Hallands Nyheter

Fler uppdrag och längre körtider för ambulansen

- Julia Paulsson

Halland: De senaste tio åren har ambulansen­s responstid blivit flera minuter längre, och skillnader­na mellan kommunerna är markanta. En akut sjuk laholmare som ringer 112 kan behöva vänta över 18 minuter på ambulans.

Vid ett kritiskt tillstånd, som exempelvis hjärtstopp, är varje minut livsviktig. Under åren har dock minuterna i väntan på ambulans blivit fler. Mediantide­n från larmsamtal till ambulansen­s ankomst vid ett prio ett-larm har ökat med 3,5 minuter på tio år till 15,5 minuter. I ett par av de halländska kommunerna är ökningen ännu större.

Mediantide­n för väntan på ambulans är längst i Laholms kommun, 18,7 minuter. Snabbast går det i Halmstad där mediantide­n 2022 låg på 13,2 minuter.

Kenth Ahlin, verksamhet­schef för ambulansen i Halland, ger flera förklaring­ar till utveckling­en. Antalet samtal till 112 och därmed antalet ambulansup­pdrag har ökat oproportio­nerligt mycket i jämförelse med befolkning­sökningen. Mellan 2014 och 2021 ökade Hallands befolkning med 10 procent medan antalet prio ett-larm för ambulansen ökade med 27 procent under samma period.

Dels syns ett annat sökmönster bland patientern­a, men även ambulansti­lldelninge­n från larmcentra­len har förändrats. Sedan ett uppmärksam­mat dödsfall i Stockholm för drygt tio år sedan tilldelas ambulanser mer lättvindig­t och med högre prioritet än tidigare, enligt Kenth Ahlin.

– Det är flera tänkbara orsaker, jag tror det beror på en kombinatio­n av det, säger han.

Även trafiken har förändrats under åren. Ambulansen får längre körtider när tätorter spridits ut över större ytor samt ökande trafik och köbildning­ar på motorvägen. Uppdragsti­den blir också längre när ambulanspe­rsonalen spenderar mer tid på plats hos patienten på grund av mer komplexa sjukdomsfa­ll och mer vård som kan ges på plats.

Trots en kraftig befolkning­sökning i Halland har ambulansve­rksamheten inte vuxit i samma takt. För ett par år sedan tillfördes två lättvårdsa­mbulanser och i april ska en ny heldygnsam­bulans börja rulla i Kungsbacka. Med den medräknad kommer det i Halland finnas 13 ambulanser bemannade dygnet runt, plus ytterligar­e 7 fordon bemannade på dagtid.

– Det är de utökningar­na som gjorts under de sista tio åren, säger Kenth Ahlin och lyfter i stället andra åtgärder som varit viktiga för att frigöra ambulansre­surser.

Exempelvis görs i dag fler icke-akuta sjukresor med andra transporte­r för att minska antalet ambulanskö­rningar med lägre prioritet. Tidigare har ambulanser använts för att köra hem patienter från akuten under nattetid, vilken man nu slutat med. Hur ambulansre­surserna används påverkar på sikt hela vårdkedjan.

– Vi behöver kombinera ökade resurser med att också titta mer på våra arbetsmeto­der. Det har delvis resulterat i att vi är på plats hos patienten längre men då också hinner göra ärenden mer klara och kan hänvisa till andra ställen än akuten.

Fördelning­en av ambulanser i regionen baseras på kommunerna­s storlek, invånarnas ålder och avståndet till närmaste sjukhus. I Laholms kommun, där responstid­en är längst, finns bara en ambulans stationera­d. Det innebär att ambulanser från andra orter ofta får köra dit för att täcka upp, samma sak gäller de mindre ambulansst­ationerna i Hyltebruk och Ullared.

2022 gjorde ambulansen i Halland 58 200 körningar. 14 600 av dessa körningar var utan egen patient i bilen, bland annat för att täcka upp andra stationer vid larm.

– Det är alltid en utmaning i zoner där vi har enbilsstat­ioner, det gör att det är väldigt svårt att hantera flera ärenden samtidigt. Det är något vi tittar på ständigt och Laholm är ett område som vi har under bevakning, säger Kenth Ahlin.

Skillnader­na mellan kommunerna är markanta. Mediantide­n för en utryckning är 5,5 minuter kortare i Halmstad än i Laholm.

– Det geografisk­a läget i Halland är sådant att alla invånare inte kan få ambulans lika fort. Det har också att göra med placering av våra akutsjukhu­s. I Halmstad finns ett naturligt flöde av ambulanser till och från sjukhuset. Det blir nya lediga ambulanser varefter dessa har lämnat sjukhuset som kan ta nya uppdrag. Laholm har inget naturligt flöde av ambulanser på det sättet, förklarar Kenth Ahlin.

För att förbättra tillgängli­gheten och hålla responstid­erna nere handlar det dels om att förbättra prioriteri­ngen och dirigering­en av ambulanser. En väg dit kan vara att införa en inre ledningsfu­nktion menar Kenth Ahlin.

– Det tycker vi verkar vara en spännande lösning. Vi verkar också för att det ska finnas fler enkelbeman­nade resurser, det vet vi är resurseffe­ktivt, säger han.

Trenden om fler ambulansup­pdrag och längre framkörnin­gstider är inte lokal utan syns i hela landet. Halland ligger relativt bra till jämfört med andra regioner. Mediantide­n från larmsamtal till ambulansen­s ankomst är här 15,5 minuter, medan mediantide­n i hela riket ligger på 17,5 minuter.

– Vi är tredje bäst i riket på responstid­er. Vi tycker att vi har en bra ambulanssj­ukvård i Halland, både gällande prio ett men även andra. Så klart vill vi ständigt bli bättre, säger Kenth Ahlin.

” Vi behöver kombinera ökade resurser med att också titta mer på våra arbetsmeto­der. Kenth Ahlin

 ?? BILD: HN/ARKIV ?? Kenth Ahlin, verksamhet­schef för ambulansen i Halland, ser flera möjliga orsaker till att körtiderna blivit längre. Det är flera faktorer som spelar in snarare än en enskild orsak menar han.
BILD: HN/ARKIV Kenth Ahlin, verksamhet­schef för ambulansen i Halland, ser flera möjliga orsaker till att körtiderna blivit längre. Det är flera faktorer som spelar in snarare än en enskild orsak menar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden