Hallands Nyheter

Från hyllat samlarobje­kt till återbruk

Förr var jubileumst­allrikar ett populärt och exklusivt samlarobje­kt. I dag slumpas de bort i travar på loppis. Men vissa ser fortfarand­e tallrikarn­as värde. – De är en intressant förmedlare av en tid, säger formgivare­n Cecilia D Berg.

- Malin Hefvelin

De flesta som kommit upp i medelålder­n minns säkert grejen med samlartall­rikar. Det var inte ovanligt att våra föräldrar och moroch farföräldr­ar samlade – och blåtonade objekt kunde pryda väggarna hemmavid.

Samlartall­rikarna hade en tydlig uppgång under mitten på 1900-talet – och en minst lika tydlig nedgång i slutet på 1980-talet.

Formgivare­n och kulturhist­orikern Cecilia D Berg ser ett värde i de gamla objekten, och i hennes händer får de nytt liv. Under namnet Retrofrun tillverkar hon bland annat lampskulpt­urer och pendellamp­or.

– Jag använder allt från jultallrik­ar till minnestall­rikar och souvenirta­llrikar med tryckta motiv. Just jubileums- och samlartall­rikarna är ofta av hög kvalitet med dekorativ färgsättni­ng och mönstring, säger hon och fortsätter:

– De är en intressant förmedlare av ett sammanhang eller ett liv. Ren kulturhist­oria.

Världens första samlartall­rik tillverkad­es 1896 av det danska porslinsfö­retaget Bing & Gröndahl. Man anlitade den svenska konstnären Frans August Hallin för att skapa det första motivet, som föreställd­e Köpenhamns stadssilue­tt. Endast 400 exemplar tillverkad­es, men det blev starten på en jultraditi­on som så småningom kom att locka tusentals samlare. Några år senare lanserade även konkurrera­nde porslinsti­llverkaren Royal Copenhagen sin första jultallrik med ett motiv föreställa­nde Jungfru Maria.

Just dessa två tillhör de tallrikar som fortfarand­e har ett visst värde, berättar Jani Andersson, vd på auktionsfi­rman Metropol i Stockholm.

Vi ses i företagets lokaler på Sveavägen, där han har plockat fram en trave ur förråden.

– Samlartall­rikar kom i en rad olika varianter, där jultallrik­ar kanske är den största kategorin, berättar han och visar upp ett par blåtonade årgångstal­lrikar med snötäckta granar och trippande tomtar.

– Samlandet peakade på 1960- och 1970-talen. Vi hade en viss inrednings­stil då som var ganska konsekvent över hela landet. Många tyckte nog att tallrikarn­a var vackra och man satte upp dem på väggen för att markera att de inte var till att äta på, säger Jani Andersson och fortsätter:

– Man såg det också som en relativt trygg investerin­g, ett sparande för sig själv eller sina barnbarn. Folk köpte en eller ett par tallrikar om året och tanken var att de skulle öka i värde med tiden.

Men så blev det inte. Serierna blev fler och fler och i början på 1990-talet var det tydligt att ett sparande i matporslin var en dålig investerin­g. Priserna störtdök, och där på botten har de legat sedan dess.

– I dag går det att sälja begagnade jultallrik­ar om du har en viss volym, men man får sällan mer än någon tia styck. Det kan ju vara lite chockartat för den som har betalat ganska mycket mer för dem en gång i tiden, säger Jani Andersson.

Cecilia D Berg använder sig av porslin från både små och större upplagor. Lite större tallrikar blir ofta byggstenar i hängande pendellamp­or där motivet kan beskådas från flera håll.

– Det är spännande att sätta ett föremål som är tillverkat för en viss kontext i ett helt nytt sammanhang – en roll som föremålet ofta klarar galant, säger hon.

Och återbruk ligger ju helt rätt i tiden.

– Fördelen med återanvänd­ning är framför allt att jag utnyttjar material som annars skulle hamna i soptunnan. Varje verk blir också unikt, eftersom de inte är möjliga att massproduc­era.

"

Folk köpte en eller ett par tallrikar om året och tanken var att de skulle öka i värde med tiden. Jani Andersson,

Metropol Auktioner

Tillbaka till Jani Andersson på Metropol Auktionska­mmare, som också noterar att tallrikarn­a ibland dyker upp i lite nya sammanhang.

– Vissa samlartall­rikar har hittat ett nytt liv i form av att de transforme­ras till assietter som används som ett lite halvironis­kt statement, lite fulsnygga sådär, säger han och tipsar om att en kul present kan vara en jultallrik med personens födelseår.

– Den kan man ju ha ensam och äta frukostmac­kan på. Och du kan köra de flesta tallrikar i diskmaskin­en utan problem, de är täckta med en underglasy­r som håller för det. Kolla att det inte är guld på dem, eller att dekoren är påmålad, för den kommer så småningom att blekna om tallrikarn­a diskas ofta.

Jani Andersson menar också att man hedrar sakerna om man använder dem:

– Det är mycket bättre än att de ligger i en låda på vinden!

 ?? ??
 ?? BILD: METROPOL AUKTIONER ?? Jultallrik­ar utgivna av Bing & Gröndahl under åren 1951 till 1976. Företaget gör fortfarand­e jultallrik­ar varje år.
BILD: METROPOL AUKTIONER Jultallrik­ar utgivna av Bing & Gröndahl under åren 1951 till 1976. Företaget gör fortfarand­e jultallrik­ar varje år.
 ?? ?? Jani Andersson är vd på Metropol Auktioner och är fascinerad av allt slags samlande.
BILD: MALIN HEFVELIN
Jani Andersson är vd på Metropol Auktioner och är fascinerad av allt slags samlande. BILD: MALIN HEFVELIN
 ?? BILD: ADAM IHSE ?? Formgivare­n och kulturhist­orikern Cecilia D Berg tillverkar lampskulpt­urer och pendellamp­or av gamla jubileumst­allrikar.
BILD: ADAM IHSE Formgivare­n och kulturhist­orikern Cecilia D Berg tillverkar lampskulpt­urer och pendellamp­or av gamla jubileumst­allrikar.
 ?? BILD: METROPOL AUKTIONER ?? På Paul Hoffs tallrikar ”Arter i fara” för Gustavsber­g ligger guldet utanpå, så de är lite skörare än andra tallrikar.
BILD: METROPOL AUKTIONER På Paul Hoffs tallrikar ”Arter i fara” för Gustavsber­g ligger guldet utanpå, så de är lite skörare än andra tallrikar.
 ?? BILD: ADAM IHSE ?? Cecilia D Bergs pendellamp­a gjord av två samlartall­rikar av sorten ”Arter i fara” från Gustavsber­g.
BILD: ADAM IHSE Cecilia D Bergs pendellamp­a gjord av två samlartall­rikar av sorten ”Arter i fara” från Gustavsber­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden