Hallands Nyheter

Tolvåringa­r räddade yngre barn ur isvak

- Louise Åhslund

Halland: När två pojkar ramlade i vattnet då isen brast på Glänninge sjö utanför Laholm tvekade inte kompisarna Tarjon, Esbjörn och Vincent att hjälpa till. De tre pojkarna drog upp de andra två ur det iskalla vattnet.

Isen sprack när två unga laholmare besökte Glänninge sjö en kall decemberda­g förra året. De hade turen på sin sida och hann inte vara i vattnet länge innan Tarjon Kastrati, Esbjörn Leppänen och Vincent Berglund kom till undsättnin­g.

– Först blev man lite chockad av att de ramlade i men sedan reagerade man ganska snabbt och drog upp dem. Det var inte så svårt eftersom vi var tre, säger Esbjörn Leppänen.

Pojkarna som trillade i hade suttit vid bryggkante­n och stampat på isen för att se om den höll. När de sedan ställde sig på den visade det sig att så inte var fallet och isen sprack. De bottnade men kunde inte ta sig upp på grund av den hala isen. De tre tolvåriga pojkarna fattade ett snabbt beslut och drog upp dem från det kalla vattnet.

– De frös jättemycke­t efteråt och en av dem kom inte till skolan nästa dag, säger Esbjörn Leppänen.

Vardagshjä­ltarna hyllades senare på Glänninges­kolans julavslutn­ing och fick ta emot biobiljett­er som ett pris för sin insats.

– Det var kul, vi tänkte inte att vi skulle få någonting för det. Då blev man överraskad. Men vi hade gjort det för ingenting, säger Esbjörn Leppänen.

Trots händelsen gick de tillbaka till sjön redan dagen efter för att ännu en gång testa isen men med sig hade de tagit några lärdomar från dagen då deras skolkamrat­er ramlade i vattnet.

– Man kanske kan vara lite mer försiktig och inte gå så långt ut direkt. Och kolla hur tjock isen är innan man går ut på den, säger Esbjörn Leppänen.

"Först blev man lite chockad av att de ramlade i men sedan reagerade man ganska snabbt och drog upp dem. Esbjörn Leppänen

 ?? BILD: LOUISE ÅHSLUND ?? Tarjon Kastrati och Esbjörn Leppänen är två av de tre pojkarna som gjorde en hjälteinsa­ts vid Glänninges­jön.
BILD: LOUISE ÅHSLUND Tarjon Kastrati och Esbjörn Leppänen är två av de tre pojkarna som gjorde en hjälteinsa­ts vid Glänninges­jön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden