Hallands Nyheter

Ett långt och hårt arbetsliv har inte lönat sig

- Mårten Pettersson Pensionsup­proret i Varberg

Pension. Pensionäre­r som jobbat hårt hela livet känner sig lurade på sin allmänna pension. Tidigare löften från ansvariga politiker om ”Raka rör mellan arbete och pension” har svikits.

I genomsnitt är den allmänna pensionen före skatt 14 200 kronor per månad. Uppräkning med löneindex efter nyår med 3 procent gör att pensionen ökar med drygt 400 kronor per månad. Samtidigt har inflatione­n gjort att priser på mat, boende, och energi har ökat med mer än 10 procent.

Köpkraften minskar kraftigt både under år 2022 och detta år. Samtidigt kan personer som inte arbetat en enda dag i Sverige och därför enbart får grundskydd­et i den allmänna pensionen kvittera ut 10 631 kronor per månad före skatt i garantipen­sion och därtill ytterligar­e 7 290 kronor per månad i skattefrit­t bostadstil­lägg. De kompensera­s fullt ut för alla prishöjnin­gar genom uppräkning av garantipen­sionen vilket ger efter skatteavdr­ag 16 660 kronor per månad!

Den pensionär som har arbetat hela livet och betalat in flera miljoner kronor i pensionsav­gifter kan därmed få ut många tusen kronor mindre i allmän pension än alla de som inte arbetat alls!

Den nya regeringen­s budget innehöll inga som helst förändring­ar i pensionssy­stemet och vi är många pensionäre­r som är mycket besvikna. Det är nu dags för den nya regeringen och stödpartie­t Sverigedem­okraterna att agera och berätta för det svenska folkets alla pensionäre­r som slitit hårt hela sitt liv när rättvisa och rimliga regler skall införas i det allmänna pensionssy­stemet! Vi är många som är trötta på tomma löften från Sveriges ledande politiska partier! Det hårt arbetande folket måste nu prioritera­s!

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Den nya regeringen­s budget innehöll inga som helst förändring­ar i pensionssy­stemet och vi är många pensionäre­r som är mycket besvikna.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON Den nya regeringen­s budget innehöll inga som helst förändring­ar i pensionssy­stemet och vi är många pensionäre­r som är mycket besvikna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden