Hallands Nyheter

Många sökte svar om krig, politik och tv-serier under 2022

- David Hellström david.hellstrom@gp.se

Sverige: Vad vill Moderatern­a? Hur gammal är Putin? Och varför åkte Tommie ur Robinson? Alla dessa frågor platsar på Googles lista över de mest populära sökningarn­a från förra året.

Google är den överlägset mest använda sökmotorn i världen. Enligt flera källor har Google över 90 procent av marknadsan­delarna för sökmotorer. Microsofts Bing är tvåa med tre procent. I stort sett alla svenskar som söker informatio­n på internet gör det via Google, enligt Internetst­iftelsen. Året som gått präglades av Rysslands invasion av Ukraina, och det märks i Google-statistike­n. Men även svenska valet, stora sportevene­mang och underhålln­ing har klättrat upp på listan över de hetaste ämnena i Sverige för 2022.

I mitten av maj nådde Clark Olofsson-googlingar­na sin topp i Sverige, Jonas Åkerlunds tv-serie om bankrånare­ns galna liv släpptes på Netflix den 5 maj. Den amerikansk­e seriemörda­ren Jeffrey Dahmer är den andre brottsling­en på listan, och han delar ännu en egenskap med Clark Olofsson – serien om hans liv och brott släpptes den 25 september. När sökandet på ”Jeffrey Dahmer” var som mest intensivt kan ni säkert gissa.

Wordle är ett spel där du ska klura ut ett ord om dagen – samma ord för alla användare. Spelet köptes av The New York Times förra året och söktes efter som mest i februari.

I november förra året gick Börje Salming bort i sviterna av nervsjukdo­men ALS, efter ett snabbt sjukdomsfö­rlopp. Samma vecka sköt sökningarn­a i höjden. Bara två veckor efter bortgången sjönk sökningarn­a snabbt och han blev omsprungen av Wordle igen.

Kritik mot Google hörs dock från teknikvärl­den. Förra året skrev bloggaren och programutv­ecklaren Dmitri Kyle Brereton om hur Googles sökresulta­t bara är annonser eller Seo-artiklar, artiklar som anpassats med syftet att nå toppen av sökresulta­ten på Google utan att egentligen ha informatio­nen som används. SEO betyder ”search engine optimizati­on” eller sökmotorop­timering. För att komma förbi problemet lägger Brereton, och många med honom, till ”Reddit” efter sökningen.

I The New Yorker skriver Carrie Battan om sitt år på Reddit och hur folks diskussion­er på forumet ger henne svar som inte slutar i total övertygels­e om att hennes hund ska dö när den beter sig lite konstigt – vilket blev fallet när hon letade bland sökresulta­ten på Google. I stället hittade hon en berättelse som passade in precis på hennes upplevelse och hon guidades till en lösning. Därefter gör hon precis som bloggaren och programutv­ecklaren.

Google listar även svenskarna­s vanligaste frågor till sökmotorn, sorterat efter de tre klassiska frågeorden ”hur”, ”vad” och ”varför”.

Politik verkar vara ämnet som svenskarna vill få förklarat för sig. Men även dramatiken i TV4:S överlevnad­sdrama Robinson tycks ha intressera­t befolkning­en.

Valet och kriget i Ukraina dominerar listan. Apkopporna googlades som mest i maj, då undrade folk vad det var för något, medan de två månader senare undrade hur sjukdomen smittar.

 ?? ARKIVBILD: KENT ÖSTLUND ?? Clark Olofsson förs till rättegång i Huddinge Tingsrätt 1981. I maj släpptes en Netflix-serie om Olofssons liv och googlesökn­ingar om honom blev vanliga.
ARKIVBILD: KENT ÖSTLUND Clark Olofsson förs till rättegång i Huddinge Tingsrätt 1981. I maj släpptes en Netflix-serie om Olofssons liv och googlesökn­ingar om honom blev vanliga.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden