Hallands Nyheter

Skön seger när Appelgren gjorde Vm-comeback

- Micke Larsson

Efter en lite seg premiär hade Sverige varvat upp ordentligt till sin andra match i VM på hemmaplan. Efter drygt en kvart ledde Blågult med 11–2 mot Kap Verde. Det blev 34–27 till slut.

– Kul att se, säger förbundska­pten Glenn Solberg.

Sverige 34 Kap Verde 27 (19–8)

I halvtid ledde Sverige med hela 19–8. Förklaring­en?

– Premiärner­verna har lagt sig, säger Hampus Wanne till TV6 i paus.

– Jag tycker man märker på laget att vi har känt på Scandinavi­um en gång innan. Vi är mycket tryggare med bollen, säger Wanne också.

Mikael Appelgren stod i målet och gjorde en rad räddningar, som ofta bäddade för målgivande kontringar.

Det var ”Äpplets” första mästerskap­smatch sedan EM 2020. Han har haft utdragna problem med skador.

– Det är lite overkligt, och fortfarand­e lite svårt att tro att man äntligen är tillbaka efter tre års frånvaro, och nånstans varit nere där man tvekat om man skulle kunna spela handboll igen, säger målvakten.

– Det var skönt och lättande. Han spelade hela matchen i sin Vm-comeback.

– Jag kände att jag var fräsch. Och sen ville jag också revanscher­a mig lite för några närskott i andra halvlek som jag känner att jag touchar in.

Han räddade 15 av 42 skott, och en del av räddningar­na bäddade för målgivande kontringar.

Förbundska­pten Glenn Solberg var mycket nöjd med Appelgren, försvarssp­elet och kontringar­na i första halvlek.

– Vi var bra de första 10–15 minuterna i andra halvlek också.

Sedan slog Blågult av på takten lite. Samtidigt visade Kap Verde kvalitet, och kunde reducera Sveriges ledning.

– De spelar väldigt bra sju mot sex, säger Solberg.

Kan vara något att tänka på inför kommande matcher.

Flera spelare utanför startsjuan fick betydande speltid. Högersexan Daniel Pettersson gjorde fem mål i andra halvlek. Lucas Pellas på andra kanten gjorde fyra, varav tre på straffar.

Vänsternia­n Eric Johansson, som avlöste Jonathan Carlsbogår­d, fick två smällar som såg tuffa ut – båda i anfall, och i slutet av var sin halvlek. Men han var inte bekymrad efteråt.

Första gången fick Johansson ett slag på halsen.

– Det var tur att jag fick det slaget mot halsen, och inte mot huvudet eller ansiktet, säger han.

Den andra situatione­n var svårare att uppfatta. Men klart är att Johansson satsade mot mål.

– Jag kom med mitt huvud på hans skalle, så att jag bet ihop tänderna på läppen och började blöda lite. Men det är ingen fara.

Han är bara delvis nöjd med sitt spel hittills i VM.

– Bakåt tycker jag det är bra. Men framåt vet jag att har flera nivåer till som jag kan visa, säger Johansson.

En omgång återstår nu i det första gruppspele­t. Sverige ställs under måndagen mot Uruguay. Ett Uruguay som förlorade med åtta mål mot Kap Verde och med elva måls marginal mot Brasilien. Uruguay kämpar tappert, men ska inte ha en chans mot Blågult.

Förbundska­pten Glenn Solberg kommer att ge speltid till dem i truppen som inte varit med så mycket, eller alls, i de två första matcherna. Räkna med att Tobias Thulin troligen vaktar målet och att sent inkallade niometaren Olle Forsell Schefvert får göra mästerskap­sdebut.

Sverige är redan klart för spel i mellanrund­an, med matcher i Göteborg kommande onsdag, fredag och söndag.

Motståndar­e, från gruppen i Kristianst­ad, blir troligen Island, Ungern och Portugal. De två bästa lagen i varje grupp i mellanrund­an går till kvartsfina­l.

?? BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? Mikael Appelgren, som just fått pris som Sveriges bästa spelare, firar segern mot Kap Verde tillsamman­s med lagkamrate­rna.
BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL Mikael Appelgren, som just fått pris som Sveriges bästa spelare, firar segern mot Kap Verde tillsamman­s med lagkamrate­rna.