Hallands Nyheter

Inga allmosor på återbäring av el från staten

- Pär Johansson

Energi. Den dominerand­e ägaren av svensk elprodukti­on är stat och kommun. Stat och kommuner har tjänat storkovan på högre elpriser och dessutom får man extra inkomster genom energiskat­ter och moms.

Om till exempel elpriset går upp med 1 krona i Sverige (årsförbruk­ning Sverige 2021 cirka 140 TWH) så ökar vinsten med 140 miljarder kronor för elproducen­terna. För kommunerna och staten som är största ägare av elprodukti­onen blir intäkterna uppskattni­ngsvis cirka 100 miljarder. Lägg där till skatteintä­kterna på momsen som också ökar med cirka 35 miljarder med det högre elpriset. Detta är utöver de normala vinster och momsintäkt­er som stat och kommuner haft tidigare år.

Jag tycker man borde minska energiskat­ten på elen, men man har i stället höjt den både 1 jan 2022 och 1 jan 2023.

Energiskat­ten är nu 39,2 öre per KWH utöver de 25 procenten i moms. Bara höjningen av energiskat­ten motsvarar ytterligar­e 5 miljarder i skatteintä­kter.

Vore det inte bättre att minska skatten tillfällig­t på elen som ändå ger stora vinster för stat och kommuner nu, i stället för att krångla till det med en märklig administra­tion via utbetalnin­g av elstöd från försäkring­skassan som både tar tid, kostar pengar och delvis också blir orättvis?

Tror inte EU skulle ha något emot om Sverige minskar på momsen till Tysklands

normala nivå på 19 procent eller till och med ännu lägre samt sänker energiskat­ten tillfällig­t. Tyskland sänkte sin moms på gas från 19 procent till 7 procent under oktober månad vilket uppenbarli­gen fungerade.

Varför skall det vara så svårt för svenska politiker att tänka enkelt och rättvist?

 ?? BILD: ANNACARIN ISAKSSON ?? Insändarsk­ribenten tycker att staten borde sänka energiskat­ten.
BILD: ANNACARIN ISAKSSON Insändarsk­ribenten tycker att staten borde sänka energiskat­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden