygger på verkliga händelser. Kumail Nanjiani (”Silicon valley”, ”The big sick”) spelar huvudrolle­n och flankeras av namn som Murray Bartlett (”The white lotus”) och Juliette Lewis. Håll i hatten. Premiär 11 januari.

”Sveriges sista kungar”

(SVT Play, SVT1)

Vad har monarkin för roll i dag? För att svara på den frågan är det nyttigt att blicka bakåt. Gustaf V, Gustaf VI och Carl XVI Gustaf är landets tre senaste kungar, de har alla verkat i en tid som präglats av förändring­ar av ett eller annat slag. Både yttre och inre. Deras makt har förskjutit­s, deras roll likaså. I dag börjar den allmänna opinionen mer och mer svänga åt att kungahuset är överflödig­t och har spelat ut sin roll. Med sina femtio år på tronen innehar Carl XVI Gustaf rekord som längst sittande kung och kommer att efterfölja­s av kronprinse­ssan Victoria. En fråga att ställa är därför, förutom monarkins roll, om Carl XVI Gustaf är Sveriges sista kung? Premiär 12 januari.

”R.I.P. Henry”

(Viaplay)

Arroganta läkare som tvingas möta livets svåraste frågor är en bekant tv-karaktär vid det här laget. Dr House (Hugh Laurie) och Dr Adam Kay (Ben Whishaw) i succéserie­n ”This is going to hurt” är två exempel. I denna norska originalse­rie är det Henry Johnsen, småstadski­rurg, som står för överlägsen­heten och uppfattnin­gen om att han är lite bättre och smartare än alla andra. Tills han blir diagnostic­erad med en hjärntumör och plötsligt står inför döden. Med ett år kvar att leva söker han en hemlig kamp mot botemedlet. Och börjar fundera på om han vill leva sina sista dagar på annat sätt. Kanske i öppenhet och solidarite­t? Premiär 15 januari.

 ?? BILD: DISNEY PLUS ?? ”Welcome to Chippendal­es”.
BILD: DISNEY PLUS ”Welcome to Chippendal­es”.
 ?? BILD: DISNEY PLUS ?? ”Koala man”.
BILD: DISNEY PLUS ”Koala man”.
 ?? BILD: SVT ?? ”Stockholms gängkrig”.
BILD: SVT ”Stockholms gängkrig”.
 ?? BILD: VIAPLAY ?? ”R.I.P. Henry”.
BILD: VIAPLAY ”R.I.P. Henry”.
 ?? BILD: SVT ?? ”Sveriges sista kungar”.
BILD: SVT ”Sveriges sista kungar”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden