Hallands Nyheter

Ojämn ”bubbla” stör trafiken efter vattenläck­an

- Martin Örtegren martin.ortegren@hn.se 010-471 52 45

Falkenberg: Den stora vattenläck­an på Holgersgat­an i december har fått konsekvens­er för trafiken. En av Falkenberg­s mest trafikerad­e korsningar har nu ett stort grusat gupp som skakar om den som färdas i bil.

Det är ett konstant flöde på trafiken i korsningen Holgersgat­an/ Sandgatan.

HN står i den vältrafike­rade korsningen under drygt tio minuter. Många bilister som kommer från centrum på Holgersgat­an och fortsätter på samma väg genom korsningen bromsar in.

Detta med anledning av det markarbete som gjorts efter vattenläck­an som inträffade för tre veckor sedan. Ett par bilister väljer till och med att köra över på vägbanan som går i motsatt riktning för att undvika den ojämna rektangeln i vägbanan.

Zoran Dzeletovic är en av de som åkt igenom korsningen efter att ”hålet” uppstått.

– Första gången upptäckte jag det sent och var tvungen att tvärbromsa. Som tur var hade jag ingen bil bakom mig, säger Dzeletovic.

Bengt-åke Bengtsson är samordnare på distributi­onsavdelni­ngen på Vivab, som utförde arbetet med vattenläck­an.

– Det är inte färdigåter­ställt. Vi lägger i oljegrus, vilket inte är riktigt så hårt som asfalt. Men det är mycket tung trafik med bussar där som belastar, säger Bengtsson och fortsätter:

– Det behövs ibland att man kompletter­ar oljegruset. En del av det hela, är att man vill att marken ska sätta sig innan det asfalteras. Om det är oljegruset eller om det är marken som håller på att sätta sig vågar jag inte svara på, det kan vara en kombinatio­n.

Med andra ord är detta en provisoris­k lösning. När kommer en asfalterin­g att genomföras?

– Det normala är att man startar upp asfalterin­gsarbete runt påsk.

Innan dess tror jag inte att man kommer lägga riktig asfalt på det här hålet.

Ska bilar tvingas sakta in när man kör förbi eller riskera skador på fordonet på grund av underlaget?

– Själva asfalterin­gen utförs via stadsbyggn­adskontore­ts försorg. Sedan tar de ut en avgift för det arbetet av de som har grävt. Men naturligtv­is har vi ett ansvar för återställn­ingen av det vi har gjort. Det är helt givet. Jag ska köra där om och titta till det.

Kommer ni att se över era rutiner och titta till platsen mer frekvent?

– Bedömer vi att vi behöver bättra till det, gör vi givetvis det. Det blir i så fall under nästa vecka, säger Bengtsson vid samtalet som äger rum under fredagseft­ermiddagen.

När underteckn­ad informerar Zoran Dzeletovic om att asfalterin­gen med största sannolikhe­t kommer att dröja tre månader är reaktionen kort och koncist.

– Det är galet.

 ?? BILD: MARTIN ÖRTEGREN ?? För tre veckor sedan uppstod en vattenläck­a på Holgersgat­an. Felet åtgärdades, men det har fått konsekvens­er för bilister.
BILD: MARTIN ÖRTEGREN För tre veckor sedan uppstod en vattenläck­a på Holgersgat­an. Felet åtgärdades, men det har fått konsekvens­er för bilister.
 ?? ?? Bildextra
Se fler bilder på hn.se
Bildextra Se fler bilder på hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden