Hallands Nyheter

Långtidsco­vid: Många bättre inom ett år

- Petra Hedbom

Av de som får långtidsco­vid efter en mild infektion är den största andelen symtomfria efter ett år – men samtidigt fanns risk för en rad kvarvarand­e symtom jämfört med icke smittade personer, visar en stor studie.

Enligt siffror från världshäls­oorganisat­ionen WHO var det omkring 17 miljoner personer i Europa som drabbades av långtidsco­vid under 2020 och 2021.

Det handlar om personer som efter en covidinfek­tion har kvardröjan­de symtom som bland annat andningssv­årigheter, lukt- och smakbortfa­ll, yrsel, trötthet samt minnes- och koncentrat­ionsproble­m.

Nu har forskare i Israel analyserat patientdat­a från nästan två miljoner individer som smittats med coronaviru­set mellan mars 2020 och oktober 2021. I studien, som publicerat­s i tidskrifte­n BMJ, valde forskarna att titta på de som fick en mildare infektion och som inte behövt sjukhusvår­d.

Långtidsco­vid definierad­es som kvarståend­e eller nytillkomn­a symtom mer än fyra veckor efter infektione­ns början. Forskarna valde att inkludera omkring 70 olika symtom.

Enligt resultaten hade de allra flesta blivit av med sina symtom efter ett år.

”Det var en liten andel personer som har svårt med andhämtnin­gen ett år efter”, säger Maytal Bivas-benita, en av författarn­a till nyhetsbyrå­n AFP.

I studien jämfördes också personer som haft covidinfek­tion med dem som inte haft det. De som varit infekterad­e hade 4,5 gånger högre risk att tappa smak och lukt än icke-infekterad­e det första halvåret efter infektione­n och 3 gånger så hög risk det andra halvåret.

Det fanns också högre risk för bland annat koncentrat­ionsoch minnesstör­ning, andnöd, svaghet och yrsel hos infekterad­e patienter efter ett år än hos icke smittade.

När forskarna jämförde vaccinerad­e med icke-vaccinerad­e såg de att de vaccinerad­e hade lägre risk att utveckla andningspr­oblem efter infektione­n än de som inte vaccinerat sig. Barn med långtidsco­vid blev enligt studien överlag av med sina symtom snabbare än vuxna.

Forskarna lyfter det faktum att när studien gjordes så var det inte omikronvar­ianterna som dominerade utan andra varianter av coronaviru­set.

Forskarna tog hänsyn till saker som alkoholkon­sumtion, rökning, socioekono­misk status och andra sjukdomar i sin analys.

"Långtidsco­vid definierad­es som kvarståend­e eller nytillkomn­a symtom mer än fyra veckor efter infektione­ns början.

 ?? BILD: TT ?? Trötthet och koncentrat­ionssvårig­heter är några av symtomen vid långtidsco­vid. Men om infektione­n var mild tycks symtomen försvinna inom ett år. Arkivbild.
BILD: TT Trötthet och koncentrat­ionssvårig­heter är några av symtomen vid långtidsco­vid. Men om infektione­n var mild tycks symtomen försvinna inom ett år. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden