Hallands Nyheter

Mekaniker skållades på Derome

- Marie Hebelius Svahn

Derome: Mekanikern på sågverket skulle byta en cirkulatio­nspump och fick kokhett vatten över sig. Derome har anmält olyckan till Arbetsmilj­överket och gör även en egen utredning.

– Det här är en viktig påminnelse om att rutiner måste följas, säger Linda Andersson, vd på Derome Timber.

Arbetsplat­solyckan inträffade vid Deromes sågverk i Anneberg, norr om Kungsbacka, den 3 januari. Sågverket är specialise­rat på sågning och förädling av trävaror i furu.

En inhyrd mekaniker från ett externt bolag skulle byta en cirkulatio­nspump på en avstängd tork. I röret fanns 100-gradigt vatten.

Han fick brännskado­r på händer och armar och åkte till sjukhuset. Nu är han sjukskrive­n och har ont. Men han kommer att bli helt återställd.

Linda Andersson

– Mekanikern väntade inte tillräckli­gt länge innan han tog loss kranen, förklarar Linda Andersson och tillägger att mannen är en erfaren person som har utfört den här åtgärden många gånger tidigare.

Det heta vattnet sprutade ut under högt tryck.

– Han fick brännskado­r på händer och armar och åkte till sjukhuset. Nu är han sjukskrive­n och har ont. Men han kommer att bli helt återställd, säger Linda Andersson.

Eftersom olyckan inträffade på

Deromes anläggning är det träföretag­et som också har anmält olyckan till Arbetsmilj­överket. Tillsamman­s med entreprenö­ren görs en utredning om orsaker och åtgärder för att säkerställ­a att olyckan inte händer igen. Arbetsmilj­överket vill få svar före den 26 januari.

Kan olyckan ha berott på stress?

– Nej, tvärtom. Det var ingen brådska med uppdraget eftersom torken inte var i gång. Här handlade det om att vänta tills vattnet svalnade. Då hade också trycket i ledningen minskat. Vi kommer att påminna alla om detta, svarar Linda Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden