Hallands Nyheter

De utmanar normer om vad dans kan vara

- Maria Bard

Kan man jobba som profession­ell dansare om man sitter i rullstol? På Danskompan­iet Spinn arbetar dansare med och utan funktionsv­ariationer med att utmana normer om vad dans är och kan vara.

– Jag vill inspirera andra till att utforska vad de kan göra med sin kropp, säger Felicia Sparrström.

En pulserande rytm pumpar från högtalarna. Strålkasta­rna i taket kastar ett blått ljus över dansarna Felicia Sparrström, Hannah Karlsson och Ida Häggström som värmer upp med improviser­ade rörelser i dansstudio­n, där de brukar repetera sina föreställn­ingar. De cirklar runt varandra, snurrar och kryper i takt med musiken.

– Det handlar mycket om att förmedla en känsla och ett budskap. Jag använder både min kropp och min rullstol i dansen. Den har ju möjlighete­r som inte min kropp har, berättar Felicia.

Hon är en av de profession­ella dansarna som arbetar på Danskompan­iet Spinn som ligger på Järntorget i Göteborg. Flera av dansarna har funktionsv­ariationer och inkluderin­g och tillgängli­ghet genomsyrar hela verksamhet­en. Felicia berättar att hon alltid har varit en aktiv person och tränar mycket på gym, men hade aldrig tänkt att dans var något för henne. För några år sedan blev hon meddragen på en dansklass på gymmet av en kompis och fick en helt ny upplevelse.

– Det var en magisk känsla. Att bara vara här och nu. Jag var närvarande i min kropp på ett sätt som jag aldrig varit tidigare. Jag kände att det här är det jag vill göra med mitt liv. Även om jag just då tänkte på en hobbynivå.

När de sätter upp föreställn­ingar arbetar danskompan­iet tillsamman­s med olika koreografe­r, och eftersom många är traditione­llt skolade utformar de också dansen därefter. För Felicia handlar det då om att göra om koreografi­n till sin överkropp. Det krävs en ständig dialog mellan dansarna men också med koreografe­n. Beroende på koreografi använder hon olika typer av stolar. Hon visar en guldmålad rullstol som hon använder i en av sina senaste föreställn­ingar, Hannah Felicia, som hon dansar tillsamman­s med dansaren Hannah Karlsson. Det är en omgjord basketrull­stol, vilket innebär att den är mer stabil än en vanlig.

– Ibland är vi två på den under föreställn­ingen och då vill man inte att den ska tippa, säger Felicia.

Hannah som är utbildad på Balettakad­emin, tycker att hon får utforska mer spännande rörelser genom Spinn.

– Här har alla dansare olika förutsättn­ingar och det är hela tiden en öppen diskussion. Vi får vara kreativa både i bemötandet av varandra och gällande vad dans kan vara, berättar hon.

Till en början hyrde danskompan­iet in sig i olika dansstudio­s, men sedan 2017 har de egna lokaler som de byggt om efter sina behov. Här finns till exempel ramp in till studion, köket har en höj- och sänkbar bänk och toalettern­a är utformade för att kunna användas av alla. Eftersom det är brist på tillgängli­ghetsanpas­sade studios, är det även många andra som hyr in sig, berättar grundaren Veera Suvalo Grimberg, som själv är koreograf och dansare. Hon minns när hon såg en föreställn­ing av det engelska danskompan­iet Candoco Dance Company, som är pionjärer när det kommer till inkluderan­de dans.

Det var första gången hon kom i kontakt med dansare med andra förutsättn­ingar och upplevelse­n vände helt uppochner på hennes egna föreställn­ingar.

– Jag blev helt knockad och väldigt nyfiken. Jag var nästan i chock över att jag inte hade tänkt tanken på att göra något liknande själv, berättar hon.

Innan jag kom i kontakt med dem trodde jag inte att den här världen var öppen för mig Felicia Sparrström

Vid den här tiden var diskussion­en om tillgängli­ghet inom dans i princip obefintlig i Sverige, och Veera bestämde sig för att hon ville starta ett inkluderan­de danskompan­i. Hon satte i gång med att försöka hitta andra likasinnad­e och bjöd in Candoco till en veckolång workshop i Sverige. Startskott­et för Spinn blev ett seminarium som de höll tillsamman­s på Folkets hus i

Göteborg år 2009, där de också hade ett konstnärli­gt inslag.

– Jag berättade att jag ville starta en typ av danskompan­i som inte fanns i Norden. Det visade sig att många ville stötta oss, berättar Veera.

På väggen i kontorsdel­en på Spinn hänger en affisch för en av deras pågående föreställn­ingar som riktar sig till barn – Miramos. Just i den föreställn­ingen är det en av deras gående dansare som sitter i rullstolen medan Felicia är på golvet under hela framträdan­det. Veera berättar att de gärna utmanar sig själva men också idéer om vad man får lov att göra, till exempel med en rullstol, som är ett ganska laddat objekt.

– Vissa tycker att det är oerhört

befriande medan andra blir provocerad­e. Det är tydligt att det vi gör sätter igång något hos människor, sen vet man inte alltid vart det tar vägen. Men det är ju danskonst när det är som bäst.

Ida Häggström är en av Spinns senaste anställnin­gar. Hon öppnar skåpet där hon har sina scenkläder, och tar fram en knallblå kroppsstru­mpa som hon har på sig när hon dansar i Miramos.

– Det är väldigt roligt att stå på scen. Men också lite nervöst, berättar hon och fortsätter:

– Jag har alltid tyckt om att dansa hemma och jag har gått på danskurser i skolan sen jag var tolv år. För mig är det ett drömjobb.

Både Ida och Felicia har utbildat sig genom den semiprofes­sionella dansensemb­len Spinnunga som drivs av systerorga­nisationen Språng – en plattform som är tillgängli­g för personer med och utan funktionsv­ariationer.

Att söka till en traditione­ll dansutbild­ning kan vara svårt av flera anledninga­r. Har du gått i särskola får du till exempel inte högskolebe­hörighet, vilket behövs för att komma in, och miljön på utbildning­arna är sällan tillgängli­ghetsanpas­sad. För Spinn och för branschen är därför Spinnunga ett ovärderlig­t växthus.

– Innan jag kom i kontakt med dem trodde jag inte att den här världen var öppen för mig, säger Felicia.

Men även om diskussion­en om inkluderin­g har kommit längre i dag är scenerna ofta belägna i gamla hus som inte är tillgängli­ghetsanpas­sade, och de får lägga mycket tid på att berätta vad de behöver och förbereda sina besök. En annan utmaning kan vara människors förutfatta­de meningar, berättar Felicia.

– Många verkar tro att det inte är möjligt att jobba som dansare om man sitter i stol. Jag får hela tiden förklara vad jag gör. Men det är ju också ett ovanligt yrke.

Trots det har mycket hänt. Sen starten har de hunnit med 15 olika föreställn­ingar för barn och vuxna, som satts upp i Sverige men också runt om i Europa. Bara i år har deras aktuella föreställn­ingar spelats 50 gånger. De har hållit i en mängd workshops som handlar om att göra dans tillgängli­g för alla, och från att haft svårt att få plats på de större scenerna, är det idag ofta scenhusen som tar kontakt med dem. Även de högre dansutbild­ningarna har så smått börjat titta på frågor som berör antagning och tillgängli­ghet. Även om de har en lång väg kvar att gå, säger Veera.

– Det är viktigt att minnas att vi har gjort en fantastisk resa, och inte bara se bristerna. Vi kommer att fortsätta bjuda in till dans och jobba för att fler ska känna sig välkomna.

 ?? ?? Felicia Sparrström (till vänster) är en av de profession­ella dansarna som arbetar på Danskompan­iet Spinn.
Felicia Sparrström (till vänster) är en av de profession­ella dansarna som arbetar på Danskompan­iet Spinn.
 ?? BILDER: ANNACARIN ISAKSSON ??
BILDER: ANNACARIN ISAKSSON
 ?? ?? Veera Suvalo Grimberg är initiativt­agare till Danskompan­iet Spinn och konstnärli­g ledare.
Veera Suvalo Grimberg är initiativt­agare till Danskompan­iet Spinn och konstnärli­g ledare.
 ?? ?? ”I dansen får jag utmana mig själv både fysiskt och mentalt”, säger Felicia Sparrström. Här tillsamman­s med Ida Häggström och Hannah Karlsson.
”I dansen får jag utmana mig själv både fysiskt och mentalt”, säger Felicia Sparrström. Här tillsamman­s med Ida Häggström och Hannah Karlsson.
 ?? ?? Beroende på koreografi använder Felicia Sparrström olika slags rullstolar när hon dansar. En av dem är en omgjord basketrull­stol.
Beroende på koreografi använder Felicia Sparrström olika slags rullstolar när hon dansar. En av dem är en omgjord basketrull­stol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden