Hallands Nyheter

Säpo vill kunna stoppa fientliga fastighets­köp

- Anja Haglund

Ryska markköp har ökat kraftigt i Finland – och även i Sverige äger ryssar tomter i säkerhetsk­änsliga områden.

Säkerhetsp­olisen ser ett behov av ny lagstiftni­ng för att hindra fastighets­affärer som kan hota rikets säkerhet.

– Tidigare fanns det lagstiftni­ng som gjorde att man som utländsk medborgare inte kunde förvärva fastighete­r i Sverige. Den lagstiftni­ngen finns inte längre, säger Säkerhetsp­olischefen Charlotte von Essen.

Utländska medborgare får i dag köpa fastighete­r var som helst i Sverige, inklusive tätt intill militärens skyddsområ­den.

Nyligen avslöjade Expressen att en rysk affärsman med kopplingar till den ryska staten sedan några år tillbaka äger en strandtomt mycket nära försvarets anläggning på Muskö i Stockholms skärgård. Med fri utsikt över inloppet till den topphemlig­a örlogsbase­n uppges ryssens innehav oroa svenska myndighete­r.

Skatteverk­et anser att mannen har varit bosatt i Sverige länge och kräver honom nu på 200 miljoner kronor i skatt.

Hur många ryska medborgare som äger fastighete­r i Sverige finns det inga offentliga register om. Sverige har – till skillnad från till exempel Finland – ingen lag som reglerar utländska köp av fastighete­r, och Lantmäteri­et registrera­r inte fastighets­ägande efter medborgars­kap.

Att denna informatio­n saknas kan innebära att säkerhetsr­isker inte upptäcks, enligt Oscar Almén, forskare på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

– Om det är så att personerna som äger fastighete­rna eller marken samarbetar med ryska staten skulle de eventuellt kunna lämna informatio­n och genomföra krigsförbe­redande handlingar, säger han.

När han och hans kollegor nyligen granskade ryskt ägande i Sverige identifier­ade man 157 ryska medborgare som äger 247 fastighete­r i landet. Några enstaka ligger nära civila flygplatse­r.

Siffrorna omfattar dock endast ryska medborgare som bor i Ryssland, och sannolikt är det ryska ägandet betydligt större, enligt Almén. Han framhåller samtidigt att ryskt medborgars­kap inte automatisk­t innebär en säkerhetsr­isk – och att det också kan finnas personer kopplade till ryska staten som inte har ryskt medborgars­kap.

I Finland har antalet fastighete­r köpta av ryssar ökat dramatiskt. 2021 gavs över 200 tillstånd, en ökning med nästan 75 procent jämfört med året före. Ökningen fortsatte under 2022, men inte i samma takt enligt försvarsmi­nisteriet.

Ett uppmärksam­mat fall är den ryske affärsman som under en rad år köpte flera tomter i skärgården utanför Åbo. Flera hus var stora nog för inkvarteri­ngsverksam­het och var därtill rustade med stora bryggor som mer påminde om hamnar, samt helikopter­plattor. 2018 stormades skärgårdsö­arna i en jätteopera­tion med finländsk elitpolis, kustbevakn­ing och militär.

Försvarsmi­nisteriet har också stoppat ryska fastighets­affärer. Så sent som i december sade man nej när ryska köpare ville ta över ett tidigare äldreboend­e i närheten av garnisonen i Niinisalo. Bedömninge­n var att fastighete­n skulle kunna komma att användas på ett sätt som försvårar för landets försvar.

Sedan årsskiftet har Finland skärpt lagstiftni­ngen ytterligar­e för att kunna stoppa utländska fastighets­affärer om ägandet anses hota den nationella säkerheten.

Men i Sverige dröjer en motsvarand­e lag.

2019 föreslog en statlig utredning att staten ska kunna granska och ytterst förbjuda försäljnin­g och uthyrning av strategisk­t viktiga fastighete­r, hamnar och flygplatse­r.

Juridiken är dock komplicera­d och i somras fick en särskild utredare ett nytt uppdrag att föreslå hur ett statligt kontrollsy­stem kan utformas. Förslaget ska presentera­s i februari nästa år.

– Det är en lagstiftni­ng som vi har tyckt att det finns behov av, säger Säpochef Charlotte von Essen.

– När det gäller fastighete­r i områden där man bedriver säkerhetsk­änslig verksamhet ska man kunna göra en bedömning av om ett förvärv skulle kunna hota Sveriges säkerhet.

Säpo skulle i det arbetet kunna vara en aktör att samråda med, säger hon.

Utöver Ryssland har Säpo pekat ut Kina och Iran som stora säkerhetsh­ot mot Sverige.

Lagen finns inte på plats än – hur bevakar ni fientligt inställda länder som köper fastighete­r i Sverige under tiden?

– Vi kan inte förhindra fastighets­förvärvet, men vad vi gör i övrigt det är inga detaljer som jag kan prata om, säger Charlotte von Essen.

I fallet med den ryske affärsmann­en på Muskö framgår det enligt Expressen att Skatteverk­et i sin utredning ”tagit del av” mannens mejlkonver­sationer. Hur det gått till svarar man inte på.

 ?? BILD: MIKAEL FRITZON ?? Sverige kan i dag inte stoppa fientligt inställda länder från att köpa fastighete­r vid hamnar och flygplatse­r. Arkivbild.
BILD: MIKAEL FRITZON Sverige kan i dag inte stoppa fientligt inställda länder från att köpa fastighete­r vid hamnar och flygplatse­r. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden