Hallands Nyheter

Nära 70 döda i flygplansk­rasch i Nepal – minst 15 utlänninga­r

-

Minst 68 människor har omkommit sedan ett flygplan kraschat i staden Pokhara i centrala Nepal. Sökandet efter fyra människor fortsätter på måndag, uppger myndighete­r.

En video på sociala medier visar hur flygplanet kommer in lågt över ett tättbefolk­at område innan det plötsligt gör en tvär sväng åt vänster, följt av en kraftig explosion. Andra bilder visar lågor och svart rök från vrakdelar av planet som spridits på olycksplat­sen.

Minst 68 människor uppges ha omkommit – vilket gör flygplanso­lyckan till landets dödligaste på tre decennier.

– Vi arbetar aktivt för att så snart som möjligt hämta och identifier­a kropparna och överlämna dem till deras familjer, sade en talesperso­n för polisen till AFP tidigare under söndagen.

Men efter mörkrets inbrott avbröts sökandet efter de fyra personer som fortfarand­e inte hittats. Sökandet återupptas på måndag, uppger lokala myndighete­r.

En talesperso­n för armén uppgav tidigare att det var svårt att hålla i gång sök- och räddningso­perationen eftersom flygplanet kraschat in i en ravin.

– Jag promenerad­e och hörde en hög explosion som om en bomb sprängts, säger ett vittne som befann sig omkring 500 meter från olycksplat­sen.

En lokal tjänsteman uppgav tidigare att några överlevand­e förts till sjukhus, men uppgiftern­a har varken kunnat bekräftas av flygbolage­t eller någon annan källa.

Flygplanet, som kom från huvudstade­n Katmandu, kraschade i närheten av en nyligen öppnad flygplats i Pokhara. Ombord fanns 72 människor, varav 68 passagerar­e och fyra besättning­smedlemmar, uppger en talesperso­n för flygbolage­t Yeti Airlines.

Av passagerna är 53 nepaleser, fyra ryssar och två koreaner. Det ska också finnas enstaka passagerar­e från bland annat Frankrike, Irland, Australien och Argentina. Minst 15 av passagerar­na uppges vara utländska medborgare.

Nepals premiärmin­ister Pushpa Kamal Dahal har kallat regeringen till ett krismöte och en kommission har tillsatts för att utreda olyckan.

Den nepalesisk­a flygindust­rin har länge dragits med dålig säkerhet på grund av bristande upplärning av flygperson­al och eftersatt underhåll. EU har av säkerhetss­käl förbjudit nepalesisk­t flyg i sitt luftrum.

Landet har också svårtillgä­ngliga landningsb­anor och det snabbt skiftande vädret i det bergiga landskapet kan skapa förrädiska flygförhål­landen.

 ?? BILD: KRISHNA MANI BARAL ?? Räddningst­jänst och lokalinvån­are samlade kring passagerar­planet som kraschat i staden Pokhara i Nepal.
BILD: KRISHNA MANI BARAL Räddningst­jänst och lokalinvån­are samlade kring passagerar­planet som kraschat i staden Pokhara i Nepal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden