Hallands Nyheter

Häktad pappa är ensam kvar i landet

- Jan Stohr

Halland: Mamman till de två försvunna flickorna, som man misstänker har förts utomlands, har också lämnat landet. Detta har hon gjort med familjens tre yngre syskon. Bara pappan är kvar i Sverige, häktad sedan i oktober förra året – då de två systrarna fördes bort.

De två flickorna var placerade i skyddade boenden, en i Halmstad och en i Kungsbacka. Men vid tillfället när de fördes bort hade föräldrarn­a kvar vårdnaden av dem. Fallet med flickan som fördes bort i Halmstad uppmärksam­mades när hon inte kom till skolan och inte gick att finna i boendet. Brottsplat­sen som anges när det gäller flickan som vistades i Halmstad är ett av stadens större bostadsomr­åden.

Utöver flickornas pappa är ytterligar­e fyra män häktade för delaktighe­t i den grova egenmäktig­heten med barn. En av männen är hemmahöran­de i Halland, två i Småland och en i Skåne. En femte man, också från Småland, har varit häktad men släpptes fri i början av den gångna veckan.

Männen misstänks för att redan i mitten av sommaren ha inlett planeringe­n av bortförand­et. Polisen har hittills bland annat kunnat visa att de hanterat betalninga­r av olika slag.

Den kvinna i 40-årsåldern från Västsverig­e som ingår i utredninge­n och är häktad i sin utevaro misstänks bland annat för att ha varit med om att kartlägga de två flickornas placeringa­r och för att ha varit med och organisera­t aktionen när de fördes bort från sina skyddade boenden och sedan fördes ut ur landet.

Hon gjorde sig känd under 2022 för att vid flera offentliga demonstrat­ioner föra fram kritik mot svensk socialtjän­st och hur de arbetar med Lvu-ärenden. Hon belyste bland annat exempel från närstående som fått barn omhänderta­gna.

Nyheten om de två försvunna tonårsflic­korna som vistades på boenden i Halland fick stor spridning under torsdagen när åklagarmyn­digheten i ett pressmedde­lande berättade om ärendet, som alltså pågått sedan bortförand­ena i oktober 2022.

”Vi har starka skäl att anta att de inte har återkommit till Sverige och framtiden ser inte ljus ut. Om det gäller bortgifte eller inte kan jag inte svara på i nuläget”, summerade kammaråkla­gare Eva-lotta Swahn ärendet.

 ?? BILD: TT (MONTAGE) ?? Utöver de två bortförda flickorna har också deras mamma och familjens tre yngre barn också lämnat landet.
BILD: TT (MONTAGE) Utöver de två bortförda flickorna har också deras mamma och familjens tre yngre barn också lämnat landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden