Hallands Nyheter

Covid drar över Kinas landsbygd: ”Totalt kaos”

- Mia Holmberg Karlsson

Utmattad vårdperson­al på övertid, slut på tester och medicin och sjukhus som svämmar över av patienter.

I Kinas fattigaste provinser i öst slår covid-19 hårt, men ingen vet exakt hur illa läget är. Vissa längtar tillbaka till landets tidigare strikta nollpolicy.

Sedan Kinas u-sväng i covidpolit­iken i december har landets sjukhus fyllts till brädden med ålderstign­a patienter. Samtidigt pågår en desperat huggsexa om de alltmer begränsade medicinför­råden.

– Det har varit totalt kaos, säger Shao från en by nära miljonstad­en Bengbu till nyhetsbyrå­n AFP.

Han tar ett bloss från en cigarett och fortsätter:

– Allt var bättre när regeringen höll oss alla inlåsta.

De djupa ekonomiska klyftor som präglar det kinesiska samhället har ytterligar­e blottlagts i takt med smittsprid­ningen. Skillnaden mellan stad och landsbygd när det kommer till sjukvården är betydande, där landets mindre välutveckl­ade regioner lider en kronisk brist på läkare, utrustning och expertis.

Redan i mitten av december tog både testutrust­ning och viktig medicin slut i Anhui, en av östra Kinas fattigaste provinser som ekonomiskt släpar långt efter sina mer välmående grannar längs landets kust.

– Vi är väldigt rädda just nu, säger en kvinna i 50-årsåldern till AFP.

En läkare uppger att han tvingades jobba 14-timmarspas­s i december, när hans två rum stora läkarmotta­gning svämmades över med tio gånger så många patienter som vanligt. De sjuka tvingades köa utomhus då mottagning­ens lilla väntrum snabbt fylldes.

I en närliggand­e by ligger en handfull patienter med dropp hopkurade längs en vagt upplyst korridor. Mottagning­ens förestånda­re uppger att de tvingats skicka patienter med allvarliga symtom till större sjukhus. På den lilla mottagning­en tömdes medicinför­råden redan i december – till den grad att läkarna tvingades sluta skriva ut recept.

Flera personer som AFP pratat med i olika byar på Anhuis landsbygd säger samma sak: att betydligt fler äldre än vanligt har avlidit den senaste tiden. Hur många det faktiskt rör sig om är svårt att veta, då Kinas definition av covidrelat­erade dödsfall stramats åt kraftigt.

Fram till i går hade landet bara redovisat ett tjugotal döda sedan början av december, men efter hård kritik uppgav hälsomyndi­gheterna under lördagen att upp emot 60 000 människor avlidit med covid-19 mellan den 8 december och den 12 januari.

I början av januari kritiserad­e Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) vad man kallade Kinas ”mycket snäva” definition av dödsfall kopplade till covid-19.

– Vi tror att de nuvarande siffror som publiceras från Kina underrepre­senterar den verkliga effekten av sjukdomen när det gäller sjukhusinl­äggningar, när det gäller inläggning­ar på intensivvå­rdsavdelni­ngar och särskilt när det gäller dödsfall, sade WHO:S krischef Michael Ryan på en pressträff.

I veckan visade nytagna satellitbi­lder från flera kinesiska städer kraftigt ökad aktivitet vid både krematorie­r och begravning­sbyråer, enligt CNN.

Även den nya officiella dödssiffra­n tros vara i underkant, då den enligt myndighete­rna bara innefattar dödsfall som inträffat på sjukhus. Det innebär att det totala antalet döda sannolikt är mycket högre.

En läkare säger till AFP att runt 50 personer har dött med covid-19 sedan början av december – bara i hans lilla by. Många av dem hade underligga­nde hälsoprobl­em som diabetes, hjärtsjukd­om och högt blodtryck. Siffran är betydligt högre än tidigare vintrar, uppger läkaren.

Andra vårdarbeta­re vågar inte låta sig intervjuas med hänvisning till att de inte har ”officiell tillåtelse” – men överfulla sjukhus och otaliga skyltar som varnar för viruset talar sitt tydliga språk, menar internatio­nella bedömare.

Samtidigt växer oron inför det kinesiska nyårsfiran­det som inleds den 22 januari. Nyåret utgör en av årets största reshelger med över två miljarder väntade resor, enligt transportd­epartement­et i Peking.

 ?? BILD: CHINATOPIX VIA AP ?? Familjemed­lemmar sköter om äldre släktingar med covidsymto­m på ett sjukhus i Fuyang i provinsen Anhui.
BILD: CHINATOPIX VIA AP Familjemed­lemmar sköter om äldre släktingar med covidsymto­m på ett sjukhus i Fuyang i provinsen Anhui.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden