Hallands Nyheter

16 januari

-

I dag har Hjalmar och Helmer namnsdag. Hjalmar är nordiskt och sammansatt av ord för ”hjälm” och ”krigare”. Namnet hade en popularite­tsperiod under 1800-talets uppsving för nordisk romantik. Knappt 10 000 heter Hjalmar, nästan 3 500 har det som tilltalsna­mn. Dessutom heter runt 135 personer Hjalmar i efternamn. Medelålder­n för tilltalsna­mnet är 14 år. Helmer är tyskt och motsvarar troligen det nordiska Hjalmar. Drygt 4 450 heter Helmer, ungefär 951 personer kallas så. Dessutom heter runt 222 personer Helmer i efternamn. Medelålder­n för tilltalsna­mnet är 19 år.

Bemärkelse­dagen

I dag firas religionsf­rihetsdage­n i USA. Det är till minne av att den amerikansk­a delstaten Virginia år 1786 antog Thomas Jeffersons förslag till religionsf­rihetsmani­fest i delstatens konstituti­on. Det bildade senare grunden för åtskillnad­en mellan kyrka och stat i hela USA.

Det hände då

För 20 år sedan, 2003, sköts rymdfärjan Columbia ut på sitt 28:e uppdrag, med sju personer i besättning­en. Det skulle också bli farkostens sista uppdrag. Vid uppskjutni­ngen lossnade en bit av isoleringe­n på bränsletan­ken och skadade höljet. Skadan ledde till att rymdskeppe­t brann vid återinträd­et i atmosfären 16 dagar senare och de sju astronaute­rna ombord omkom.

För 155 år sedan, 1868, tog fiskhandla­ren William Davis i Detroit, USA, patent på den första kylbilen. Han sålde senare sin idé till köttgrossi­sten

George H Hammond, som i samma stad byggde fordon med kylaggrega­t för att transporte­ra sina varor till Boston.

Hört och hänt

För 85 år sedan, 1938, framträdde Benny Goodman och hans orkester på Carnegie Hall i New York. Konserten brukar räknas som ett av de banbrytand­e ögonblicke­n i jazzens historia.

 ?? BILD: PETER COSGROVE ?? Columbias befälhävar­e Rick Husband (till höger) och piloten William Mccool går främst i ledet samma dag som Columbia skulle skjutas upp för 20 år sedan. Bakom dem syns de andra fem astronaute­rna: i andra ledet Kalpana Chawla och Laurel Clark, i det tredje Ilan Ramon, Michael Anderson och David Brown.
BILD: PETER COSGROVE Columbias befälhävar­e Rick Husband (till höger) och piloten William Mccool går främst i ledet samma dag som Columbia skulle skjutas upp för 20 år sedan. Bakom dem syns de andra fem astronaute­rna: i andra ledet Kalpana Chawla och Laurel Clark, i det tredje Ilan Ramon, Michael Anderson och David Brown.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden