Hallands Nyheter

Viktigt att påminnas om historien

- Åson

Demokrati. Det är knappt 100 år sedan som ett påbörjat demokratis­kt styrelsesk­ick i flera europeiska länder kom att påverkas av fascismens idéer och maktambiti­oner.

Vi vet hur det gick, diktatorer tog makten i Tyskland, Italien, Spanien, Grekland med flera länder. Nazisterna i Tyskland utformade sin egen profil, i vilken nationen och rasen var viktig. Det hela ledde till andra världskrig­et, vars brutalitet i mänskligt liv och samhälle blev enorm.

Därtill bedrev nazisterna i Tyskland utrotning av judar. En del av Europas länder återvann sin frihet med stort stöd av USA medan andra länder annekterad­es av Sovjetunio­nen som ”ersättning” för unionens insats i kriget. Vid Sovjetunio­nens upplösning fick många länder sin frihet och stora förhoppnin­gar ställdes att det nya Ryssland skulle utvecklas i demokratis­k riktning. Så har inte skett och vi ser nu ett Ryssland kriga mot det demokratis­ka grannlande­t Ukraina.

Varför är det viktigt att påminna om denna historik? Just nu hörs det i vissa europeiska länder återigen i politiken inslag av fascism. Inläggen har blivit högre och det är viktigt att uppmärksam­ma detta.

I Europa har samarbetet i EU blivit allt viktigare, försvarsal­liansen NATO utökas och efter andra världskrig­et har det globala samarbetet i FN ökat. Det är just nu extra viktigt att Europas länder solidarisk­t ställer upp och försvarar demokratin, styrelsesk­ick och välfärdsfo­rmer och inte minst fortsätter att öka stödet till Ukraina. I detta sammanhang bör noteras att regeringsp­artierna med stöd av Sverigedem­okraterna verkar för en väsentlig minskning av biståndsin­satser och en så låg asylinvand­ring som möjligt.

Det var allianspar­tierna och Miljöparti­et, som en gång beslutade om den vidgade invandring, som blev så stor 2015. Integrerin­gen av dessa var dåligt förberett och fått konsekvens­er.

 ?? BILD: MIKHAIL KLIMENTYEV ?? Vi ser nu ett Ryssland kriga mot det demokratis­ka grannlande­t Ukraina, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: MIKHAIL KLIMENTYEV Vi ser nu ett Ryssland kriga mot det demokratis­ka grannlande­t Ukraina, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden